Κέρκυρα: Εξηγήσεις του μητροπολίτη ο οποίος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα – «Συγγνώμη» από τη δήμαρχο

Κέρκυρα: Εξηγήσεις του μητροπολίτη ο οποίος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα – «Συγγνώμη» από τη δήμαρχο

Αναβολή της δίκης του μητροπολίτη Κερκύρας, Νεκτάριου στις 25 Μαΐου, αλλά και της δημάρχου Μερόπης Υδραίου δόθηκε σήμερα από τον εισαγγελέα στην Κέρκυρα. Η κατηγορία είναι παραβίαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ).

Η δικογραφία αφορά και τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Δημήτρη Μεταλληνό.

Υπενθυμίζεται ότι χτες νωρίς το απόγευμα o υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας είχε επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για τα δυο αυτά περιστατικά και ζήτησε να ερευνηθούν από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς.

Στέλιος Πέτσας: Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρες

Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε «ξεκάθαρες τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και ως εκ τούτου «αποδοκιμάζονται περιστατικά όπως αυτά που σημειώθηκαν στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα». Όπως είπε τέτοιες ενέργειες παραβλέπουν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και παραβιάζουν τη νομοθεσία που επέβαλε τα μέτρα λόγω των έκτακτων περιστάσεων.

Για να βγούμε από την υγειονομική κρίση το ταχύτερο δυνατό με τις λιγότερες συνέπειες, υπογράμμισε ο κ. Πέτσας ότι είναι σημαντικό να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών και όσα υπαγορεύονται από τα μέτρα που έχουν ληφθεί επισημαίνοντας πως «θα ήταν άδικο να γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες».

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε ζητήσει να υπάρξει παρέμβαση του εισαγγελέα και να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα περιστατικά. Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις εισαγγελικές Αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες».

Στον εισαγγελέα ο μητροπολίτης Νεκτάριος

Όπως αναφέρει ο τοπικός Τύπος, ο Μητροπολίτης Νεκτάριος δέχθηκε στο γραφείο του στο Επισκοπείο, το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, ανακριτικούς υπαλλήλους του Αστυνομικού Τμήματος Κερκύρας, προς τους οποίους κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, με την παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Διονυσίου Λαμπρίδη.

Κατόπιν, με την διαδικασία του αυτοφώρου, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, στον οποίο έδωσε εξηγήσεις για τις αποδιδόμενες σε αυτόν κατηγορίες περί παραβάσεως της ΚΥΑ 6ης Απριλίου 2020.

Όπως αναφέρεται ο μητροπολίτης Νεκτάριος υποστήριξε στον Εισαγγελέα ότι «πουθενά στις κυβερνητικές αποφάσεις δεν γίνεται λόγος περί απαγορεύσεως μεταδόσεως της θείας κοινωνίας», προσθέτοντας ότι «εάν αποσυνδέσουμε την θεία κοινωνία από το μυστήριο της θείας λειτουργίας, τότε καταργούμε την αποστολή της Εκκλησίας.»

Στην συνέχεια, ο κ. Νεκτάριος έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με τις απαιτήσεις της λιτάνευσης του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος την Κυριακή των Βαΐων. Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Η λιτανεία γίνεται πάντοτε αφού ολοκληρωθεί η θεία λειτουργία και είναι ανεξάρτητη από αυτήν. Λόγω της καταστάσεως με τον κορονοϊό τελέστηκε εντός του ναού, κεκλεισμένων τω θυρών, όπως και η θεία λειτουργία. Κατ’ αυτήν απαιτείται η ελάχιστη συμμετοχή έξι ιερέων (τέσσερις που φέρουν το σκήνωμα του Αγίου, ένας την χείρα και ένας το ιερό ευαγγέλιο), ενώ χρειάζεται και η κωδωνοκρουσία την οποία καλύπτουν οι εργαζόμενοι στον ιερό ναό, λόγω του χειροκίνητου των καμπανών.»

Ο Εισαγγελέας πάντως όπως αναφέρεται απάντησε στον μητροπολίτη, ότι δεν μπορεί παρά να στηριχτεί στο γράμμα του νόμου, κάτι που καθιστά εκ των πραγμάτων την λιτανεία αδύνατον να πραγματοποιηθεί, ενώ ο κ. εισαγγελέας τόνισε ότι δεν μπορεί να ισχύσει για το Ιερό προσκύνημα ούτε η πρόβλεψη περί των μητροπολιτικών ναών, καθώς το νομικό πλαίσιο δεν αναγνωρίζει και δεν προβλέπει αυτήν την τοπική ιδιαιτερότητα.

Κατόπιν τούτων ο Μητροπολίτης αφέθηκε ελεύθερος και ορίστηκε τακτική δικάσιμος για την 25 Μαΐου 2020.

Μετά τη δήλωση του εισαγγελέα, ο μητροπολίτης Νεκτάριος ενημέρωσε τον κλήρο και τους πιστούς ότι η Ιερά Μητρόπολις δεν μπορεί να αναλάβει να τελέσει με το θρησκευτικό τελετουργικό, έστω και εντός του ιερού ναού του Αγίου Σπυρίδωνος, την καθιερωμένη από το 1553 λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος μαζί με τον επιτάφιο, καθώς οι απαιτήσεις της λιτανεύσεως δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την Κυβερνητική Απόφαση. Επειδή όμως οι λιτανείες τελούνται υπό την ευθύνη και διοργάνωση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, ο Δήμος είναι ο τελικός αρμόδιος να αιτηθεί ειδική άδεια γι’ αυτό.

Παράλληλα και αντίθετα με τον κίνδυνο λόγω του κορονοϊού, η Μητρόπολη υποστηρίζει πως «με αυτόν τον τρόπο θα παραβιασθεί μία παράδοση 500 χρόνων περίπου» συμπληρώνοντας, ότι «ο κερκυραϊκός λαός δεν θα μπορέσει, έστω και διά της τηλεοράσεως και του Διαδικτύου, όπως έγινε την Κυριακή των Βαΐων το πρωί, να συμμετάσχει στη μακρόχρονη παράδοση της πίστης του τόπου στον Άγιο, όμως από την στιγμή που ο κρατικός νόμος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, έτσι και θα γίνει.»

Κεκλεισμένων των θυρών όλες οι ιερές ακολουθίες 

Ο μητροπολίτης Νεκτάριος αναστέλλει το λειτουργικό πρόγραμμα των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδος που είχε καταρτίσει για να επισκεφθεί και να προεξάρχει των ιερών ακολουθιών στις ενορίες της πόλεως. Οι ιεροί ναοί θα λειτουργήσουν και οι ιερείς θα τελέσουν τις ιερές ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών.

«Συγγνώμη» από τη Δήμαρχο, Μερόπη Υδραίου

Μετά τον σάλο που ξέσπασε για την παρουσία της στη θεία λειτουργία στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, αλλά και τη σχηματισθείσα δικογραφία σε βάρος της, η δήμαρχος κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου εμφανίστηκε μετανιωμένη.

Η Μερόπη Υδραίου ζήτησε συγγνώμη για την απόφασή της αυτή σε δήλωσή της και πρόσθεσε ότι προσήλθε στον ιερό Ναό χωρίς να παραβιάσει κάποια πόρτα.

Σημειώνει μάλιστα πως «αν εξέπεμψα λάθος μήνυμα προς την κοινωνία, ζητώ συγνώμη.»

Αναλυτικά, η δήλωσή της δημάρχου:

«Για την αποκατάσταση της αλήθειας, είμαι υποχρεωμένη να αναφερθώ στην πραγματική διάσταση των γεγονότων.

Ο Δήμος θέσπισε την τελετή λιτάνευσης του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος. Δεν πρόκειται για λειτουργία αλλά για λιτάνευση και δέηση του πολιούχου μας Αγίου Σπυρίδωνος σε ανάμνηση του θαύματος της σωτηρίας του νησιού από την πανώλη το 1630 μ.χ.

Η απόφαση ήταν η λιτάνευση να ακυρωθεί και να πραγματοποιηθεί περιφορά αυστηρά εντός του ναού και όχι γύρω από το ναό για να μην υπάρξει συνάθροιση πιστών.

Στον Ιερό Ναό προσήλθα χωρίς να παραβιάσω θύρες, παρέμεινα τηρώντας όλες τις αποστάσεις για λίγα λεπτά, μόνο για την περιφορά ως εκπρόσωπος όλου του Δήμου και αποχώρησα.

Στην Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων δεν ήμουν παρούσα και δεν μετείχα της Θείας Κοινωνίας, όπως ψευδώς διαδίδεται.

Καλώ τους συμπολίτες μου να συνεχίσουν να πειθαρχούν στις αποφάσεις της πολιτείας και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Δεν χρειάζομαι και δεν χρησιμοποιώ δικαιολογίες, ξέρω να αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεων μου.

Αν η ενέργειά μου, να βρεθώ στον Ι. Ναό του Αγ. Σπυρίδωνος για τους συγκεκριμένους λόγους που προανέφερα, προκάλεσε ηθική ή οποιαδήποτε άλλη βλάβη στους συμπολίτες μου ή εξέπεμψα λάθος μήνυμα προς την κοινωνία, ζητώ συγνώμη.

Από εκεί και πέρα, είμαι έτοιμη να αντιμετωπίσω και την μικροκομματική εκμετάλλευση που επιχειρούν κάποιοι αλλά και τη στοχοποίησή μου. Μιλώντας πάντα με την γλώσσα της αλήθειας και με το έργο μου.

Εύχομαι σε όλους, η Μεγάλη Εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε να ενισχύσει τη δύναμη της πίστης μας και της ελπίδας, να μας οπλίσει όλους με υπομονή και καρτερία για να ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter