ΚΙΝΑΛ: «Αυτοκρατορικό και όχι επιτελικό το κράτος του κ. Μητσοτάκη»!

ΚΙΝΑΛ: «Αυτοκρατορικό και όχι επιτελικό το κράτος του κ. Μητσοτάκη»!

«Στα λόγια μεταρρυθμιστή» χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορεί ότι «μας επιστρέφει με γρήγορα βήματα στο παρελθόν»! 

Η Χαριλάου Τρικούπη, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση, τονίζει ότι ο πρωθυπουργός πηγαίνει το ελληνικό κράτος «πιο πίσω και από τη δεκαετία του ‘60», επαναφέροντας την «ενός ανδρός αρχή» ως νέα λογική της διοίκησης! Και προσθέτει πως το νομοσχέδιο βρίθει αυταρχικών και συγκεντρωτικών αντιλήψεων, «που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πολέμησαν», αλλά τώρα επανέρχονται «πλέον ενδεδυμένες με το μανδύα του επιτελικού κράτους».

Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς καμία διαβούλευση και είναι προφανές ότι δημιουργεί ένα «υπερσυγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κ. Μητσοτάκη». Ο πρωθυπουργός, προσθέτει η Χαριλάου Τρικούπη, δημιουργεί γύρω από τον εαυτό του «μια τερατώδη δομή εκατοντάδων εκλεκτών, οι οποίοι θα αποτελούν το μακρύ χέρι του Αυτοκράτορα στη διοίκηση».

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ:

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει το ελληνικό κράτος πιο πίσω και από τη δεκαετία του 60 επαναφέροντας την «ενός ανδρός αρχή» ως νέα λογική της διοίκησης. Αυταρχικές και συγκεντρωτικές αντιλήψεις που οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συστηματικά πολέμησαν, επανέρχονται πλέον ενδεδυμένες με τον μανδύα του επιτελικού κράτους.

Είναι ενδεικτικό ότι κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς καμία διαβούλευση, ένα νομοσχέδιο που κατά τα λοιπά επικαλείται τις αρχές καλής νομοθέτησης και δυστυχώς αυτό δεν είναι το μόνο δείγμα της αυταρχικής λογικής που το διέπει.

Δημιουργεί ένα υπερσυγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κ. Μητσοτάκη. Δημιουργεί γύρω από τον εαυτό του μια τερατώδη δομή εκατοντάδων εκλεκτών οι οποίοι θα αποτελούν το μακρύ χέρι του Αυτοκράτορα στη διοίκηση.

Ένα επιτελικό κράτος θα σήμαινε εξορθολογισμό της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και μεταφορά των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση έτσι ώστε η κεντρική διοίκηση να είναι ένα ευέλικτο και λιτό κράτος-στρατηγείο για την ανάπτυξη. Αντίθετα, το νομοσχέδιο με τις διατάξεις του παράγει περισσότερη γραφειοκρατία και σύγχυση παρά λύνει προβλήματα. Για παράδειγμα, δημιουργεί ένα παράλληλο στρώμα παραδιοίκησης σε κάθε Υπουργείο με την ύπαρξη δύο κατηγοριών γραμματέων, Γενικών και Υπηρεσιακών. Ξεπερνώντας ακόμα και τους πελατειακούς ελιγμούς του ΣΥΡΙΖΑ που καθυστερούσε την αποκομματικοποίηση της διοίκησης βάσει του ν.4369/2016, επέλεξε με κομματικά κριτήρια 52 γραμματείς τους οποίους πλαισιώνει με ένα μικρό στρατό μετακλητών.

Η πολυδιαφημισμένη λοιπόν μείωση των μετακλητών αποδεικνύεται «φούσκα» αφού ο κ. Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του κρατάνε το δικαίωμα να τους αυξάνουν κατά βούληση με δικές τους αποφάσεις.

Σε ότι αφορά τη νέα Ενιαία Αρχή Διαφάνειας πρόκειται για αναδόμηση υπαρχουσών δομών χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ανεξαρτησία της. Μια επιλογή που δεν ανταποκρίνεται στο ευαίσθητο θέμα της διαφάνειας στο δημόσιο βίο.

Ο στα λόγια μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκης μας επιστρέφει με γρήγορα βήματα στο παρελθόν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter