Τι δείχνουν τα ευρήματα των ερευνών

Κινέζοι πίσω από την κυβερνο-επίθεση #WannaCry;

Εγκληματίες που μιλούν την κινεζική γλώσσα πιθανόν βρίσκονται πίσω από την κυβερνο-επίθεση με το ransomware WannaCry, σύμφωνα με το πόρισμα μιας νέας μελέτης. Η επίθεση, η οποία έλαβε χώρα στα μέσα του Μαΐου, επηρέασε χιλιάδες οργανισμούς παγκοσμίως.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, ερευνητές της εταιρείας Flashpoint επικεντρώθηκαν στη μελέτη της γλώσσας που χρησιμοποιήθηκε στο μήνυμα που εμφανιζόταν στις οθόνες των υπολογιστών που είχαν μολυνθεί με το κακόβουλο λογισμικό. Όπως δήλωσαν, η χρήση της σωστής γραμματικής και στίξης μόνο στην κινέζικη εκδοχή του μηνύματος υποδεικνύει ότι αυτός που το έγραψε είτε «είναι ντόπιος είτε γνωρίζει άπταιστα» την κινεζική γλώσσα.

Οι μεταφρασμένες εκδοχές του μηνύματος, που ζητούσε από τα θύματα να καταβάλουν λύτρα προκειμένου να ξεκλειδωθούν τα αρχεία τους, φαίνεται να είναι «μηχανικά μεταφρασμένες», δηλαδή από κάποιο πρόγραμμα αυτόματης μετάφρασης. Το μήνυμα εμφανίστηκε σε 28 διαφορετικές γλώσσες, ωστόσο μόνο οι εκδοχές που ήταν στα κινέζικα και τα αγγλικά φαίνεται ότι είχαν γραφτεί από ανθρώπους.

Ο καθηγητής 'Αλαν Γουντγουόρντ του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ δήλωσε στο BBC ότι μόνο το μήνυμα που εμφανιζόταν στα κινέζικα και τα αγγλικά είχε σωστή δομή, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είχαν γραφτεί από κάποιον που είχε γνώση.

«Τα υπόλοιπα φαίνεται σαν να γράφτηκαν μέσω του Google Translate. Ακόμα και το μήνυμα που ήταν γραμμένο στα κορεάτικα». Ο ίδιος παρατήρησε ότι οι άνθρωποι πίσω από αυτό το ransomware δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής καμία προσπάθεια να πάρουν τα χρήματα που είχαν καταβάλει τα θύματα στο εικονικό νόμισμα Bitcoin, κάτι που σημαίνει ότι προφανώς κρατούν χαμηλό προφίλ.

«Πιστεύω ότι το έχουν βάλει στα πόδια. Το λεγόμενο σύστημα εντολών, που ελέγχει μεγάλο μέρος του λογισμικού, έχει απενεργοποιηθεί. Γνωρίζουν ότι είναι πολλοί άνθρωποι πλέον τους παρακολουθούν και ότι αν έκαναν κίνηση να πάρουν τα χρήματα αυτό θα σήμαινε την καταστροφή τους. Υποψιάζομαι ότι εάν έχουν επίγνωση της κατάστασης θα τα αφήσουν στην άκρη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβερνο-επίθεση με το WannaCry μόλυνε τουλάχιστον 200.000 υπολογιστές σε 150 χώρες, επηρεάζοντας κυβερνητικά συστήματα, παρόχους υγείας καθώς και ιδιωτικές εταιρείες. Η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος της Μεγάλης Βρετανίας, το FBI καθώς και η Europol έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με σκοπό να ανακαλύψουν περισσότερα στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στους υπαίτιους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.