Κίνα – Νορβηγία: Προς εξομάλυνση οι διμερείς τους σχέσεις

Κίνα – Νορβηγία: Προς εξομάλυνση οι διμερείς τους σχέσεις

Έπειτα από χρόνια στον «πάγο» η Κίνα και η Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Η Κίνα είχε παγώσει τις σχέσεις υψηλού επιπέδου με τη Νορβηγία μετά την απόφαση της επιτροπής Νόμπελ, τον Οκτώβριο του 2010, να απονείμει το Νόμπελ στον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λιού Σιαομπό, φυλακισμένο στη χώρα του, όπου οι κινεζικές αρχές τον θεωρούν «εγκληματία».

Στη διάρκεια μιας επίσκεψης του αρχηγού της νορβηγικής διπλωματίας Μπέργκε Μπρέντε στο Πεκίνο οι δύο χώρες δημοσιοποίησαν μια κοινή δήλωση για αναθέρμανση των διμερών σχέσεων. Το Όσλο δεσμεύεται να «μην υποστηρίξει ενέργειες που υπονομεύουν» τα κινεζικά συμφέροντα και να «κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποτραπεί κάθε ζημιά στις διμερείς σχέσεις στο μέλλον».

Στην κοινή δήλωση δεν γίνεται αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεν κάναμε υποχωρήσεις αλλά καταβάλαμε στη διάρκεια του χρόνου προσπάθειες για να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη», δήλωσε η νορβηγίδα πρωθυπουργός , σε συνέντευξη Τύπου στο Όσλο.

Ο κινέζος ομόλογός της Λι Κετσιάνγκ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, δήλωσε από την πλευρά του πως η Κίνα «ελπίζει να εργαστεί με τη Νορβηγία προκειμένου να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις και να προωθηθεί μια αδιάλειπτη, σταθερή και υγιής ανάπτυξη σχέσεων».

Σύμφωνα με τα νορβηγικά ΜΜΕ, το Πεκίνο ζήτησε επίσημη συγγνώμη από το Όσλο. Η νορβηγική κυβέρνηση την αρνήθηκε, λέγοντας πως η επιτροπή Νόμπελ είναι ανεξάρτητο όργανο.

«Η Νορβηγία σκέφθηκε σε βάθος τους λόγους για τους οποίους επλήγη η αμοιβαία εμπιστοσύνη», δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι.

Ο αντιφρονών συγγραφέας και διανοούμενος Λιού Σιαομπό εκτίει από το 2009 ποινή κάθειρξης 11 ετών για «ανατρεπτικές ενέργειες», επειδή υπήρξε ένας από τους συντάκτες του κειμένου για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Κίνα, του Χάρτη 08.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter