ΚΙΝΑΛ: Έκθεση για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και το εκλογικό αποτέλεσμα

ΚΙΝΑΛ: Έκθεση για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και το εκλογικό αποτέλεσμα

Το Κίνημα Αλλαγής έδωσε στη δημοσιότητα την ενδιάμεση έκθεση επιτροπής υπό την Εύη Χριστοφιλοπούλου, για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την πορεία του ΠΑΣΟΚ, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που ξεκινά σήμερα, Παρασκευή.

Η έκθεση περιλαμβάνει διάφορα στοιχεία για την πορεία του ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές του 2015 μέχρι και τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, ενώ στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθεί η διενέργεια Focus Groups, που θα ολοκληρώσουν και θα δώσουν μεγαλύτερο βάθος στο τελικό έργο της επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου και έκανε χρήση των εξής εργαλείων :

– Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών 2009 – 2019 και ευρωεκλογών 2019.

– Exit Polls Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015, Μαΐου και Ιουλίου 2019.

Για τις πρόσφατες εκλογές, η έκθεση αναφέρει ότι διεξήχθηκαν «σε συνθήκες άγριας πόλωσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ», που «τήρησαν την ομερτά» – κατά την προσφιλή ορολογία που χρησιμοποιεί συχνά η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, όταν μιλά για «αλληλοκάλυψη» ευθυνών μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – καθώς και για τις τεράστιες ευθύνες των δύο κομμάτων στην επιβολή και τη διαχείριση των μνημονίων, με κοινό στόχο «να χρεωθούν όλα στο ΠΑΣΟΚ»!

Παραδέχονται το στίγμα της… ζαλάδας!

Στην έκθεση περιγράφονται οι οργανωτικές αδυναμίες και η οικονομική καχεξία του Κινήματος Αλλαγής, ενώ δε λείπουν και οι «μπηχτές» για στελέχη «που λειτούργησαν ως Δούρειος Ίππος», όπως άλλωστε έχει πει και η ίδια η Φώφη Γεννηματά. Πάντως, υπάρχει η παραδοχή ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν είχε ευκρινές στίγμα ως προς τη μετεκλογική στρατηγική του.

«Παρά το γεγονός ότι υπήρχε ομόφωνη θέση του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής για συνεργασίες στη βάση προγραμματικών συμφωνιών», αναφέρεται, «μια σειρά από αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις στελεχών έδωσαν λάθος μήνυμα και αφορμή για εντεινόμενη επικοινωνιακή κριτική και πολιτικές πιέσεις». Τα στελέχη φταίνε, δηλαδή, για το γεγονός ότι η ίδια η πρόεδρος του κόμματος άφηνε να εννοηθεί ότι μπορεί να δώσει ψήφο ανοχής στη ΝΔ αν δεν πάρει αυτοδυναμία στις εκλογές!

Όχι, δεν φταίνε μόνο τα στελέχη – φταίνε και τα… άλλα κόμματα, λιγάκι και η ηγεσία όμως! «Η πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της υποκινούμενης από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αυτής πίεσης δεν απαντήθηκε με τρόπο που να μην επιτρέπει αμφιβολίες για τη θέση και τη στρατηγική μας στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό, ιδιαίτερα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ», επισημαίνεται στην έκθεση και προστίθεται πως «για μια σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος, η προσλαμβανόμενη ασάφεια λειτούργησε ως όχημα μετακίνησης ψηφοφόρων προς τη ΝΔ, προκειμένου ‘’να φύγει από την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ’’, αίτημα ιδιαίτερα ισχυρό, αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση αντιδεξιών αντανακλαστικών»…

Ποιοι είναι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ

Στις εκλογές, το ΚΙΝΑΛ καταγράφει τα καλύτερα αποτελέσματά του στις ηλικίες άνω των 55 ετών, σε απόφοιτους δημοτικού ως προς την εκπαίδευση, σε αγρότες και συνταξιούχους ως προς το επάγγελμα. Αντίθετα, αδυναμίες εμφανίζονται στις ηλικίες κάτω των 35 ετών, στους αποφοίτους Γυμνασίου, Λυκείου, Τεχνικών Σχολών και ΙΕΚ, καθώς και στους ανέργους και τους φοιτητές – σπουδαστές. Η εξήγηση της επιτροπής για την αδιαφορία των ανέργων απέναντι στο ΚΙΝΑΛ είναι ότι «για πολλούς από αυτούς έχει καταγραφεί στους βασικούς υπεύθυνους της κρίσης: ΠΑΣΟΚ = συστημικό κόμμα».

Σε ό,τι αφορά μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αναφέρεται πως υπάρχουν τρία γεγονότα που «δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν για την επίδοση του Κινήματος Αλλαγής στις εκλογές: Έγινε η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας μετά από καιρό. Στο πλαίσιο της νέας δικομματικής πόλωσης, σημείωσε μια αύξηση των ποσοστών του κατά 30% σε σχέση με το ποσοστό των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015. Αντιστάθηκε, αλλά δεν κατάφερε να ανασχέσει επαρκώς τις πιέσεις που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εμφάνισε διαρροές προς τη ΝΔ.

Παραδέχονται και την έλλειψη ταυτότητας!

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα της επιτροπής και για την «ταυτότητα – αφήγημα» του ΚΙΝΑΛ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «το ολοκληρωμένο πρόγραμμα θέσεων δεν συμπυκνώθηκε σε μια συνεκτική ταυτότητα-αφήγημα». Μάλιστα, τονίζεται πως σχεδόν όλες οι μελέτες για την εκλογική συμπεριφορά στις ευρωπαϊκές χώρες αυτό πιστοποιούν: ότι ο πολίτης – ψηφοφόρος θέλει να γνωρίζει «τι ακριβώς είναι, τι αντιπροσωπεύει το κόμμα» που ψηφίζει».

Παραδέχεται λοιπόν η επιτροπή, αν και αναγνωρίζει πως υπάρχει «επάρκεια προγραμματικών θέσεων», ότι ο απλός πολίτης – ψηφοφόρος δεν έχει ακόμα αποκρυσταλλώσει σαφή απάντηση στο ερώτημα τι αντιπροσωπεύει, τι εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής. «Αυτό οφείλεται», όπως εξηγεί, «και στο γεγονός ότι πρόκειται για νέο πολιτικό φορέα» (σ.σ. νέος πολιτικός φορέας ή κόμμα αρχηγών και παραγόντων, που μας ζάλισαν στα πήγαινε-έλα;), «αλλά και στην αδυναμία να παρουσιάσουμε ένα συνεκτικά προσλαμβανόμενο ισχυρό αφήγημα και μια κεντρική ιδέα για τη σημερινή πραγματικότητα». Δέχεται η επιτροπή, δηλαδή, ότι το Κίνημα είχε «πολλές επιμέρους ιδέες και αξιόλογες προτάσεις, αλλά όχι την κυρίαρχη ιδέα που να συγκινεί, δημιουργεί συναίσθημα, κινητοποιεί». Και φέρνει ως παράδειγμα την «Αλλαγή» του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του 1980.

Ε, άλλο «Αλλαγή», άλλο «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» και «Δούρειοι Ίπποι»… 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/09/27/5d8dff5b825e6339da7be462.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter