Κίνα: Σε συμφωνία η Evergrande με ομολογιούχους για την καταβολή τόκων ομολόγων

Κίνα: Σε συμφωνία η Evergrande με ομολογιούχους για την καταβολή τόκων ομολόγων

Ο κινεζικός γιγαντιαίος όμιλος των ακινήτων σε ολοένα μεγαλύτερη δυσκολία Evergrande ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με κάποιους από τους ομολογιούχους του για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κηρύξει στάση πληρωμών.

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Κοντά στη κατάρρευση η Evergrande – Φόβοι για εξελίξεις στη παγκόσμια οικονομία

Σε ανακοίνωσή της προς το χρηματιστήριο της Σεντζέν (νότια Κίνα), η διεύθυνση του ομίλου, ο οποίος κινδυνεύει με κατάρρευση καθώς τα χρέη του φθάνουν τα 260 δισεκατομμύρια ευρώ, διευκρίνισε πως μια από τις θυγατρικές του, η Hengda Real Estate, διαπραγματεύθηκε σχέδιο για την αποπληρωμή των τόκων μια ομολογίας που έχει διάρκεια μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η Evergrande θα αποπληρώσει έτσι 232 εκατ. γιούαν (30,5 εκατ. ευρώ) που όφειλε να καταβάλει μέχρι αύριο Πέμπτη για το ομόλογο αυτό, με επιτόκιο 5,8%, που είχε διατεθεί στην εσωτερική αγορά.

Όμως ο γιγαντιαίος όμιλος των ακινήτων, με έδρα τη Σεντζέν, απέχει παρασάγγας από το να έχει επιλύσει το πρόβλημα, λαμβανομένου υπόψη του συνολικού ύψους του χρέους του.

Αύριο Πέμπτη είναι η προθεσμία και για άλλες αποπληρωμές και η Evergrande δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το πώς λογαριάζει να τιμήσει τις υποχρεώσεις του.

Φόβοι για εξελίξεις στη παγκόσμια οικονομία

Η ανησυχία περί σεναρίου όπως εκείνο της Lehman Brothers, η πτώχευση της οποίας είχε προκαλέσει τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, προκάλεσε βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες.

Συνολικά η εταιρεία έχει χρέη 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων βάσει υπολογισμών του Bloomberg, που συνιστούν το 2% του ΑΕΠ της Κίνας ή περίπου δύο φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας! Συνεπώς, μία κατάρρευση είναι πιθανόν να συμπαρασύρει τις κινεζικές τράπεζες αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη στη δίνη μίας νέας οικονομικής κρίσης, καθώς η έκθεση των αγορών στην Κίνα είναι μεγάλη.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P δήλωσε ότι αναμένει μία χρεοκοπία εντός της εβδομάδας ενώ αναμένει ότι οι κινεζικές αρχές θα παρέμβουν μόνο εάν οι εξελίξεις συμπαρασύρουν και άλλους παίκτες της αγοράς των ακινήτων.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

17/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter