ΚΙΝΑΛ: Μάθημα – όχι κατηχητικό!

ΚΙΝΑΛ: Μάθημα – όχι κατηχητικό!

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε όλο της το μεγαλείο! Ήταν να μην πάρουν φόρα παπάδες, αλλά ενίοτε και δικαστές! Τώρα που πήρε την εξουσία, μάλιστα, η… «κυβέρνηση της καρδιάς τους», ποιος τους πιάνει; 

Ο λόγος για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα θρησκευτικά, που «επανέφερε στην τάξη» εκπαιδευτικούς και Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διασφαλίσει την «ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης»! Βοήθειά μας!

Την απόφαση αυτή σχολίασε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα το Κίνημα Αλλαγής. Η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της ότι η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί «τη ληξιαρχική πράξη θανάτου επιστημονικών, παιδαγωγικών και δημοκρατικών κατακτήσεων σαράντα χρόνων»! Και προσθέτει ότι δεν επιχειρείται η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης ή ακόμα της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης, αλλά η επιβολή «με τη χρήση των κρατικών μηχανισμών, μιας συγκεκριμένης αντίληψης για την Ορθοδοξία, που την εκφράζουν αυτοί που σήμερα χαίρονται».

Ποιοι είναι αυτοί που χαίρονται; «Είναι οι ιδεολογικοί επίγονοι του Μεταξά και του Παπαδόπουλου, οι υποστηρικτές του Γ’ Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού», επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ! Παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες στους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, για την συγκεκριμένη εξέλιξη γιατί, όπως αναφέρεται, τόσο σοβαρά θέματα δεν είναι δυνατόν να τα χειρίζεται κάποιος «με ιδεοληψίες, γιουρούσια και χωρίς συμμαχίες» (σ.σ. όχι που θα άφηναν εκτός κάδρου τον ΣΥΡΙΖΑ…).

Ωστόσο, η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά πως τώρα προέχει «το πώς δεν θα επιτραπεί σε μια Κυβέρνηση της Δεξιάς να μετατρέψει το σχολείο σε ένα γιγάντιο Κατηχητικό οποιασδήποτε θρησκευτικής κοινότητας». Προσθέτει, μάλιστα, στην ανακοίνωση πως «γιατί για όσους δεν πρόσεξαν την απόφαση του ΣτΕ, κατήχηση πλέον θα κάνουν όλοι»! Και καταλήγει ότι οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των θεολόγων να διδάσκουν ένα κανονικό μάθημα «και όχι να κατηχούν τα παιδιά».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ:

Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά αποτελεί «αλλαγή παραδείγματος» και, ταυτοχρόνως, τη ληξιαρχική πράξη θανάτου επιστημονικών, παιδαγωγικών και δημοκρατικών κατακτήσεων σαράντα χρόνων. Επιχειρείται όχι η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης (όπως αναφέρει ρητά το Σύνταγμα), ούτε καν η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης (όπως αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ) αλλά η επιβολή με τη χρήση των κρατικών μηχανισμών μιας συγκεκριμένης αντίληψης για την Ορθοδοξία που την εκφράζουν αυτοί που σήμερα χαίρονται.

Παραφράζοντας το γνωστό μεταξικό ποιηματάκι, ας αναρωτηθούμε «ποιοι χαίρονται και χαμογελούν σήμερα πατέρα;». Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Είναι οι ιδεολογικοί επίγονοι του Μεταξά και του Παπαδόπουλου, οι υποστηρικτές του Γ’ Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού. Για την σημερινή, αδιανόητα αρνητική εξέλιξη έχουν ιστορικές ευθύνες και οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ γιατί τόσο σοβαρά θέματα δεν είναι δυνατόν να τα χειρίζεται κάποιος με ιδεοληψίες, γιουρούσια και χωρίς συμμαχίες. Τώρα όμως δεν προέχει το ποιος έφταιξε αλλά το πώς δεν θα επιτραπεί σε μια Κυβέρνηση της Δεξιάς να μετατρέψει το σχολείο σε ένα γιγάντιο Κατηχητικό οποιασδήποτε θρησκευτικής κοινότητας (γιατί για όσους δεν πρόσεξαν την απόφαση του ΣτΕ, κατήχηση πλέον θα κάνουν όλοι). Προέχει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των Θεολόγων να διδάσκουν ένα κανονικό μάθημα και όχι να κατηχούν τα παιδιά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter