ΚΙΝΑΛ: Ξανανοίγουν μέτωπο προς τον ΣΥΡΙΖΑ

ΚΙΝΑΛ: Ξανανοίγουν μέτωπο προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση της Φώφης Γεννηματά στην Κουμουνδούρου και στον Αλέξη Τσίπρα

Το βέλος του χρόνου δείχνει μόνον μπροστά, έλεγε προ διετίας και συνεχίζει να το διατυπώνει ποικιλοτρόπως η Φώφη Γεννηματά. Προφανώς δεν συνυπολογίζει τα της κβαντομηχανικής, μα ούτε και τα της πολιτικής αντιπαράθεσης, που πηγαινοφέρνουν σκελετούς από το παρελθόν στο παρόν για να θάβουν το μέλλον. Δεν ήταν έκπληξη ούτε καν για το τμήμα του αντιδεξιού μπλοκ της Χαριλάου Τρικούπη –η φιλοΝΔ πτέρυγα είναι περιχαρής– η σφοδρότητα της επίθεσης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις καταγγελίες στην προανακριτική για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και τα περί «παρακράτους».

Η Φ. Γεννηματά έβαλε στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα με τη λογική «πιρούνι», που λένε στο σκάκι, για κίνηση πολλαπλής απειλής προς τον αντίπαλο – στη συγκεκριμένη περίπτωση και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εγκαλεί τον αρχηγό της ΝΔ γιατί αφήνει εκτός πυρών τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας την υπόθεση για να καλύψει τις απαράδεκτες «γαλάζιες» πρακτικές με τις δαπάνες προς τα ΜΜΕ και την κρίση στην οικονομία. Απέναντι στον διπολισμό που διαμορφώνεται, η Χαριλάου Τρικούπη κυρίως διεκδικεί ρόλο στα… μαρμαρένια αλώνια της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης. Η ουσία της επίθεσης για πολιτικές ευθύνες Τσίπρα στην όλη δύσοσμη κατάσταση που αναδύεται από τις εξελίξεις στην προανακριτική αποτυπώνεται σε μία φράση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την αξιοπιστία του. Τη δημοκρατική παράταξη την εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής». Αυτό σημειώνει στο Documento ηγετικό στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη και στενός συνεργάτης της Φ. Γεννηματά.

Το βέλος του χρόνου δείχνει και στο παρελθόν. Κι ας μην είναι ο χρόνος ανεμοδούρα. Τις μέρες της επίθεσης κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα η Χαριλάου Τρικούπη τιμούσε την εικοστή τέταρτη επέτειο από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Στη γραμμή της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος από το Καλέντζι Αχαΐας στις 24 Ιουνίου 2020 διεμήνυσε σε όσους ρωτάνε αν το ΚΙΝΑΛ θα κινηθεί προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά: «Είμαστε αριστερότερα και από τους δύο – το λέω παραποιώντας λίγο τη σχετική αναφορά του Ανδρέα […]. Είμαστε οι εκφραστές της προοδευτικής πορείας του τόπου».

Τα συντονισμένα πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ κλείνουν προσώρας τους διαύλους επικοινωνίας με Κουμουνδούρου – ποτέ δεν μπαίνουν αμπάρες στην πολιτική, συνηθίζουν να λένε οι «ψημένοι» στα πολιτικά πράγματα. Βεβαίως, ενισχύεται και η αυτόνομη πορεία που έχει αποφασιστεί στα κομματικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής. Παράλληλα, όμως, η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής κρατά το… ίσο. Από μήνα σε μήνα, ανάλογα με τις εξελίξεις, άλλοτε δυναμώνουν τα πυρά προς την κυβέρνηση της ΝΔ και άλλοτε προς την αξιωματική αντιπολίτευση (συνήθως με πιο χαμηλούς τόνους, υπό την έννοια ότι κυβερνά η συντηρητική παράταξη).

Συνεργασίες υπό προϋποθέσεις

Η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής δεν έχει αλλάξει, τουλάχιστον δραματικά, τις διατυπώσεις της όταν ρωτούν για μελλοντική κυβερνητική συμφωνία. Ακόμη και τώρα, σε μια περίοδο όξυνσης του κλίματος μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου, δεν έχει ξεθωριάσει η… γραμμή περί συνεργασιών που είχε χαράξει η Φ. Γεννηματά από τον Σεπτέμβριο του 2019 – η όποια συνεργασία με όποιον, σε κυβερνητικό επίπεδο, αν έρθει η ώρα, προϋποθέτει «προοδευτικές, προγραμματικές συμφωνίες». Στο… αυτόγραφό του το Κίνημα Αλλαγής σχηματικά αναφέρει ότι είναι κόμμα σοσιαλιστικό, πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, πολιτικά φιλελεύθερο. Για περισσότερες αναλύσεις και νέες προσεγγίσεις ως προς την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα το φθινόπωρο στην προγραμματική συνδιάσκεψη, που προετοιμάζεται πυρετωδώς.

Πολιτική και επικοινωνιακή εκστρατεία ανά την Ελλάδα

Η Φ. Γεννηματά ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, από τη Ρόδο ως τις δυτική Μακεδονία, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για ανασυγκρότηση της χώρας. Παράλληλα ενισχύει το προφίλ της και σε επικοινωνιακό επίπεδο με άνοιγμα και προς το ευρύ κοινό, ακόμη και διά εκπομπών λόγου. Δεν ήταν τόσο κίνηση λαϊφστάιλ η παρουσία της σε μεταμεσονύχτια εκπομπή (Alpha) για να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτικού. Πιο πολύ μοιάζει με σήμα χτισίματος «ηγετικού προσώπου» με ιστορίες ζωής (όχι μόνο πολιτικής). Πάντως η εσωκομματική ζωή στη Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζεται με συσκέψεις και δράσεις για την ανασυγκρότηση νομαρχιακών οργανώσεων. Μάλιστα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ερχόμενη Τρίτη (30/6/2020) η συζήτηση… κορυφής, καθώς έχει προγραμματιστεί σύγκληση Πολιτικού Συμβουλίου με την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής. Πέρα από τα ελληνοτουρκικά, οι εξελίξεις στην οικονομία και ιδιαίτερα οι τελικές αποφάσεις στην ΕΕ για το ταμείο ανάκαμψης είναι κομβικής σημασίας ακόμη και για κάλπες, που η Χαριλάου Τρικούπη δεν τις βλέπει να στήνονται ακόμη.

Πάντως όποτε κι αν γίνουν εκλογές, το μήνυμα της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ είναι ότι υπάρχει ετοιμότητα και στην προμετωπίδα της πολιτικής του θέτει τη μεσαία τάξη, επαγγελματίες παραγωγικών κλάδων, αγρότες και τους μη προνομιούχους Ελληνες…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter