Κινδυνεύει με εκδίωξη από την πρεσβεία του Ισημερινού ο Τζούλιαν Ασάνζ των WiliLeaks

Κινδυνεύει με εκδίωξη από την πρεσβεία του Ισημερινού ο Τζούλιαν Ασάνζ των WiliLeaks

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Χοσέ Βαλένσια επέμεινε χθες Δευτέρα ότι το Κίτο έχει δικαίωμα να διενεργήσει δική του έρευνα για τον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Λενίν Μορένο φέρεται να διέσπειρε προσωπικές φωτογραφίες του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ανεξαρτήτως της έκβασης της έρευνας που διεξάγει ο ΟΗΕ για το ζήτημα, οι αρχές του Ισημερινού «επιφυλάσσονται του δικαιώματος να διενεργήσουν τις δικές τους έρευνες», είπε ο Βαλένσια σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με την εφημερίδα El Tiempo.

Το Κίτο παρέπεμψε την περασμένη εβδομάδα το ζήτημα στον Τζόζεφ Κανατάτσι, ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ αρμόδιο για το δικαίωμα την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ο ειδικός εισηγητής προγραμματίζει να συναντηθεί με τον Ασάνζ την 25η Απριλίου, διευκρίνισε ο Βαλένσια.

Η συντακτική ομάδα του WikiLeaks κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση του Ισημερινού ετοιμάζεται να εκδιώξει τον ιδρυτή του ιστοτόπου από την πρεσβεία της λατινοαμερικάνικης χώρας στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε το 2012.

Ο Ισημερινός αρνήθηκε να σχολιάσει την εκτίμηση αυτή την περασμένη εβδομάδα. Χθες Δευτέρα ο Βαλένσια είπε πως θα ληφθεί με «κυρίαρχο, ανεξάρτητο και αυτόνομο τρόπο» απόφαση που θα είναι «σύμφωνη προς το διεθνές δίκαιο».

«Ο κ. Ασάνζ γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει μια εκκρεμή υποχρέωση προς τις βρετανικές αρχές, για την παραβίαση των όρων της προσωρινής αποφυλάκισής του το 2012, και θα πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό», συμπλήρωσε.

Οι σχέσεις του Ασάνζ και των αρχών του Ισημερινού επιδεινώνονται σταθερά τον τελευταίο χρόνο. Το Κίτο του στέρησε πέρυσι την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, τονίζοντας ότι τα σχόλια που αναρτούσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ζημίωναν τις διεθνείς σχέσεις της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Ο Βαλένσια είπε πως θα ερευνηθεί εάν ο Ασάνζ είχε πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Είπε πως είχε προσφερθεί από το προσωπικό της πρεσβείας στον Αυστραλό η δυνατότητα να συνδέει ασύρματα τις συσκευές του με τον δρομολογητή της ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με την οικογένειά του αλλά ο Ασάνζ αρνήθηκε.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου διενεργούνταν έρευνες της δικαιοσύνης έπειτα από καταγγελίες σε βάρος του για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση. Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα του χορήγησε άσυλο. Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο από τις σουηδικές αρχές, αλλά η βρετανική αστυνομία λέει πως θα συλλάβει τον Ασάνζ τη στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία, διότι παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του όταν ζήτησε άσυλο.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του ότι ο σκοπός των διώξεων σε βάρος του είναι εντέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει σκοπό να τον προσαγάγει σε δίκη διότι αποκάλυψε δεκάδες χιλιάδες απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter