Κίνα: Αναζητείται σύντροφος για λεοπάρδαλη του χιονιού που θέλει να ζευγαρώσει

Κίνα: Αναζητείται σύντροφος για λεοπάρδαλη του χιονιού που θέλει να ζευγαρώσει

Το κλάμα μίας θηλυκής λεοπάρδαλης που θέλει να ζευγαρώσει προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο προσωπικό ενός κέντρου περίθαλψης και αποκατάστασης Άγριας Φύσης στη βορειοδυτική Κίνα.

«Κλαυθμυρίζει ημέρα και νύχτα ζητώντας έναν σύντροφο για να ζευγαρώσει», λέει ο Μαλτσέν Γκουλί, υπάλληλος στο κέντρο που βρίσκεται στη Αυτόνομη Κομητεία Ακσάι Καζάκ, της επαρχίας Γκανσού. Το κέντρο ιδρύθηκε το 2013 για να φροντίζει άρρωστα και τραυματισμένα άγρια ζώα και μέχρι σήμερα έχει περιθάλψει πάνω από 200. Τον Δεκέμβριο του 2014 τη λεοπάρδαλη, ηλικίας ενός χρόνου τότε, βρήκε ένας κτηνοτρόφος που τη μετέφερε στο κέντρο όπου έκτοτε ζει. «Ήταν πολύ αδύναμη και οστεώδης όταν την βρήκε ο κτηνοτρόφος. Μπορεί να έμεινε πίσω όταν η μαμά της επιτέθηκε σε πρόβατα που ήταν στα βουνά», λέει ο Λι Τζιλόνγκ, υπάλληλος στο κέντρο. Το προσωπικό του Κέντρου δυσκολεύεται να βρει σύντροφο στη λεοπάρδαλη γιατί το είδος αυτό σπανίζει στους ζωολογικούς κήπους στην περιφέρεια αυτή, και πρέπει να απευθυνθεί σε άλλους κήπους πιο απομακρυσμένων περιοχών.

Η λεοπάρδαλη του χιονιού ανήκει στην κατηγορία Α στο κατάλογο με τα προστατευόμενα είδη στην Κίνα και έχει χαρακτηρισθεί ως ιδιαίτερα «ευάλωτο είδος» από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Ζει τα Ιμαλάια στην κεντρική και νότια Ασία σε υψόμετρο 2.500 έως 4.500 μέτρα. Ο αριθμός τους εκτιμάται από 7.000 έως 11.000, με το 60% να ζει στην Κίνα. Η εποχή που ζευγαρώνουν είναι από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου. «Η συγκεκριμένη λεοπάρδαλη δεν έχει μάθει ακόμα πώς να ζει στην άγρια φύση. Προσπαθήσαμε να την εκπαιδεύσουμε να πιάνει τη λεία της, όμως δεν έχει αναπτύξει ακόμα αρκετές δεξιότητες για να επιβιώσει μόνη της», λέει ο Λι. «Κάποτε, όταν μπήκα στο κλουβί της πήδηξε από το έδαφος σαν να ήθελε να μου επιτεθεί. Μετά, κρατούσε το ένα μου πόδι σαν γατάκι. Εγώ τότε σήκωσα το πόδι μου και απλώς με άφησε», θυμάται. Ο Λι γνωρίζει πολύ καλά όμως ότι δεν είναι καλό για το ίδιο το ζώο να είναι «τρυφερό». Προσπάθησε να το εκπαιδεύσει να κυνηγά ζωντανά ζώα και να πηδάει από μεγάλο ύψος, αναγκαίες δεξιότητες για να επιβιώσει αργότερα μόνο του.

Το κέντρο Άγριας Φύσης βρίσκεται σε υψόμετρο 1.650 μέτρων, όπου η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει μέχρι και 38 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, περιβάλλον όχι και τόσο ιδανικό για μία λεοπάρδαλη του χιονιού. Τα καλοκαίρια, το προσωπικό καταβρέχει καθημερινά το ζώο για να δροσίζεται. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πληθυσμός αυτών των λεοπαρδάλεων απειλείται από την κλιματική αλλαγή, την καταστροφή του οικοσυστήματός τους και την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μια σπάνια λεοπάρδαλη του χιονιού να βοηθά τα τρία μικρά της να περάσουν ένα μικρό ποτάμι:

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter