Κιλιτσντάρογλου: “Τυραννική η διακυβέρνηση Ερντογάν”

Κιλιτσντάρογλου: “Τυραννική η διακυβέρνηση Ερντογάν”

“Δεν υπάρχει δίκαιο, νόμος ή δικαιοσύνη σ’ αυτή τη χώρα” είπε ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) στην ομιλία του ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι κυβερνά τη χώρα σαν “τύραννος”, τονίζοντας ότι όλοι οι Τούρκοι “διψούν για δικαιοσύνη”, στην έναρξη του “Συνεδρίου για τη Δικαιοσύνη” που διοργανώνει στο Τσανάκαλε.

“Δεν υπάρχει δίκαιο, νόμος ή δικαιοσύνη σ’ αυτή τη χώρα” είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) στην ομιλία του ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του. “Είναι καθήκον μου να απαιτήσω δικαιοσύνη. Είναι καθήκον μου να σταθώ στο πλευρό των αθώων και κατά των τυράννων”, πρόσθεσε.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο Ερντογάν για αυταρχική στροφή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016 και τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν με στόχο, εκτός από τους φερόμενους ως πραξικοπηματίες, τα μέσα ενημέρωσης και τους φιλοκουρδικούς κύκλους.

Λίγες ώρες μετά την έναρξη του συνεδρίου του CHP ο Ερντογάν γιόρτασε στο Μαλαζγκίρτ, στην ανατολική Τουρκία, την επέτειο της Μάχης του Μαντζικέρτ, το 1071, μεταξύ των Σελτζούκων και των Βυζαντινών, στην οποία ο βυζαντινός στρατός ηττήθηκε. Περιστοιχισμένος από σωματοφύλακες με στολές εποχής, συνέκρινε την ήττα των πραξικοπηματιών με τις ιστορικές μάχες που έχει δώσει η χώρα του, λέγοντας ότι οι “τρομοκρατικές οργανώσεις” εναντίον των οποίων αγωνίζεται σήμερα η Άγκυρα δεν είναι παρά “πιόνια” στα χέρια άλλων “δυνάμεων”. Δεν διευκρίνισε ωστόσο σε τι ακριβώς αναφερόταν.

“Σήμερα μαχόμαστε σε όλα τα μέτωπα”, είπε, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για τους γκιουλενιστές (τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος), τους Κούρδους αυτονομιστές και τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ιστορική διάσταση είχε και η επιλογή του Τσανάκαλε από τον Κιλιτσντάρογλου για τη διεξαγωγή του τετραήμερου συνεδρίου του. Στην επαρχία αυτή δόθηκε η Μάχη της Καλλίπολης κατά την οποία ο οθωμανικός στρατός απώθησε τις δυνάμεις των Συμμάχων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μάχη αυτή μετατράπηκε σε σύμβολο της αντίστασης που οδήγησε στην ίδρυση, από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, της σύγχρονης Δημοκρατίας της Τουρκίας το 1923. Το CHP ιδρύθηκε επίσης από τον Ατατούρκ.

“Δεν είναι ένας άνθρωπος αλλά 80 εκατομμύρια (σ.σ. το σύνολο του πληθυσμού) που διψούν για δικαιοσύνη” είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter