Κέρκυρα: «Στον αέρα» η συμφωνία με τους ναυτεργάτες από έναν πλοιοκτήτη – Συνεχίζεται η απεργία

Κέρκυρα: «Στον αέρα» η συμφωνία με τους ναυτεργάτες από έναν πλοιοκτήτη – Συνεχίζεται η απεργία

Μέχρι τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου συνεχίζεται η απεργία των ναυτεργατών στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας.

Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας καθώς, σύμφωνα με το CorfuPress.com που επικαλείται δηλώσεις του προέδρου των ναυτεργατών, Χρήστου Βιτουλαδίτη, ένας εκ των τεσσάρων πλοιοκτητών της γραμμής με την αδιάλλακτη στάση του «τίναξε στον αέρα» τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τους υπόλοιπους, οι οποίοι είχαν δεχθεί να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής ζητούν να επέλθουν τροποποιήσεις και αλλαγές ενόψει της επικείμενης υπογραφής της συλλογικής σύμβασης πληρωμάτων πορθμείων εσωτερικού, απαιτούν την άμεση κατάργηση του 35λέπτου που εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας, την υπογραφή ΣΣΕ με αύξηση 3% στους μισθούς των πληρωμάτων, την καταβολή στα πληρώματα επιπλέον αμοιβής για όσες ώρες εργασίας περιλαμβάνονται στο νυκτερινό ωράριο, να υπάρξει γραπτή δέσμευση ότι τις ημέρες αργίας, το Σάββατο και την Κυριακή η απασχόληση θα είναι συνεχής και δεν θα επιδέχεται διακοπή, να αναφέρεται επίσης ότι η τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας θα είναι σε ισχύ, αν κατά την ημερομηνία λήξης της δεν έχει υπογραφεί νέα. Ζητούν στα πλοία ανοικτού τύπου με πλήρωμα μηχανοστασίου δυο μηχανικούς, να προστεθεί και ένας μαθητευόμενος μηχανής και να στελεχωθούν επιπλέον τα κυλικεία των πλοίων ανοικτού τύπου κατά τη θερινή περίοδο.

Μεταξύ των αιτημάτων των ναυτεργατών είναι και η αλλαγή του νόμου περί ακινησιών πλοίων ανοικτού ή κλειστού τύπου και επάνδρωση των πλοίων στις ακινησίες για συντήρηση κουβέρτας και μηχανοστασίου.

Τη στήριξή της στα αιτήματα των ναυτεργατών εκφράζει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στους ναυτεργάτες της Κέρκυρας και στέκεται αλληλέγγυα στους αγώνες τους για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών με αίτημα την τροποποίηση και αλλαγή στην επικείμενη υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των πληρωμάτων πορθμείων εσωτερικού πρέπει να βρουν ευήκοα ώτα, αποκαθιστώντας αδικίες και ανισότητες που δημιουργούν αναταραχή στους εργαζόμενους.

Αναφέρουμε ως παράδειγμα ότι δεν καθιστά ισότιμη μεταχείριση η εξαίρεση των ναυτεργατών της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα από την ωριαία ξεκούραση που προβλέπεται για όλους τους άλλους εργαζόμενους του κλάδου, σε όλες τις άλλες πορθμειακές γραμμές ούτε είναι δυνατόν ο χαρακτηρισμός του ναυτικού επαγγέλματος ως βαρέως και ανθυγιεινού να μην συνοδεύεται και από την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση για την εργοδοσία.

Η αποκατάσταση αδικιών και αστοχιών στην ΣΣΕ θα επιφέρει εργασιακή γαλήνη και αίσθημα ασφάλειας σε έναν κλάδο, των ναυτεργατών, που μαστίζεται από κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, ακόμη και στους δόκιμους αξιωματικούς των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Ειδικά ως προς το τελευταίο, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα προβλήματα των εργαζομένων στη ναυτιλία ξεκινούν από την εποχή των σπουδών τους, καθώς δεν έχει καταστεί δυνατή η εφαρμογή της νομοθεσίας περί εξασφάλισης από τις εφοπλιστικές ενώσεις της υποδοχής των φοιτητών για ναυτολόγηση, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος για αυτούς να μην μπορούν να εξασκήσουν το επάγγελμα του ναυτικού.

Οι απίστευτες αυτές καταγγελίες των ναυτικών ενώσεων, η συμπεριφορά ορισμένων εφοπλιστών- εργοδοτών ωσάν να είναι υπεράνω νόμου, η συνεχιζόμενη μάστιγα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της υπερεργασίας και της λειψά αμειβόμενης εργασίας δεν μπορούν να μας αφήνουν αμέτοχους, αφού αφορούν έναν παραδοσιακό, παραγωγικό κλάδο των νησιών μας. Θέλουμε να εξάρουμε τη στάση ευθύνης των ναυτεργατών της Κέρκυρας και την κοινωνική ευαισθησία που επέδειξαν, θέτοντας το κοινό συμφέρον πάνω από το συντεχνιακό, με τον ορισμό δρομολογίων με προσωπικό ασφαλείας και την επαγρύπνηση για έκτακτες περιπτώσεις.

Καλούμε την Κυβέρνηση να ενσκήψει στα προβλήματα που έχουν προκληθεί, τις εφοπλιστικές ενώσεις να ικανοποιήσουν -έστω και την ύστατη στιγμή – τα δίκαια αιτήματά του κλάδου και την κοινωνία των νησιών μας να σταθεί αλληλέγγυα στα αιτήματα των ναυτεργατών.

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των ναυτεργατών εκφράζουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι του νησιού. Σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου τους αναφέρονται τα εξής:

Στηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων ναυτεργατών Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων στηρίζει των αγώνα των συναδέλφων ναυτεργατών για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, για δουλειά με δικαιώματα.

Θυμίζουμε ότι μία ακόμα χρονιά κλείνει με αύξηση της κίνησης και στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας-Ηγουμενίτσας. Μία αύξηση που αγγίζει το 40% με αντίστοιχη αύξηση της κερδοφορίας των εφοπλιστών. Μία αύξηση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην σκληρή δουλειά των συναδέλφων ναυτεργατών. Την ίδια ώρα, οι εφοπλιστές αξιώνουν μείωση του ήδη πετσοκομμένου μισθού των συναδέλφων, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσουν στα χέρια τους ακόμα περισσότερο πλούτο για να κάνουν νέες «μπίζνες»! Το θράσος τους αυτό ενισχύεται από όλο το αντεργατικό-αντιλαϊκό οπλοστάσιο, που έχουν ψηφίσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις-και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- κάτω από την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Αυτή είναι η «ανάπτυξή» τους για την οποία μιλούν όλα τα τσιράκια των μεγάλων αφεντικών! Μία «ανάπτυξη» που ασχέτως επιθετικού προσδιορισμού («δίκαιη», «βιώσιμη» κ.λπ.) πατάει πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων των εργαζομένων, πάνω στην ίδια μας τη ζωή! Μία ανάπτυξη βουτηγμένη κυριολεκτικά στο αίμα των εργαζόμενων από τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα-εργοδοτικά εγκλήματα, σαν αυτά, που είχαμε και στο νησί μας τους τελευταίους μήνες σε εργοτάξιο, στην καθαριότητα του Δήμου και στο αεροδρόμιο, τις εκατοντάδες λιποθυμίες λόγω της εξάντλησης (όπως σε εργολαβικά συνεργεία καθαριότητας και στα ξενοδοχεία κ.ά.)

Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση η προσπάθεια από τα τσιράκια των μεγάλων αφεντικών, να στοιχίσουν τους συναδέλφους ναυτεργάτες πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση που πάλι οι υπηρέτες των μεγαλοεπιχειρηματιών αρχίζουν να λασπολογούν ενάντια στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων ναυτεργατών, προσπαθώντας να στρέψουν αυτό που ονομάζουν κοινή γνώμη απέναντι από εργαζόμενους, που αγωνίζονται για την ζωή τους. Είναι οι ίδιοι που στρέφονται και ενάντια στους αγώνες που δίνει το Σωματείο μας, στους αγώνες που οργανώνουν τα Σωματεία που συσπειρωνόμαστε στο Π.Α.ΜΕ. Είναι οι ίδιοι που σε προηγούμενες κινητοποιήσεις των συναδέλφων ναυτεργατών τους χαρακτήρισαν «ρετιρέ» και προνομιούχους, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του κοινωνικού αυτοματισμού. Τους λέμε λοιπόν ότι τα «ρετιρέ» αυτά, που θαλασσοπνίγονται καθημερινά μακριά από τις οικογένειές τους, έχουν δει το εισόδημά τους, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, να κατακρεουργείται χρονιά με τη χρονιά. Έχουν δει τα δικαιώματά τους να πετσοκόβονται ενώ είναι αναγκασμένα να βιώνουν την ανεργία για τουλάχιστον τρεισήμισι μήνες κάθε χρόνο κάνοντάς τους, επί της ουσίας, εποχιακούς εργαζόμενους…! Εμείς, τα μέλη του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, βρισκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων ναυτεργατών! Είμαστε κι εμείς θύματα της ίδιας «ανάπτυξης», που μας θέλει σκυμμένους, με μισοδουλειά, μισοδικαιώματα, με μισοζωή! Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των συναδέλφων ναυτεργατών για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει τουλάχιστον τις απώλειες που είχαμε τα χρόνια της κρίσης. Διεκδικούμε την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στον χώρο των μεταφορών! Αποκλειστικά δημόσιες μεταφορές που να εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού μας! Εξάλλου βλέπουμε πού οδηγεί η «ιδιωτική πρωτοβουλία» στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, όπου η Fraport, εκτός των άλλων, ζητάει να σταματάει την λειτουργία του μετά τις 22:00 το βράδυ (γιατί έτσι θα κερδίζει περισσότερα), με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τον λαό μας! Και αυτό το παράδειγμα δείχνει ότι η ικανοποίηση των συμφερόντων των μεγάλων αφεντικών είναι ασυμβίβαστη με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού μας!

Καλούμε, όλους τους εργαζόμενους, όλον τον λαό του νησιού μας να στηρίξουν τον αγώνα των συναδέλφων ναυτεργατών! Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας!

Οργανωνόμαστε στα Σωματεία μας, παλεύουμε με ταξικό προσανατολισμό, αγωνιζόμαστε για την ανάκτηση των απωλειών, που είχαμε τα χρόνια της κρίσης, περνάμε στην αντεπίθεση διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Τέλος, καλούμε ολόκληρο τον κερκυραϊκό λαό να απαντήσει αγωνιστικά στα νέα μέτρα που ετοιμάζουν εργοδοσία-κυβέρνηση-θεσμοί (που θα φέρουν και νέα δεινά σε όλους μας) στο σύνολο της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής. Να τους δώσουμε την απάντηση που ταιριάζει με μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνουμε εργατικά Σωματεία που συσπειρωνόμαστε στο Π.Α.ΜΕ. την Πέμπτη 9 Νοέμβρη στις 18:00 στο Σαρόκο!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter