Κι όμως οι δωρεάν μαστογραφίες που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης, νομοθετήθηκαν το 2017 από τον ΣΥΡΙΖΑ

Κι όμως οι δωρεάν μαστογραφίες που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης, νομοθετήθηκαν το 2017 από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την ημέρα της κηδείας της Φώφης Γεννηματά η οποία με γενναιότητα και αξιοπρέπεια πάλεψε με το καρκίνο να καπηλευτεί  τη στιγμή και να εξαγγείλει πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών με το όνομά της, τάχα για να την τιμήσει.

Ωστόσο, το πρόγραμμα υπάρχει ήδη και έχει νομοθετηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για κακή τύχη του «ξεχασιάρη» πρωθυπουργού. Επιπλέον, πριν από έναν χρόνο από το βήμα της Βουλής η ίδια η Φώφη Γεννηματά είχε ξεμπροστιάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν και πάλι είχε προσπαθήσει να καπηλευτεί το ευαίσθητο ζήτημα των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο.

«Υπάρχουν ζητήματα που δεν προσφέρονται για επικοινωνία» είχε υπογραμμίσει τότε η Φώφη Γεννηματά, βάζοντας στη θέση του τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Του είχε θυμίσει δε ότι 45 γυναίκες βουλευτές όλων των κομμάτων είχαν υποβάλει αυτό το αίτημα το 2016, ότι αυτό έγινε δεκτό από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό το 2017, και ότι το μέτρο ισχύει από το 2017.

Μάλιστα την επικοινωνιακή φούσκα Μητσοτάκη είχαν φέρει τότε στη Βουλή με ερώτησή τους 57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας Δώρας Αυγέρη.

Στην ερώτηση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήριζαν είτε προκλητική άγνοια, είτε προκλητικό ψέμα τη δήθεν εξαγγελία του Πρωθυπουργού. «Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ως νέο, ένα πρόγραμμα που ήδη υπάρχει από το 2018! Και σαν να μην έφτανε αυτό, εξήγγειλε ένα δήθεν νέο πρόγραμμα, καταφανώς υποβαθμισμένο σε σχέση με αυτό που ήδη υπάρχει. Γιατί οι δωρεάν μαστογραφίες με κυβέρνηση ΝΔ θα περιορίζονται μόνο σε γυναίκες 49-50 ετών, όταν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάλυπταν ένα πολύ μεγαλύτερο ηλικιακό εύρος και πλήθος γυναικών» τόνιζαν ζητώντας απαντήσεις για το αν τελικά θα περικοπούν οι δωρεάν μαστογραφίες προληπτικού χαρακτήρα σε ευρύτερες ηλικιακές ομάδες του γυναικείου πληθυσμού, που είχε εγκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι ο κανόνας με διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αναλυτική η ερώτηση των 57 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: Η Κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί την δωρεάν μαστογραφία  για προληπτικούς λόγους σε  γυναίκες άνω των 35 ετών, που νομοθετήθηκε και υλοποιήθηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
Με την  υπ. αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157 Κοινή Υπουργική Απόφαση  της 1ης Νοεμβρίου 2018 προβλέπεται η «Τροποποίηση και αντικατάσταση της με αριθμ. πρωτ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 46846/19-06-2018 (Β΄ 2315) κοινής υπουργικής απόφασης, με περιεχόμενο «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)».
Ειδικότερα στο άρθρο 5 παρ. 1 εδ. γ. για τις «Παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» της εν λόγω ΚΥΑ προβλέπεται ότι:  «Με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της εκδήλωσης ή την αποτροπή της εμφάνισης νοσηρών καταστάσεων, παρέχονται στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής, χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου, τα εξής: […]Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μαστογραφία κάθε δύο(2) χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από σαράντα (40) έως πενήντα (50) ετών, και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των πενήντα (50) ετών ή σε γυναίκες άνω των τριάντα πέντε (35) ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Για την τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού γιατρού».
Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2016 είχε αναληφθεί διακομματική πρωτοβουλία 45 γυναικών βουλευτών για την κάλυψη των δαπανών της ψηφιακής μαστογραφίας από τον ΕΟΠΥΥ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «η ψηφιακή μαστογραφία αποτελεί, ιατρικά και κοινωνικά, έναν από τους πλέον σύγχρονους και ασφαλείς τρόπους διάγνωσης-πρόληψης μιας από τις μεγαλύτερες μάστιγες του γυναικείου πληθυσμού, δηλαδή του καρκίνου του μαστού. Εντούτοις, στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος κάλυψης, η αναλογική μαστογραφία εξακολουθεί να αποτελεί την μοναδική εξεταστική επιλογή των ενδιαφερομένων.
Η διατήρηση αυτής της εξεταστικής μεθόδου μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, αλλά και των γυναικών εκείνων που επιθυμούν να ακολουθήσουν το δόγμα της προληπτικής ιατρικής […]Η ψηφιακή μαστογραφία ως εξεταστική μέθοδος, είναι πλέον η μόνη η οποία συνίσταται, και τελικώς συνταγογραφείται από τους θεράποντες ιατρούς».

Είναι γνωστό και το επιβεβαίωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κα Γεννηματά στην Ολομέλεια της Βουλής στις 25.10.2020 (Γεννηματά: Διέψευσε την Κυβέρνηση για την ψηφιακή μαστογραφία, https://www.news247.gr/politiki/gennimata-diepseyse-tin-kyvernisi-gia-tin-fifiaki-mastografia.9030441.html),

ότι η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έσπευσε να υιοθετήσει αυτό το αίτημα, κοστολογήθηκε  και άρχισε από  το 2017 να αποζημιώνει για 1η φορά ο ΕΟΠΥΥ την  ψηφιακή  μαστογραφία, την οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή  πλήρωναν  στο 100% οι γυναίκες, ακόμα και στα δημόσια νοσοκομεία .

Στις 25 Οκτωβρίου 2020, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε,  κατά τη συνάντησή του με γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού «Πιλοτικό Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών».
Η  συγκεκριμένη προκλητική και εξοργιστική δήλωση πλήρους άγνοιας του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, όπως ήταν φυσικό,  προκάλεσε  έντονες αντιδράσεις, τόσο από  τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και από φορείς και οργανώσεις, αλλά και από τις γυναίκες που αγωνιούν για την υγεία τους.
Ο Υπουργός Υγείας παραδέχτηκε, μάλιστα,  δημόσια ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε την αποζημίωση της ψηφιακής μαστογραφίας και μάλιστα με μηδενική συμμετοχή όταν γίνεται για προληπτικούς λόγους.
Ο πρ. Υπουργός Υγείας – τομεάρχης Υγείας του  ΣΥΡΙΖΑ Αν. Ξανθός από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι «Το επιχείρημα ότι δεν έγιναν πολλές (σ. ψηφιακές μαστογραφίες) το 2019 λόγω έλλειψης κονδυλίων, δεν ισχύει. Ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ καλύπτει όλες τις συνταγογραφούμενες εξετάσεις, απλώς η υπέρβαση της δαπάνης επιβαρύνει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Αυτά πολέμησαν σκληρά την απόφασή μας για αποζημίωση πάνω από 80 επιπλέον εξετάσεων που μέχρι τότε τις πλήρωναν οι πολίτες από την τσέπη τους. Και έφτασαν να κάνουν απεργία μέσα στην προεκλογική περίοδο τον Ιούνιο του 2019».
Επειδή, η  – σκόπιμη ή μη – απουσία ενημέρωσης για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο πρόληψης του καρκίνου, όταν  αφορά  ιδίως τον Πρωθυπουργό, καταδεικνύει την έλλειψη ευαισθητοποίησης  για ζητήματα πρόληψης και αγωγής υγείας, αλλά και  πρόθεση εξαπάτησης μεγάλης μερίδας πολιτών.
Επειδή, η πρόληψη για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα υγείας όπως ο καρκίνος του μαστού που αφορά χιλιάδες γυναίκες, δεν προσφέρεται  ούτε για επικοινωνιακή εκμετάλλευση, ούτε για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Επειδή, με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού,  δημιουργούνται ερωτηματικά για το αν εξακολουθεί να ισχύει  η δυνατότητα δωρεάν μαστογραφίας για  μεγάλο ηλικιακό εύρος γυναικών (κάτω των 49ετών και άνω των 35 όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ) και περιορίζεται μόνο σε γυναίκες ηλικίας 49 -50 ετών.
Επειδή, εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση μειώνει τον κρατικό προϋπολογισμό για την δημόσια υγεία και ταυτόχρονα επιφυλάσσει στους ιδιώτες προνομιακή οικονομική μεταχείριση σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι σημαίνει η εξαγγελία του Πρωθυπουργού  περί  «πιλοτικού προγράμματος μαστογραφιών » και τι θα γίνει με την πρόβλεψη του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ που ενέκρινε  η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για δωρεάν μαστογραφίες προληπτικού χαρακτήρα  σε ευρύτερες ηλικιακές ομάδες του γυναικείου πληθυσμού; Θα εξακολουθήσει να ισχύει ή θα περικοπούν αυτές οι παροχές;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Ξανθός Ανδρέας
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Γιανούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων (Σπύρος)
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιώτα (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χαρίτσης Αλέξης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Μυστικά & Documento

26/06/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter