Κέρκυρα: Νοσηλεύτρια παρέλυσε μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου - Τι είναι το σύνδρομο Guillain Barré που παρουσίασε

Μια νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, παρέλυσε από το αυτοάνοσο νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barre αφού έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, η νοσηλεύτρια του ΕΣΥ μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου παρουσίασε υψηλό πυρετό, κόπωση και παράλυση στα κάτω άκρα.

Η 40χρονη νοσηλεύτρια μητέρα δύο παιδιών υπεβλήθη σε αξονική, η οποία ήταν καθαρή κι εξετάζεται περεταίρω από τους γιατρούς προκειμένου να δουν τι έχει συμβεί.

Παράλληλα λαμβάνει ειδική θεραπεία.

Σημειώνεται πως ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί αν η παράλυση της στα κάτω άκρα συνδέεται με το εμβόλιο, αν και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δήλωσε πως η νοσηλεύτρια δεν ταλαιπωρούνταν από κάποιο πρόβλημα υγείας στο παρελθόν.

Tι είναι το σύνδρομο Guillain Barré

Ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε τι είναι το σύνδρομο Guillain Barré λέγοντας πως πρόκειται για σύνδρομο που εμφανίζεται μετά από ιώσεις και μπορεί να εμφανιστεί μετά από εμβολιασμό και όχι τον συγκεκριμένο εμβολιασμό.

«Οποτεδήποτε υπάρχει ανάπτυξη κάποιας νόσου πρέπει να δούμε κατά πόσο συνδέεται με τον εμβολιασμό ή με ένα γεγονός που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Μέχρι τώρα αν κατανοώ από αυτά που είπατε η επιπλοκή θα μπορούσε να ονομάζεται ένα σύνδρομο Guillain Barré, το οποίο έχει παρατηρηθεί μερικές φορές, σπάνια μετά από εμβολιασμούς, πολύ συχνότερα μετά από φυσική λοίμωξη». Ο κ. Βασιλακόπουλος παρουσίασε στοιχεί από έρευνα στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος σύμφωνα με τα οποίο ο κίνδυνος να πάθει κανείς Guillain Barre αν νοσήσει από φυσική λοίμωξη με κορωνοϊό είναι 8 -9 περισσότερος από τον κίνδυνο να πάθει το σύνδρομο υπό φυσιολογικές συνθήκες.

«Το σύνδρομο εμφανίζεται συνήθως μετά από ιώσεις, παρά μετά από εμβολιασμούς για ιώσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Βασιλακόπουλος. «Δεν είναι τόσο εύκολο να συνδέσουμε αιτιολογικά το εμβόλιο με το σύνδρομο και να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο», είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως «για να το μάθουμε αυτό, θα πρέπει αυτή η επιπλοκή να εμφανιστεί σε πάρα πολλούς ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, το συγκεκριμένο σύνδρομο σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων και με την κατάλληλη θεραπεία είναι πλήρως αντιστρεπτό. «Αν οφείλεται στο εμβόλιο το σύνδρομο, συνήθως θεραπεύεται πλήρως», εξέφρασε τη βεβαιότητα ο καθηγητής και έκανε έκκληση να μη συνδέονται πράγματα που θα γινόντουσαν ούτως ή άλλως με το εμβόλιο, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το θάνατο κάποιου 85χρονου λίγο καιρό μετά τον εμβολιασμό του, ως ένα προδιαγεγραμμένο γεγονός

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.