ΚΙΝΑΛ: Οι εκλογές προηγούνται του… Βενιζέλου!

ΚΙΝΑΛ: Οι εκλογές προηγούνται του… Βενιζέλου!

Όσοι περίμεναν ότι… θα χυθεί αίμα στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, διαψεύστηκαν!

 Γιατί όπως χαρακτηριστικά έλεγε ένα στέλεχος του κόμματος, «το θέμα είναι ότι η ΝΔ θέλει να μας πάρει τον κόσμο και ο ΣΥΡΙΖΑ το σπίτι»! Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε διάθεση για… δάκρυα, λόγω της αποχώρησης Βενιζέλου και του αρνητικού κλίματος που ακολούθησε!

Η συνεδρίαση, εξάλλου, έκλεισε ακριβώς όπως ξεκίνησε – ήρεμα και ενωτικά. Στην πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά να αφήσουν πίσω τους την εσωστρέφεια και να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις στον κοινό στόχο της περαιτέρω ενίσχυσης του κόμματος στις εθνικές εκλογές, όλα τα κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ ανταποκρίθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και των διαφωνούντων.

Προφανώς τη συνεδρίαση απασχόλησε η ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά δεν τη μονοπώλησε! Μετά την εισαγωγική ομιλία τής κυρίας Γεννηματά, ζήτησαν το λόγο τουλάχιστον 25 στελέχη, γι’ αυτό και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ.

Από τους ομιλητές, αυτοί που εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τον τρόπο χειρισμού της «υπόθεσης Βενιζέλου» ήταν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Σαλαγιάννης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ωστόσο, όλοι προέταξαν την ανάγκη να προχωρήσουν ενωμένοι και χωρίς γκρίνιες μέχρι τις εκλογές, προκειμένου να πιάσουν το στόχο της τρίτης θέσης για το ΚΙΝΑΛ, αλλά και να πείσουν τους πολίτες ότι η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη είναι η δική τους και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ…

Και επειδή πολύ μελάνι χύθηκε για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών του ΚΙΝΑΛ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, ενώ από χθες μπήκε στην κουβέντα και η εναλλακτική της ψήφου ανοχής (σ.σ. συζητήθηκε άλλωστε και στην τηλεοπτική συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά στο Open), καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι το όλο ζήτημα δεν απασχόλησε καν τη συνεδρίαση – όχι τίποτα, για να μην σπεύσει να χαρεί το… Μοσχάτο (ΝΔ)!

Το μόνο που έγινε ήταν ότι ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσνταντινόπουλος, όπως ο ίδιος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους σε κάποιο διάλειμμα της συνεδρίασης, έθεσε ως προσωπική του άποψη την ανάγκη να ξεκαθαρίσει τώρα, προεκλογικά, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τι θα πράξει την επόμενη μέρα, εάν τεθεί ζήτημα κυβερνησιμότητας της χώρας – αν δηλαδή το πρώτο κόμμα δεν πάρει αυτοδυναμία.

Και όπως μας εξήγησε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, η πρότασή του δεν σημαίνει αναγκαστικά συγκυβέρνηση και Υπουργεία. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, ανέφερε ως παράδειγμα την ψήφο ανοχής. Ωστόσο, αυτή ήταν η δική του προσέγγιση, που δεν απασχόλησε τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων του ΚΙΝΑΛ. Και όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη «κάποιοι βιάζονται μάλλον – και όχι οι δημοσιογράφοι»!

Εξάλλου, είναι απολύτως βέβαιο ότι η Φώφη Γεννηματά δεν θα απαντά σε αυτό το ερώτημα, όσο επίμονα και μονότονα και αν της τίθεται! Με λίγα λόγια, δεν σκοπεύει να προεξοφλήσει – όπως υποστηρίζει – το αποτέλεσμα των εκλογών, σπεύδοντας να ενδώσει στις πιέσεις που δέχεται, με το σκεπτικό… «μην αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνηση και πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική»!

Και εδώ που τα λέμε, ποιο κόμμα προεξοφλεί μέσα σε προεκλογική περίοδο και διεκδικώντας το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, αν θα συνεργαστεί με τον έναν ή με τον άλλον; Ειδικά τώρα, μάλιστα, μετά τη ρήξη με τον Βενιζέλο και το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε! Και ακόμη περισσότερο, με έναν Βενιζέλο να καταλογίζει στη Γεννηματά, και ότι εξασφαλίζει αυτοδυναμία στη ΝΔ για να μη μπει σε διλήμματα συνεργασιών, αλλά και ότι… κρατά το χέρι του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ! Και όλα αυτά, επειδή δεν μπήκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας…

Και στα δύο σενάρια Βενιζέλου, πάντως, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απαντά ότι δεν… αξίζουν καν απάντησης! Αυτό είπε και στη συνέντευξή της στο Open, άλλωστε, ενώ επί της ουσίας δεν σχολιάζει τα λεγόμενα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το μόνο που επαναλαμβάνει είναι ότι έλαβε μια απόφαση «με πολιτικά και όχι προσωπικά κριτήρια», καθώς και ότι δεν ήταν εκείνη που επέλεξε τη ρήξη!

Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση θεωρείται επιτυχημένη από την Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το μήνυμα που βγήκε, παρά τις όποιες διαφωνίες, είναι αυτό της ενότητας και της συσπείρωσης ενόψει της κρίσιμης εκλογικής μάχης.

Υπήρξε, μάλιστα, και απόφαση των δύο κορυφαίων κομματικών οργάνων, η οποία συνοψίζεται στην ομόφωνη έγκριση της εισήγησης της Φώφης Γεννηματά.

Την Κυριακή, εκτός απροόπτου – εάν προκύψουν διαδικαστικοί λόγοι, μπορεί να μετατεθεί για αργότερα – αναμένεται να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, με διευρυμένη σύνθεση. Όλα δείχνουν, πάντως, ότι τα χειρότερα πέρασαν. Βεβαίως, ο… λογαριασμός θα έρθει από την κάλπη! 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter