ΚΙΝΑΛ: Σε αναζήτηση ρόλου με κινήσεις τακτικής

ΚΙΝΑΛ: Σε αναζήτηση ρόλου με κινήσεις τακτικής

Το νέο αφήγημα της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στην πίεση που δέχεται από τους πολιτικούς της αντιπάλους για τις μετεκλογικές συνεργασίες έχει τον σχηματικό τίτλο «νικητές και ηττημένοι».

Είναι μια νέα κατηγοριοποίηση, ένα δίλημμα-νεολογισμός που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης προβάλλει αυτές τις μέρες, επιδιώκοντας να αλλάξει την ατζέντα των επιθέσεων που δέχεται (περί ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) και να ξεγλιστρήσει από καθαρές απαντήσεις ενόψει εκλογών (όποτε κι αν διεξαχθούν) στο ερώτημα με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Θέτει στην πλευρά των επίδοξων «νικητών» το ΚΙΝΑΛ, ως έκφραση της σοσιαλδημοκρατίας, που κατά τον Ν. Ανδρουλάκη συνοδεύεται από κοινωνική δικαιοσύνη και μείωση των ανισοτήτων, κάτι που κατά το ΚΙΝΑΛ δεν συνάδει με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την άλλη, αν και απορρίπτει την πρόταση για προοδευτικό μέτωπο με την Κουμουνδούρου, μοιάζει να αφήνει ανοιχτό παράθυρο σε έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ (προσωποποιεί τις επιθέσεις του κυρίως με βολές προς τον Παύλο Πολάκη).

Πάντως μετά τη διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου από τη ΝΔ αποκτά ενδιαφέρον και η συνάντηση που είχε ο Ν. Ανδρουλάκης μαζί του πριν από λίγες ημέρες, παρόλο που και οι δύο ως ευρωβουλευτές έχουν κατά καιρούς συζητήσεις, αν και πολιτικά δεν είναι εύκολες οι συγκλίσεις. Παράλληλα εντείνεται η φημολογία για ένταξη κάποια στιγμή στις γραμμές του (εκλογικές) στελεχών προερχόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το πασοκικό παρελθόν –Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, Γιάννης Πανούσης, Σταύρος Κοντονής κ.ά. Ωστόσο σε αυτήν τη φάση η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί με νέα στελέχη που μπήκαν με ορμή σε θέσεις-κλειδιά του κομματικού μηχανισμού (Θανάσης Γλαβίνας, Δημήτρης Μάντζος, Αναστασία Σιμητροπούλου, Γιώργος Καραμανώλης, Ελενα Αναστασίου κ.ά.) να αναδείξει το φρέσκο πρόσωπό της χωρίς να σπάει οργανωτικούς δεσμούς μεταξύ των εσωκομματικών τάσεων.

Η αλλαγή συσχετισμών μετά τις πρώτες εκλογές (με τη σχεδόν απλή αναλογική) τίθεται στην προμετωπίδα της τακτικής της Χαριλάου Τρικούπη. Και για να γίνει αυτό, με βάση όσα διατυπώνει δημόσια ο Ν. Ανδρουλάκης, προτάσσει «να επιστρέψει η πολιτική ως λύση, αξιόπιστη λύση και όχι ως ένα πρόβλημα, όπως δυστυχώς νομίζουν πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας στη χώρα μας» (Action 24 –17.2.2022). Παράλληλα προετοιμάζεται για τις επόμενες επιθέσεις των πολιτικών του αντιπάλων, εντός και εκτός Χαριλάου Τρικούπη, με επίκεντρο πιέσεις περί ακυβερνησίας. Δεν είναι άνευ σημασίας ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αρχίζει να ζυμώνει πιο επίμονα τη θέση ότι η χώρα χρειάζεται μεν σταθερότητα, αλλά αυτό δεν φτάνει γιατί παράλληλα χρειάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον, «που σήμερα δεν υπάρχει».

Οι ισορροπίες στελεχών στην κομματική… βάρκα

Με το βλέμμα στις εκλογές η νέα ηγεσία αξιοποιεί τα στελέχη του. Στην αιχμή του δόρατος στη Βουλή είναι ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Μιχάλης Κατρίνης από τη μία, με πιο έντονο το κοινωνικό πρόσημο στις τοποθετήσεις του, αν και φιλελεύθερο στις οικονομικές διατυπώσεις. Από την άλλη, για να ισορροπεί η «βάρκα» (με στελέχη του λοβερδικού στρατοπέδου) εμφανίζεται σε αντίστιξη η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου. Παράλληλα ακροβατούν η νυν γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη αλλά και στελέχη που στήριξαν τον Γιώργο Παπανδρέου στις εκλογές για τη νέα ηγεσία, με διακριτή την παρουσία του Βασίλη Κεγκέρογλου και βέβαια του «θεσμικού» Χάρη Καστανίδη. Η παπανδρεϊκή πτέρυγα παρακολουθεί και προσώρας δεν έχει έρθει σε σύγκρουση με τον Ν. Ανδρουλάκη – ο οποίος επίσης δίνει ελευθερία κινήσεων σε στελέχη όπως η Ζέφη Δημαδάμα και ο Μιχάλης Καρχιμάκης που ανήκουν στο «αντιδεξιό» και όχι φοβικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ μπλοκ. Ζεστή διατηρείται η σχέση Ανδρουλάκη με προερχόμενους από την πάλαι ποτέ ΔΗΜΑΡ, όπως ο Γιώργος Καμίνης κ.ά. Διαβλέπουν τη διατήρηση της γραμμής της Φώφης Γεννηματα και την πολιτική ευρυχωρία των κεντροαριστερών δυνάμεων (το ΚΙΝΑΛ δεν θα έχει τίτλο στενά πασοκικό). Η λεγόμενη τρίτη συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ –τη συναπαρτίζουν στελέχη που δρουν στο ΚΙΝΑΛ ως Πρωτοβουλία για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση, στην οποία μετέχουν η κίνηση Ανανεωτική Αριστερά, στελέχη προερχόμενα από το Ποτάμι κ.ά.– με δημόσια παρέμβαση (9.2.2022) ουσιαστικά εξέφρασε τη συνέχιση της στήριξής της στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Προσώρας ο Ν. Ανδρουλάκης κρατά αποστάσεις από στελέχη του κύκλου του Κώστα Σημίτη και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η ανασυγκρότηση της βάσης

Από τέλος Φεβρουαρίου αρχίζει να αναπτύσσεται πιο συστηματικά η κομματική αναδιοργάνωση. Μέλη και φίλοι του ΚΙΝΑΛ θα κληθούν να συγκροτήσουν επιτροπές πρωτοβουλίας πολιτών, ενώ ομάδες με έμφαση σε ειδικά θέματα θα οργανώνουν εκδηλώσεις στις περιφέρειες της χώρας. Αυτές τις μέρες οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη έχουν να λένε για την είσοδο του ΚΙΝΑΛ στην ψηφιακή εποχή με δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, για αμφίδρομη σχέση κόμματος και μελών/φίλων χωρίς γραφειοκρατία. Την ίδια ώρα επιχειρείται ένα άτυπο «σκάουτινγκ» μεταξύ μελών και φίλων του ΚΙΝΑΛ, ώστε νέα πρόσωπα με ικανότητες να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές. Αυτός είναι ο λόγος που όλα αυτά γίνονται σε συνδυασμό με την Επιτροπή Ψηφοδελτίων, στην οποία προΐσταται ο πρώην βουλευτής και υπουργός Βαγγέλης Αργύρης.

Οπως επισημαίνει στο Documento o βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας, ο οποίος είναι επικεφαλής της Επιτροπής για την Αυτοοργάνωση του ΚΙΝΑΛ, «έχω παραδώσει στον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη την εισήγησή μου για τα βήματα που πρέπει να γίνουν ως προς την αυτοοργάνωση, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης της βάσης του ΚΙΝΑΛ». Και συμπληρώνει: «Η πανδημία προκάλεσε ανάσχεση της εξωστρέφειας για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Δώσαμε προτεραιότητα στη διαμόρφωση των όρων για το ψηφιακό κόμμα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής επαφής με τα μέλη και τους φίλους του ΚΙΝΑΛ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter