Κι άλλοι αρχαιολόγοι λένε όχι στην απόσπαση των αρχαιοτήτων Βενιζέλου

Και η επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη αντιδρά στα σχέδια Μητσοτάκη - Μενδώνη στο μετρό Θεσσαλονίκης

Δεν πέρασε μια μέρα με την κίνηση του υπουργείου Πολιτισμού να διανείμει την ανακοίνωση των 14 μελών του διορισμένου από την υπουργό Λίνα Μενδώνη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), ως δείγμα σοβαρών επιστημόνων που συμφωνούν (αυτοί το ψήφισαν άλλωστε) ως μοναδική λύση για το βυζαντινό μνημειακό σύνολο στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό να είναι η καταστροφή του δια της απόσπασης. Σαν να ήταν σημαδιακή αυτή η κίνηση και η Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη, επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων, Θεσσαλονίκη, συντάσσεται με το πολύχρωμο μέτωπο των αρχαιολόγων και βυζαντινολόγων που έχουν προτάξει ένα τεράστιο «όχι» στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Η κ. Κουκούλη-Χρυσανθάκη έστειλε στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) επιστολή συμπαράστασης, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η κατάτμηση και η επιλεκτική αποκατάσταση μνημείων, των οποίων είχε δρομολογηθεί και είχε αρχίσει να εφαρμόζεται η in situ διατήρηση –σύμφωνα με εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτη–, δεν στηρίζονται ούτε από το Ελληνικό Σύνταγμα, ούτε από τον ισχύοντα Αρχαιολογικό Νόμο, ούτε από την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Νομοθεσία».

Άλλο ένα ράπισμα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Όλη η επιστολή που δημοσιοποίησε ο ΣΕΑ έχει ως εξής:

«Προς τον Σύλλογο Ελλήνων αρχαιολόγων

Ως επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων με ζωντανές τις μνήμες των χαμένων και κερδισμένων αγώνων που έχω βιώσει για την εντόπιση, τη διάσωση και την ανάδειξη των μνημείων της πατρίδας μας, θέλω να σας συγχαρώ για τη δυναμική στράτευση στην προσπάθεια για τη διάσωση του ιστορικού προσώπου της Θεσσαλονίκης. Αποστέλλω και τις ευχές μου για την επιτυχία που αναμένουμε!

Διατηρώντας την αισιοδοξία της γενιάς των Ελλήνων αρχαιολόγων που είχε τη χαρά να βιώσει τη θέσπιση της προτεραιότητας που το Ελληνικό Σύνταγμα επέβαλε στην προστασία των μνημείων του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, πιστεύω πως τη διάσωση της γνησιότητας του ιστορικού της προσώπου η Θεσσαλονίκη θα την κερδίσει τελικά: Η κατάτμηση και η επιλεκτική αποκατάσταση μνημείων, των οποίων είχε δρομολογηθεί και είχε αρχίσει να εφαρμόζεται η in situ διατήρηση -σύμφωνα με εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτη-, δεν στηρίζονται ούτε από το Ελληνικό Σύνταγμα, ούτε από τον ισχύοντα Αρχαιολογικό Νόμο, ούτε από την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Νομοθεσία.

Και δεν έχω πάψει να σκέφτομαι την ποιότητα και το μέγεθος του ιστορικού τοπίου που θα προέκυπτε στην καρδιά της σύγχρονης Θεσσαλονίκης από την KAΤΑΡΓΗΣΗ του Σταθμού της Οδού Βενιζέλου και την επέκτασή της ανασκαφής στα οικοδομικά τετράγωνα της βόρειας παρειάς της οδού. Λένε πως ποτέ δεν είναι αργά για τη διόρθωση ενός λάθους, υπάρχει κι εκείνη η ρήση για την ιστορία πως δεν ξαναγράφεται...

με χαιρετισμούς

Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη

επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων, Θεσσαλονίκη»

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.