Κίνα: Πώς ένα πιάτο με τηγανητό ρύζι έβαλε σε μπελάδες διάσημο σεφ

Κίνα: Πώς ένα πιάτο με τηγανητό ρύζι έβαλε σε μπελάδες διάσημο σεφ

Ευαίσθητη εποχή για την ασιατική υπερδύναμη. Πλέον, η οποιαδήποτε αναφορά σε τηγανητό ρύζι με αυγό μπορεί να είναι η θρυαλλίδα για θερμές πολιτικές αντεγκλήσεις στην Κίνα, που μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε προσπάθεια για ακύρωση διάσημων σεφ του διαδικτύου!

Ο Γουάνγκ Γκανγκ, μάγειρας με εκατομμύρια ακολούθους στις διαδικτυακές πλατφόρμες YouTube και Weibo, βρέθηκε στο μάτι του εθνικιστικού κυκλώνα την περασμένη εβδομάδα. Το έγκλημά του; Η παρουσίαση ενός απλού πιάτου, τηγανητού ρυζιού με αυγό. Οι θεατές του ολιγόλεπτου βίντεο που ανήρτησε ο Γκανγκ τον ανάγκασαν όχι μόνο να κατεβάσει το βίντεο αλλά και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Κι αυτό γιατί πίσω από το φαινομενικά αθώο πιάτο κρύβεται μια φήμη που χτυπά κατευθείαν στο εθνικιστικό νεύρο των Κινέζων.

Ένα πιάτο, μια ιστορία

Οι Κινέζοι προσβλήθηκαν από την παρουσίαση του πιάτου, ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή, εξαιτίας μιας φήμης που κυκλοφορεί εδώ και πάνω από 70 χρόνια, και αφορά τον «Μεγάλο Τιμονιέρη», Μάο Τσετούνγκ. Πιο συγκεκριμένα, η φήμη έχει να κάνει με τις συνθήκες θανάτου του γιου του Μάο, Αν Γινγκ. Ο νεαρός υπηρετούσε στο στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, και πέθανε στις 25 Νοεμβρίου 1950. Η φήμες για το θάνατό του έχουν ως εξής: ο νεαρός Αν Γινγκ ξύπνησε αργά εκείνη τη μέρα και έχασε το πρωινό γεύμα. Έτσι, λέει ο μύθος, ότι έκλεψε αυγά από τις αποθήκες του στρατού και μαγείρεψε μόνος του τηγανητό ρύζι με αυγά, παραβιάζοντας τους στρατιωτικούς κανόνες. Η φωτιά που άναψε για να μαγειρέψει το ρύζι υποτίθεται ότι πρόδωσε τη θέση του στους Αμερικανούς, που έριξαν μια βόμβα ναπάλμ εκεί που βρισκόταν, σκοτώνοντάς τον επί τόπου.

Φυσικά, η ιστορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Όμως θεωρείται ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τα μέλη του Κομμουνιστικού κόμματος, αφού οι επικριτές του καθεστώτος γιορτάζουν τη μέρα, καθώς θεωρείται ότι με αυτό τον τρόπο γλίτωσαν από μια δυναστεία Μάο, που θα κυβερνούσαν όπως οι Κιμ τη Βόρεια Κορέα. Μάλιστα, για να εμπεδωθεί η κριτική τους, οι επικριτές συνηθίζουν να αναρτούν το συγκεκριμένο πιάτο στις 25 Νοεμβρίου.

Επικρίσεις και τιμωρία

Έτσι, η κεντρική κυβέρνηση και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της θεωρούν την αναφορά του τηγανητού ρυζιού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ως σύμβολο διαμαρτυρίας και επικρίνουν ή τιμωρούν όσους το κάνουν.

Για παράδειγμα, ο λογαριασμός Weibo του υποκαταστήματος Jiangsu της China Unicom, ενός κολοσσού τηλεπικοινωνιών, έκλεισε το 2021 αφού δημοσίευσε μια συνταγή για τηγανητό ρύζι στις 24 Οκτωβρίου, τα γενέθλια του Μάο.

Την ίδια χρονιά, ένας άνδρας στο Ναντσάνγκ κρατήθηκε από την αστυνομία για 10 ημέρες επειδή δημοσίευσε στο διαδίκτυο ότι το τηγανητό ρύζι ήταν η «μεγαλύτερη επιτυχία» του πολέμου της Κορέας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter