ΚΙΝΑΛ: Σκληρά μηνύματα κατά Ερντογάν, προειδοποιήσεις για χειρισμούς κυβέρνησης Μητσοτάκη

ΚΙΝΑΛ: Σκληρά μηνύματα κατά Ερντογάν, προειδοποιήσεις για χειρισμούς κυβέρνησης Μητσοτάκη

Μια «κόκκινη γραμμή» θέτει η Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στις επικοινωνιακές υπερβολές για αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας. Προειδοποιεί ουσιαστικά ότι στέρεες βάσεις της επαναπροσέγγισης μπορούν να υπάρξουν μόνο εφόσον η τουρκική ηγεσία εγκαταλείψει τις παράνομες διεκδικήσεις της και την επιθετική τακτική της. Ετσι, εξ αντανακλάσεως θέτει υπό των ευθυνών της και την κυβέρνηση της ΝΔ για το χειρισμό εθνικών ζητημάτων.  Υπό αυτό το πρίσμα βλέπει το ΚΙΝΑΛ και τις εξελίξεις με επίκεντρο τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης χρησιμοποιεί ιδιαίτερα  σκληρή γλώσσα απέναντι στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Οπως λέει, «πρέπει να σταματήσει τα παράνομα και παράλογα αφηγήματα περί “γαλάζιας πατρίδας” και αποστρατικοποίησης των νησιών μας, διότι με αυτά θα γίνει παρίας της διεθνούς κοινότητας».

Αν και το ΚΙΝΑΛ κρίνει  ότι η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη –  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βοηθά στη χαλάρωση του κλίματος που ήταν μέχρι πρότινος πιο τεταμένο εξαιτίας της επιθετικότητας της Τουρκίας,  θέτει μια ουσιαστική παράμετρο στην όποια προσέγγιση. Κατά την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, για να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα στις επαφές Ελλάδας –Τουρκίας και εποικοδομητικός διάλογος χρειάζεται ως προαπαιτούμενο,  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει «παράνομες και παράλογες θεωρίες όπως αυτή της “γαλάζιας πατρίδας” ή της αποστρατικοποίησης των νησιών μας». Δίνει μεγάλη έμφαση σε αυτή την επισήμανση, θεωρώντας ότι αυτό είναι το κρίσιμο σημείο για το οποίο αναμένει ότι ο  πρωθυπουργός θα έχει κάτι να πει μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας.   Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε  προγραμματισθεί για τις 18:30 της Δευτέρας (14/3/2022) τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη με τον  Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό.

Το Κίνημα Αλλαγής είχε εκδώσει το πρωί της Δευτέρας ανακοίνωση στην οποία έστειλε το μήνυμά του προς την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, συνδέοντάς το με τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και την εισβολή της Ρωσίας. Όπως σημειώνει, «η ανθρωπότητα ζει σε μια νέα πραγματικότητα μετά την παράνομη και βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες αλλάζει με ραγδαίο τρόπο τις προτεραιότητες των κρατών. Οι αυτοκρατορικές αναθεωρητικές απόψεις ηγετών όπως του κ. Πούτιν, πρέπει να μπουν  στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας.  Ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου είναι μονόδρομος για την ειρήνη, την ευημερία και την σταθερότητα μεταξύ των λαών. Αυτό είναι και το μήνυμά μας προς την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας».

Για να καταλήξει το ΚΙΝΑΛ, εστιάζοντας στα της συνάντησης του   πρωθυπουργού της Ελλάδας  με τον Πρόεδρο της Τουρκίας : «Θεωρούμε θετικό το όποιο βήμα συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής καθώς και στην αποκλιμάκωση των εντάσεων της προηγούμενης περιόδου. Όμως τα βήματα οικοδόμησης αξιόπιστου διαλόγου έχουν ως προϋπόθεση να εγκαταλείψει ο κ. Ερντογάν  παράνομες και παράλογες θεωρίες όπως αυτή της «γαλάζιας πατρίδας» ή της αποστρατικοποίησης των νησιών μας. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένουμε την ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και  σε σκληρή γλώσσα είχε στείλει  μήνυμα προς την τουρκική ηγεσία ο ίδιος ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από τη Ρόδο, όπου είχε βρεθεί  την Κυριακή (13/3/2022) για τις εκδηλώσεις εορτασμού της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στον εθνικό κορμό. Αυτό συνοψίζεται στη φράση του:  «Παράνομα και παράλογα αφηγήματα της Τουρκίας θα την καταστήσουν παρία της διεθνούς κοινότητας». Στη  δήλωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης  είχε αναφέρει τα εξής:

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι μονόδρομος για την ειρήνη και την ευημερία μεταξύ των λαών. Και αυτό είναι και το μήνυμα μου απέναντι στην γειτονική χώρα και στην ηγεσία της. Πρέπει να σταματήσει τα παράνομα και παράλογα αφηγήματα περί «γαλάζιας πατρίδας» και αποστρατικοποίησης των νησιών μας, διότι με αυτά θα γίνει παρίας της διεθνούς κοινότητας και θα προκαλεί συνεχώς τον ελληνικό λαό. Εμείς θέλουμε σταθερότητα και ευημερία. Είμαστε μια χώρα που στέκεται πάντα με την πλευρά του διεθνούς δικαίου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter