Κίνα: Πρώην υπουργός Δικαιοσύνης συνελήφθη ως ύποπτος για διαφθορά

Κίνα: Πρώην υπουργός Δικαιοσύνης συνελήφθη ως ύποπτος για διαφθορά

Ένας πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, που είχε υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή στην επιβολή του νόμου, συνελήφθη στην Κίνα ως ύποπτος για δωροληψία και για «παράκαμψη του νόμου για προσωπικό κέρδος», μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο Φου Τσενγκχουά, 67 ετών, ήταν ένας ανερχόμενος αστέρας της επιβολής του νόμου και συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες, μετέδωσε το Νέα Κίνα. Η υπόθεση διαβιβάσθηκε στους κρατικούς εισαγγελείς.

Η σύλληψη του Φου πραγματοποιήθηκε έπειτα από έρευνα που άρχισε πέρυσι από την κινεζική αρχή κατά της διαφθοράς, την Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικής Επιθεώρησης. Ο Φου εκδιώχθηκε από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και παύθηκε από δημόσια αξιώματα επειδή παραβίασε την πειθαρχία και τους κανόνες του κόμματος, είχε μεταδώσει τον περασμένο μήνα το Νέα Κίνα.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ άρχισε το 2020 μια εκστρατεία διώξεων στον κινεζικό μηχανισμό εσωτερικής ασφαλείας, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει ότι οι αστυνομικοί, οι εισαγγελείς και οι δικαστές είναι «απολύτως πιστοί, απολύτως καθαροί και απολύτως αξιόπιστοι».

Ο Φου ήταν αναπληρωτής υπουργός στο υπουργείο Δημόσιας Ασφαλείας πριν γίνει το 2018 υπουργός Δικαιοσύνης. Ηγήθηκε πολλών ερευνών και καταστολών που τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας, περιλαμβανομένης μιας έρευνας για τον πρώην «τσάρο» της ασφάλειας Ζου Γιονγκάνγκ, ο οποίος βρέθηκε ένοχος για διαφθορά.

Από το 2015 είχε ηγηθεί ενός γραφείου αφιερωμένου στην καταστολή αυτών που το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα αποκαλεί «αιρέσεις του κακού», περιλαμβανομένου του υπό απαγόρευση πνευματικού κινήματος Φαλούν Γκονγκ.

Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει «προσέγγιση βαριάς πυγμής» τον τρόπο που αντιμετώπιζε την επιβολή του νόμου και είχε κερδίσει εγκώμια από κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν προηγουμένως πως οι εκστρατείες του είχαν βοηθήσει στο να καθαρίσει η κινεζική κοινωνία και να αντιμετωπιστεί η διαφθορά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter