Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Μυτιλήνη «βλέπουν θετικά» τη διάσπαση των δήμων

Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Μυτιλήνη «βλέπουν θετικά» τη διάσπαση των δήμων

Οι τοπικές κοινωνίες βλέπουν περισσότερο θετικά τη διάσπαση των δήμων τους εκτιμώντας πως αυτό θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων τους. 

Υπενθυμίζεται πως κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία επανακαθορίζονται οι Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Κοζάνης, Λέσβου και Σάμου.

Κέρκυρα:

Με θετικό «μάτι» φέρεται πως αντιμετωπίζουν την επικείμενη διάσπαση του Δήμου Κέρκυρας σε τρεις δήμους, οι περισσότερες δημοτικές και τοπικές κοινότητες του νησιού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι 31 από τις συνολικά 38 δημοτικές και τοπικές κοινότητες της βόρειας Κέρκυρας είναι θετικές στη διοικητική διαίρεση του νησιού, ενώ παράλληλα 16 από τις 19 δημοτικές και τοπικές κοινότητες της νότιας Κέρκυρας συντάσσονται θετικά στην τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τη διάσπαση του Δήμου Κέρκυρας.

Επίσης, και η Δημοτική Κοινότητα Κερκυραίων, στη συνεδρίαση της, τάχθηκε υπέρ της διάσπασης του Δήμου Κέρκυρας, έχοντας στο πλευρό της και τους συμβούλους των δημοτικών διαμερισμάτων Φαιάκων και Μαθρακίου. Από τα αποτελέσματα, φέρεται ότι τα 2/3 του νησιού, επιθυμούν τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας, ενώ με πρόσφατη επιστολή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, οι πρόεδροι του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, Χρήστος Μωραΐτης και Μαρία Μουζακίτη, ζήτησαν από τον υπουργό να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των αυτοδιοικητικών οργάνων υπέρ της νέας αυτής διοικητικής διαίρεσης, υπενθυμίζοντας ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πριν από πέντε μήνες αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία, στην οποία συμμετείχαν σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις του Συμβουλίου πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, ότι είναι αναγκαία η νέα διοικητική διαίρεση του Δήμου Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς.

Στην ίδια από κοινού επιστολή, υπενθυμίζεται ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας, σε συνεδρίασή του τον περασμένο Οκτώβριο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να υποστηρίξει τη διάσπαση του Δήμου Κέρκυρας σε τρεις ή περισσότερους νέους δήμους, αποδεχόμενο την άποψη ότι στην περίπτωση της Κέρκυρας το δόγμα «ένα νησί ένας δήμος» δεν λειτούργησε επ’ ωφελεία των πολιτών και της κοινωνίας. Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή ελήφθη σε συμφωνία με τα 41 τοπικά συμβούλια του Δήμου Κέρκυρας, που παρευρέθηκαν ή εξέφρασαν άποψη με επιστολή τους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι αντιδράσεις για τη διάσπαση του Δήμου Κέρκυρας προήλθαν από τις τοπικές κοινότητες των Βαρυπατάδων, του Σκριπερού και των Μακράδων, αλλά και φορείς του νησιού, που εξέφρασαν τους «φόβους τους κυρίως για πιθανό “πάγωμα” της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού μετά και την επικείμενη διάσπαση των δήμων».

Το Περιφερειακό Τμήμα Ιονίων Νήσων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, ανέφερε ότι «μια ενδεχόμενη διάσπαση των νησιωτικών δήμων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, θα οδηγήσει σε ουσιαστική παράλυση της λειτουργίας των νέων αυτοδιοίκητων δομών για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν θα αντιμετωπιστούν οξύτατα προβλήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Στο ίδιο μήκος κλίματος και το Επιμελητήριο Κέρκυρας, καθώς και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Κέρκυρας. Αρνητική «ψήφο» στη διάσπαση του δήμου έδωσαν και το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κέρκυρας, η Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας (ΟΕΤΚ), που με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε «να μην γίνει η διάσπαση του Δήμου πριν βρεθεί λύση για το πρόβλημα των σκουπιδιών».

Επίσης, η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας απέστειλε την περασμένη Τρίτη επιστολή προς τον υπουργό εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, με αίτημα τη μετάθεση του σχεδίου διάσπασης του δήμου για μετά τις εκλογές και με την απαιτούμενη οργάνωση. «Η διάσπαση του ενιαίου Δήμου από εσάς στην παρούσα φάση θα αποτελέσει τροχοπέδη στην, ήδη, γεμάτη γραφειοκρατικά εμπόδια πραγματική οικονομία», ανέφερε στην επιστολή της η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας.

Την ανησυχία της για το θέμα της διάσπασης του Δήμου Κέρκυρας και τη διασφάλιση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση, την εξασφάλιση της συνταγματικότητας, το σωστό διαχωρισμό των υπηρεσιών και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των νέων δήμων, εξέφρασε πολλάκις το τελευταίο διάστημα σε δημόσιες δηλώσεις της η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, σε αντίθεση με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Παυλίδη, που τάσσεται υπέρ της διάσπασης του ενιαίου δήμου του νησιού.

Η τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο από τη Βουλή διαχωρίζει το νησί σε τρεις δήμους, της Βόρειας Κέρκυρας, με πληθυσμό 17.630 κατοίκους και έδρα την Αχαράβη, της Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων με πληθυσμό 75.111 κατοίκους και έδρα την πόλη της Κέρκυρας και της Νότιας Κέρκυρας με πληθυσμό 17.630 κατοίκους και έδρα τη Λευκίμμη.

Λέσβος:

Έντονες πολιτικές διεργασίες προκαλεί το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για διάσπαση του Δήμου Λέσβου και η διαφαινόμενη δικαίωσή του από την κυβέρνηση, με τη δημιουργία δύο Δήμων στη Λέσβο, με επίκεντρό του τους δύο κόλπους του νησιού.

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου, απαντώντας σε ερώτημα στη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, σχετικά με τις πρόσφατες αντιδράσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας- υποστήριξε: «Από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση από την κυβέρνηση και καλύπτει τη βούληση του μισού νησιού τουλάχιστον, πρέπει να δούμε όλοι μας πώς θα βοηθήσουμε για το καλό της περιοχής, αλλά και το πώς θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν».

Επίσης, ο κ. Αθανασίου ανέφερε πως είναι προβληματικό που η κυβέρνηση φέρνει την τροπολογία σε ένα άρθρο και, άρα, οι βουλευτές καλούνται να το ψηφίσουν ή να το καταψηφίσουν. Παρ’ όλα αυτά, δήλωσε ότι μπορεί η ΝΔ να διευκολύνει και αντί να καταψηφίσει, να ψηφίσει «παρών». Αλλά «την τελική απόφαση την έχει ο πρόεδρος» (σ.σ. Κυριάκος Μητσοτάκης). Ο κ. Αθανασίου τόνισε, τέλος, ότι καταθέτει και ο ίδιος τροπολογία προτείνοντας η Λέσβος να διασπαστεί σε τρεις δήμους.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας, υπογράμμισε με δήλωση του ότι «βεβαίως και πρέπει να σπάσει ο Δήμος, αλλά οφείλουν να καθοριστούν πρώτα τα πάντα, να γίνει ο διαχωρισμός των υπηρεσιών». Ο κ. Παπαρίσβας θεωρεί ότι βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη «γραφειοκρατικά» στιγμή για την επίλυση επιμέρους, αλλά σημαντικών ρυθμίσεων, και ότι η διάσπαση δεν επηρεάζει τον Εμπορικό Σύλλογο. Από την άλλη, πρόσθεσε ότι «αν ωφεληθεί η κοινωνία, θα ωφεληθεί και ο Εμπορικός Σύλλογος».

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, ανέφερε σε δήλωσή του στην τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα stonisi.gr: «Πιστεύω ότι, εφόσον οι τοπικές κοινωνίες θέλουν, και αυτό είναι κάτι που συναντώ στη Λέσβο και στη Σάμο, τότε, πρέπει να γίνει. Φοβάμαι, όμως, τον ρουσφετολογικό χαρακτήρα της τροπολογίας, αλλά και ότι γίνεται χωρίς κριτήρια, εφόσον στην Κέρκυρα θα είναι περισσότεροι, και καταλήγω να πιστεύω ότι τελικά το όλο θέμα της διάσπασης σχετίζεται με το ποιος πιέζει πιο πολύ».

«Ότι έπρεπε να σπάσει, έπρεπε. Αλλά με ανησυχεί για το χρόνο που επιλέχθηκε, τι θα γίνει μετά. Θα μπορέσει ο νέος Δήμος της Δυτικής Λέσβου που είναι ανομοιογενής και τεράστιος σε έκταση και δεν διαθέτει τις υποδομές, να σηκώσει το βάρος; Διότι όταν έγινε ενιαίος, υπήρχε η βάση, η Μυτιλήνη. Συμφωνώ με τη διάσπαση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Στρατής Κλεάνθης.

Κεφαλονιά: «Ναι» στην δημιουργία των τριών Δήμων

Σημαντικές είναι οι αλλαγές στο νησί της Κεφαλονιάς και στην κοινωνία καθώς με το τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών ο ενιαίος δήμος Κεφαλονιάς διασπάται και δημιουργούνται τρείς, οι δήμοι Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης.

Η κοινωνία της Κεφαλονιάς βλέπει με καλό μάτι την διάσπαση του δήμου, ενώ και η περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με απόφαση της, λέει «Ναι» στην δημιουργία των τριών Δήμων.

Με αφορμή την διάσπαση του δήμου Κεφαλονιάς, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης του νησιού κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο οποίος τάσσεται υπέρ της τροπολογίας για την διάσπαση των τριών δήμων στο νησί. «Χαιρετίζουμε την διάσπαση των δήμων στη Κεφαλονιά, εμείς ως περιφερειακή αρχή είχαμε πάρει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 6η Οκτωβρίου 2018, με την οποία το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητούσε επαναχάραξη των ορίων στους δήμους Κέρκυρας και Κεφαλονιάς, επαναχάραξη που και σήμερα δηλώνουμε ότι θα πρέπει να γίνει με παράλληλη στήριξη, οικονομική και τεχνική, στους νέους ΟΤΑ που θα δημιουργηθούν» ανέφερε ο κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας στον ΑΠΕ – ΜΠΕ, ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «θα είναι πολύ καλύτερα για τους πολίτες της Κεφαλονιάς, καθώς με τρείς δήμους θα μπορούν πιο εύκολα να λυθούν τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας».

Για το ίδιο θέμα, δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκανε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς, κ. Σταύρος Σπαθής.

«Η σημερινή δημοτική αρχή φάνηκε λίγη καθώς δεν αντιμετώπισε τα προβλήματα του τόπου μας και δεν έδειξε ενδιαφέρον για τα υπόλοιπα μέρη της Κεφαλονιάς, παρά μόνο για το Αργοστόλι. H συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας ζητούσαν αλλαγή στο δόγμα “ένα νησί, ένας δήμος”, οι κάτοικοι της περιοχής της Σάμης, της Ερίσου και της Παλλικής , ζητούν να γίνουν αυτόνομοι δήμοι, καθώς δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από την δημοτική αρχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter