Κι άλλη καθυστέρηση για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης;

Κι άλλη καθυστέρηση για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης;

Κίνδυνος νέας καθυστέρησης στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προέκυψε ξαφνικά, καθώς οι εθνικιστικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας μπλόκαραν τον πολυετή Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-27 και μαζί του το σχέδιο του ευρωπαϊκού Ταμείο Ανάκαμψης. 

Από το Ταμείο Ανάκαμψης η ελληνική κυβέρνηση έχει λαμβάνειν 32 δις ευρώ, στα οποία βασίζεται για να στηρίξει την αύξηση των επενδύσεων, μετά το τέλος της πανδημίας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, η Ουγγαρία και η Πολωνία έθεσαν βέτο στο σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, διαμαρτυρόμενες για την εισαγωγή ενός νέου μηχανισμού, βάσει του οποίου θα χάνουν κοινοτικά κονδύλια οι χώρες που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν βασικές αρχές του κράτους δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα). Οι εθνικιστικές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας είναι σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για τις αυταρχικές τους πολιτικές εδώ και τέσσερα χρόνια και βρίσκονται στο στόχαστρο της πρώτης έκθεσης της ΕΕ για παραβιάσεις των αρχών και του κράτους δικαίου, η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην ΕΕ, της χώρας που ασκεί την προεδρία για το τρέχον εξάμηνο, εξέφρασε τη λύπη του για το διπλό αυτό βέτο. «Ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και στις σοβαρές οικονομικές ζημίες που προκαλεί», είπε. «Είναι κρίσιμης σημασίας να υιοθετηθεί γρήγορα το συνολικό πακέτο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η ΕΕ θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρή κρίση».

Επί του παρόντος βρισκόμαστε στη φάση όπου κορυφαίοι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης ανταλλάσσουν αλληλοκατηγορίες περί «εκβιασμού» με τον Ούγγρο ηγέτη Βίκτορ Ορμπάν. Αν και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα ξεπερασθεί, εκφράζονται προβληματισμοί για το πώς, με δεδομένο ότι οι περισσότερες χώρες έχουν τοποθετηθεί κατά της απόσυρσης του μηχανισμού σύνδεσης των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων με το κράτος δικαίου.

Στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο ολοκληρώνει μέσα στην εβδομάδα την επεξεργασία του ελληνικού σχεδίου για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να το στείλει στις Βρυξέλλες. Η ελληνική κυβέρνηση που πριν μερικούς μήνες προσδοκούσε να αρχίσουν να εισρέουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι αυτό θα καθυστερήσει ως το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αλλά με την εμπλοκή του διπλού βέτο στην ενεργοποίηση του Ταμείου, φοβάται για περαιτέρω καθυστερήσεις.   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter