Κίνα: Περιβαλλοντικό φόρο θα πληρώνουν όσοι ρυπαίνουν

Κίνα: Περιβαλλοντικό φόρο θα πληρώνουν όσοι ρυπαίνουν

Τις προηγούμενες ημέρες χιλιάδες φορολογούμενοι κατέκλυσαν τα τοπικά φορολογικά γραφεία, καθώς από την 1η Απριλίου ξεκίνησε η περίοδος της πρώτης περιβαλλοντικής δήλωσης.

Βάσει του νόμου περί φορολογικής προστασίας που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, εταιρείες και δημόσιοι οργανισμοί που ρίχνουν λύματα απευθείας στο περιβάλλον υπόκεινται σε φόρους για την πρόκληση ηχορύπανσης, τη μόλυνση του αέρα και των υδάτων καθώς την παραγωγή στερεών αποβλήτων.

Χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά για να καταγραφούν και να τους αποσταλεί το ποσό του περιβαλλοντικού φόρου που πρέπει να καταβάλουν.

Ειδικοί πιστεύουν ότι ο φόρος αυτός δίνει στις εταιρείες ένα κίνητρο να μειώσουν τις εκπομπές και να αναβαθμίσουν την τεχνολογία παραγωγής, καθώς ο μηχανισμός τους χρεώνει με βάση την ποσότητα των εκλυόμενων ρύπων. Υπάρχουν όμως και κάποιες εταιρίες οι οποίες επειδή προσαρμόζονται στα μέτρα καλούνται να πληρώσουν μειωμένο φόρο.

Σε εθνικό επίπεδο, πάνω από 260.000 εταιρίες έχουν αρχίσει να πληρώνουν τον περιβαλλοντικό φόρο, ο οποίος ισχύει μόνο για εταιρείες, δημόσιους οργανισμούς και επιχειρηματίες. Αυτός είναι ο πρώτος φόρος της Κίνας σχεδιασμένος με σαφήνεια για την προστασία του περιβάλλοντος, ο οποίος στοχεύει να συμβάλει στην καθιέρωση ενός «πράσινου» χρηματοπιστωτικού και φορολογικού συστήματος και να προωθήσει τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Η καθιέρωση του συγκεκριμένου φόρου τερματίζει το «τέλος απόρριψης ρυπαντικών ουσιών», τον οποίο η Κίνα εισπράττει εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Οι εταιρείες μπορούν να πληρώνουν τον περιβαλλοντικό φόρο μαζί με τη δήλωση εταιρικού φόρου.

«Ο φόρος προστασίας του περιβάλλοντος δεν αποτελεί απλή πηγή κρατικών εσόδων. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση μιας πράσινης Κίνας» λέει ο Φαν Γιονγκ καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter