Κι άλλο ένταλμα για τον Χριστοφοράκο– Την έκδοσή του ζητά πάλι η Αθήνα

Κι άλλο ένταλμα για τον Χριστοφοράκο– Την έκδοσή του ζητά πάλι η Αθήνα

Με το τρίτο κατά σειρά ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, η ελληνική δικαιοσύνη ζητά ξανά να εκδοθεί ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και να λογοδοτήσει για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εν όψει της δίκης των 64 κατηγορουμένων για το σκάνδαλο Siemens.

Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», πρόκειται για την ύστατη, ίσως, προσπάθεια της ελληνικής Δικαιοσύνης να δικάσει τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος το 2007 «ξέφυγε» χρησιμοποιώντας τη διπλή του υπηκοότητα, γνωρίζοντας ότι η Γερμανία δεν εκδίδει πολίτες της για να δικαστούν σε άλλες χώρες.

Το πρώτο ένταλμα εξεδόθη αμέσως μετά την «εξαφάνισή» του «Mr. Siemens» από τον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, ενώ το δεύτερο από την εφέτη ειδική ανακρίτρια Μ. Νικολακέα.

Το No1 στέλεχος της Siemens στην Ελλάδα κατέφυγε στα «πάτρια» εδάφη, όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε, μένοντας ένα μικρό διάστημα στη φυλακή, ενώ κατέβαλε και ένα πρόστιμο 350.000 ευρώ.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχει δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις, οι οποίες του καταλογίζονται.

Στις 24 Φεβρουαρίου αναμένεται να αρχίσει η δίκη των κατηγορουμένων μετά την πολύμηνη αναβολή λόγω του αμετάφραστου πολυσέλιδου παραπεμπτικού βουλεύματος στα γερμανικά και στα γαλλικά…

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος αντιμετωπίζει στην Ελλάδα ακόμη και την ποινή των ισοβίων, εάν καταδικαστεί για τα αδικήματα που κατηγορείται.

Η Γερμανία, ωστόσο, δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην έκδοσή του, μετά και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Όμως, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens είναι «αιχμάλωτος» στη Γερμανία, αφού εάν περάσει τα σύνορα, μπορεί να συλληφθεί σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, δυνάμει του εντάλματος των ελληνικών Αρχών.

Ομως, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens είναι «αιχμάλωτος» στη Γερμανία, αφού εάν περάσει τα σύνορα, μπορεί να συλληφθεί σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, δυνάμει του εντάλματος των ελληνικών Αρχών. Οι φυγοδικίες έχουν τις συνέπειές τους, σχολιάζουν δικαστικές πηγές, υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος για την ελληνική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να κάνει μισό βήμα έξω από την πατρίδα του, αφού καταζητείται με ευρωπαϊκό ένταλμα…

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μέσω του πρωθυπουργού είχε δηλώσει τον Μάρτιο του 2015 ότι θα ζητήσει τη συνδρομή της Γερμανίας στο θέμα της έκδοσης του κατηγορουμένου, ζητώντας εκ νέου την παρουσία του ενώπιον των δικαστηρίων.

Μυστικά & Documento

03/07/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter