Κίνα: Αυστραλός συγγραφέας καταδικάστηκε σε θάνατο με αναστολή για κατασκοπεία (Video)

Κίνα: Αυστραλός συγγραφέας καταδικάστηκε σε θάνατο με αναστολή για κατασκοπεία (Video)

Ο Αυστραλός συγγραφέας και μπλόγκερ Γιανγκ Χενγκτζούν, επικριτής του καθεστώτος του Πεκίνου, καταδικάστηκε σε θάνατο με αναστολή τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου από κινεζικό δικαστήριο, ύστερα από πέντε χρόνια κράτησης με την κατηγορία της κατασκοπείας.

«Κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες», επιβεβαίωσε δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πρακτορείο Reuters, ζητώντας να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του. Ο Γιανγκ κατηγορήθηκε ότι διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ τρίτης χώρας, που δεν κατονόμασε δημόσια η Κίνα, ενώ οι λεπτομέρειες της υπόθεσής του δεν έχουν γίνει γνωστές.

Η θανατική ποινή αναμένεται ωστόσο να μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη μετά από δύο χρόνια, όπως συνηθίζεται στην Κίνα, μετά την παρέλευση ορισμένου χρονικού διαστήματος. Συγκεκριμένα, ενώ περιγράφεται ως θανατική ποινή με αναστολή δύο ετών, επιτρέπει τη μετατροπή σε 25 χρόνια ή ισόβια κάθειρξη, έπειτα από δύο έτη καλής συμπεριφοράς.

Η καταδίκη του 58χρονου Γιανγκ Χενγκτζούν έρχεται πέντε χρόνια μετά την σύλληψή του στην Κίνα και τρία χρόνια μετά την κεκλεισμένων των θυρών δίκη του για κατασκοπεία. Η οικογένεια του Γιανγκ δηλώνει σοκαρισμένη και συντετριμμένη από την απόφαση του δικαστηρίου, με έναν εκπρόσωπο να την περιγράφει ως «τον χειρότερο φόβο τους».

Η Πένυι Γουόνγκ, υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, δήλωσε από την πλευρά της ότι η κυβέρνηση «είναι τρομοκρατημένη από αυτή την απόφαση» και ανέφερε πως κάλεσε τον Κινέζο πρεσβευτή, Σιάο Κιάν, να υποβάλει την ένσταση της Καμπέρα «με τον πιο έντονο τρόπο».

«Η Αυστραλία δεν θα υποχωρήσει στην υπεράσπιση της δικαιοσύνης για την ευημερία του Γιανγκ», τόνισε η Γουόνγκ. «Όλοι οι Αυστραλοί θέλουν να τον δουν να επανενώνεται με την οικογένειά του», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Η μυστηριώδης πτώση του C-130 με τα 63 θύματα στο όρος Όθρυς – Αναπάντητα ερωτήματα 33 χρόνια μετά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter