Κίνα: Σταμάτησαν οι ετήσιες συνεντεύξεις Τύπου του πρωθυπουργού μετά από 30 χρόνια

Κίνα: Σταμάτησαν οι ετήσιες συνεντεύξεις Τύπου του πρωθυπουργού μετά από 30 χρόνια

Προβληματισμό προκαλεί η κατάργηση ενός από τα πιο δημοφιλή γεγονότα στο οικονομικό και πολιτικό ημερολόγιο της Κίνας, της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού μετά την ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Οι συνεντεύξεις Τύπου ακυρώθηκαν επίσης για την υπόλοιπη κοινοβουλευτική περίοδο, διάρκειας τριών ετών.

Το γεγονός έδινε τη δυνατότητα για απάντηση ερωτήσεων σχετικά με την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, με τη διαδικασία να λαμβάνει χώρα από το 1993 έως σήμερα, μια κίνηση που θεωρείται από ορισμένους παρατηρητές ως ένδειξη της ολοένα και πιο εσωτερικής εστίασης της χώρας και της επιμονής για κεντρικό έλεγχο.

Για τρεις δεκαετίες, η ενημέρωση πρόσφερε σε ξένους επενδυτές και κυβερνήσεις πληροφορίες για το πώς οι Κινέζοι διαμορφωτές πολιτικής αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της διαχείρισης αυτής, που είναι τώρα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αποτελώντας ένα δείγμα του άλλοτε «ανοίγματος» στον κόσμο.

Σε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Σι Τζινπίνγκ, είπε ότι ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιανγκ, δεν θα απευθυνθεί στα μέσα ενημέρωσης κατά το κλείσιμο της ετήσιας κοινοβουλευτικής συνεδρίασης του τρέχοντος έτους, η οποία ξεκίνησε σήμερα Τρίτη 5 Μαρτίου στο Πεκίνο.

Επιπλέον, εκτός ειδικών περιστάσεων, ο Λι δεν θα πραγματοποιήσει τέτοιες ετήσιες συνεντεύξεις Τύπου για την υπόλοιπη θητεία του κινεζικού κοινοβουλίου που λήγει το 2027, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, Λου Τσινζιάν.

Η εναρκτήρια σύνοδος του κοινοβουλίου πραγματοποιείται στον απόηχο κρίσης στην κατασκευαστική αγορά της Κίνας και εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών δυτικών επενδυτών για την υγεία της κινεζικής οικονομίας.

Η σύνοδος των δύο οργάνων της νομοθετικής εξουσίας (Εθνικό Κογκρέσο του Λαού και Συμβουλευτική Πολιτική Σύνοδος του Κινεζικού Λαού) αναμένεται να εγκρίνει σε πανηγυρική συνεδρίαση την οικονομική πολιτική που έχει εκπονήσει το Κόμμα. Οι συνεδριάσεις είναι προσεκτικά χορογραφημένες, ενώ κάθε δημόσια τοποθέτηση απηχεί πιστά την κομματική γραμμή.

Από το 1993, οι πρωθυπουργοί της Κίνας απευθύνονταν στα μέσα ενημέρωσης μετά την ετήσια συγκέντρωση του κοινοβουλίου, λαμβάνοντας ευρύ φάσμα ερωτήσεων από Κινέζους και ξένους δημοσιογράφους σε συνεντεύξεις τύπου που μεταδίδονται ζωντανά παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1990 και του 2000, η Κίνα προσπάθησε ενεργά να αποσαφηνίσει την πολιτική και τις πολιτικές της σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να τονώσει το εμπόριο.

Στο κλείσιμο της ετήσιας συνόδου του κοινοβουλίου πέρυσι, ο Λι επιχείρησε να καθησυχάσει τον ιδιωτικό τομέα της χώρας, στην πρώτη του διάσκεψη μέσων ενημέρωσης ως πρωθυπουργός.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter