Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Τεταμένες οι σχέσεις με τη NASA

Κίνα: Θα στείλει άνθρωπο στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού;

Η Κίνα προετοιμάζεται να στείλει έναν άνθρωπο στη Σελήνη, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται έναν ανώτατο αξιωματούχο της υπηρεσίας διαστήματος.

Το 2003, η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα στον κόσμο που έστειλε άνθρωπο στο διάστημα με δικό της διαστημόπλοιο, μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η χώρα είχε εκφράσει την πρόθεσή της να στείλει άνθρωπο στο φεγγάρι και πριν το τέλος του 2013 αφού είχε ολοκληρώσει την πρώτη προσελήνωση από το 1976, με το διαστημόπλοιο Τσάνγκ'ε-3 και με ένα όχημα που κινήθηκε στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης.

Η Κίνα σχεδιάζει να στείλει για προσελήνωση το πρώτο όχημα ανίχνευσης της ανεξερεύνητης "σκοτεινής πλευράς" της Σελήνης το 2018, που θα αποτελέσει παγκόσμιο ορόσημο.

Ο Γιάνγκ Λιουέι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Επανδρωμένης Αποστολής στο Διάστημα της Κίνας και ο πρώτος Κινέζος που πήγε στο διάστημα, είπε ότι "δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο ακόμα" ώσπου να υπογραφεί η επίσημη άδεια και να δοθούν τα χρήματα για την αποστολή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Σινγχουά) χθες.

Το πρακτορείο δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά η αποστολή επανδρωμένου σκάφους θα χρειαστεί αρκετό χρόνο ακόμα.

Κινέζος αξιωματούχος είχε δηλώσει πέρυσι ότι η Κίνα θέλει να στείλει αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι έως το 2036. 'Ηταν η πρώτη επίσημη βεβαίωση από την κυβέρνηση ότι υπάρχει πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης με επανδρωμένο διαστημόπλοιο.

Η προώθηση του προγράμματος του διαστήματος αποτελεί προτεραιότητα για το Πεκίνο, και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει εκφράσει την επιθυμία να δει την Κίνα ως παγκόσμια δύναμη στο διάστημα.

Ένα από τα προγράμματα που έχει δοκιμάσει η Κίνα είναι και αντιδορυφορικοί πύραυλοι. Αυτό ώθησε την αμερικανική Γερουσία να απαγορεύσει την αντίστοιχη υπηρεσία διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) να συνεργαστεί με την Κίνα εξ αιτίας ανησυχιών για θέματα ασφάλειας, κατηγορώντας την Κίνα ότι προωθεί δράσεις που σκοπεύουν να εμποδίσουν εχθρούς της να χρησιμοποιήσουν μέσα που βρίσκονται στο διάστημα σε περίπτωση κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.