Κίνδυνος αποκλεισμού της Σίτι από την Ευρώπη για οικονομικές παραβάσεις

Κίνδυνος αποκλεισμού της Σίτι από την Ευρώπη για οικονομικές παραβάσεις

Ο,τι λάμπει τελικά δεν είναι χρυσός και ειδικά όταν μιλάμε για το ποδόσφαιρο και για πρωτοκλασάτες ομάδες. Εκεί όπου το χρήμα έχει τον πρώτο λόγο και τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς δείχνει η λαμπερή τους βιτρίνα…

Διαστάσεις παίρνει μέρα με τη μέρα τον τελευταίο μήνα, η αποκάλυψη των Football Leaks για οικονομικά σκάνδαλα στην Μάντσεστερ Σίτι, την παντοδύναμη πρωταθλήτρια Αγγλίας, που δείχνει και φέτος ότι δεν έχει αντίπαλο στην Πρέμιερ Λιγκ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Μεγάλη Βρετανία οι «Πολίτες» κινδυνεύουν σοβαρά με αποκλεισμό από το Τσαμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου (αρκετοί υποστηρίζουν ότι μπορεί και τη φετινή σεζόν!) αν επαληθευτούν οι αποκαλύψεις για παραβίασης των κανόνων του Financial Fair Play της UEFA.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, το 2014 η Σίτι θα έπρεπε να αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για ψευδή οικονομικά στοιχεία αλλά αντί αυτού της επιβλήθηκε πρόστιμο 60 εκατ. ευρώ, το οποίο μάλιστα στην έφεση μειώθηκε σε 20 εκατ. ευρώ. Τα Football Leaks ανέφεραν ότι η πρωταθλήτρια Αγγλίας φέρεται να είχε παραποιήσει τον προϋπολογισμό εκείνης της σεζόν, χάρη σε διογκωμένες επιχορηγήσεις και συγκεκριμένα μία χορηγία 75 εκατομμυρίων ευρώ από την Etihad Airlines, η οποία όμως καταβλήθηκε στην πραγματικότητα από τον ιδιοκτήτη του συλλόγου, τον σείχη Μανσούρ, που τυγχάνει και αναπληρωτής πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων!

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάνταρ Τσεφερίν χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις «μία πολύ σοβαρή υπόθεση», υπογράμμισε «την ανάγκη εξεύρεσης μίας αξιόπιστης λύσης» και υποσχέθηκε ενδελεχή έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές μεγάλες (και όχι μόνο) ομάδες με διάφορα τρικ προσπαθούν να αποφύγουν το FFP της UEFA, το οικονομικό εκείνο πλάνο δηλαδή, όπου οι σύλλογοι θα πρέπει να έχουν ισοσκελισμένα έσοδα κι έξοδα, έτσι ώστε να μπαίνει φρένο στα τρελά ποσά που δαπανώνται σε μεταγραφές αλλά και για να μην ανοίγει περισσότερο η «ψαλίδα» των ισχυρών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με τις υπόλοιπες ομάδες.

Όμως, παρά τις αποκαλύψεις που γίνονται κατά καιρούς, αλλά και τα κάθε λογής οικονομικά σκάνδαλα, αρκετοί σύλλογοι βρίσκουν διάφορα τρικ για να αποφεύγουν τις κακοτοπιές. Όπως για παράδειγμα, η Ρεάλ Μαδρίτης, που εμφανίζεται μετά από κάθε πολυδάπανη μεταγραφή (Ζιντάν, Ρονάλντο, Μπέιλ κα.) να πουλάει το προπονητικό της κέντρο στον… δήμο της Μαδρίτης! ‘Η, όπως πέρσι, που η Παρί Σεν Ζερμέν ήθελε να πάρει τον βραζιλιάνο Νέιμαρ από την Μπαρτσελόνα αλλά θα έπρεπε να πληρώσει 220 εκατ ευρώ για να σπάσει τη ρήτρα στο συμβόλαιο του παίκτη και δεν μπορούσε. Οχι γιατί δεν είχε λεφτά αλλά γιατί θα ξεπερνούσε κατά πολύ το οικονομικό φερ πλέι. Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος, φέρεται να πλήρωσε τη ρήτρα ο ίδιος ο διεθνής Βραζιλιάνος άσος και ούτε γάτα ούτε ζημιά!

Κάπως έτσι το ίδιο καλοκαίρι (2017) η Παρί έσπασε τα ταμεία και απέκτησε και τον Γάλλο διεθνή επιθετικό Κιλιάν Εμπαπέ από τη Μονακό, αντί 180 εκατ ευρώ! Στην περίπτωση του Γάλλου, Παρί και Μονακό, βρήκαν το τρικ του… δανεισμού, έτσι ώστε τα 180 εκατ να φανούν την επόμενη σεζόν, όπου υποτίθεται οι Παριζιάνοι θα πλήρωναν την οψιόν αγοράς του παίκτη για να τον κάνουν εξ ολοκλήρου δικό τους…

Να σημιωθεί τέλος, ότι την απόφαση της UEFA, περιμένεις στο τέλος της εδομάδας και η Μίλαν, επίσης για καταστρατήγηση των κανόνων του Financial Fair Play την τριετία 2014-2017 και πολλοί υποστηρίζουν πως δεν θα γλιτώσει με μεγάλο πρόστιμο αλλά με πολύ βαρύτερη καμπάνα…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter