Κίνηση-ματ: Αίρεται το τραπεζικό και χρηματιστηριακό απόρρητο των υπόχρεων δήλωσης πόθεν έσχες

Κίνηση-ματ: Αίρεται το τραπεζικό και χρηματιστηριακό απόρρητο των υπόχρεων δήλωσης πόθεν έσχες

Τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου στους υπόχρεους δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, με την συμπολίτευση να δίνει ηχηρή απάντηση στις καταγγελίες περί σκοτεινών πρακτικών αναφορικά με τις δηλώσεις πόθεν έσχες αιρετών.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις στέλνει η κυβερνητική πλειοψηφία μέσω της τροπολογίας: «Άρση τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου κατά τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τα όργανα ελέγχου». Είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες της πρώην προέδρου της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, όπως επίσης και αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του δημοσιογραφικού Ομίλου Μαρινάκη, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος της Βουλής -μετά από εντολή του πρωθυπουργού- είχε στήσει μηχανισμό εκβιασμών μέσω των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Δείτε ακόμη: Βούτσης για Κωνσταντοπούλου: Είναι η αρχή και το τέλος των fake news

Κατά την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσαν οι βουλευτές Σπ. Λάππας και Π. Κοζομπόλη, η ρύθμιση αποσκοπεί τόσο στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του ελέγχου όσο και στην προτυποποίηση των διαδικασιών αυτού. Σε πολιτικό επίπεδο δε, η κυβέρνηση σηκώνει το γάντι με αφορμή τις καταγγελίες που εξαπολύθηκαν εναντίον της, δίνοντας όλα τα εχέγγυα στην αρμόδια Αρχή ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες να διεξάγει ολιστικό έλεγχο .

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως η στάση που θα κρατήσει κατά την ψήφιση της τροπολογίας, καθώς υπάρχουν ανοιχτές υποθέσεις που αφορούν άμεσα την ηγεσία του κόμματος και δη τη σύζυγο του προέδρου της ΝΔ, η οποία ελέγχεται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την ελλιπή δήλωση περιουσιακής κατάστασης που κατέθεσε.

«Άρση τραπεζικού απορρήτου ακόμα και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό»

Παρουσιάζοντας την τροπολογία από το βήμα της Ολομέλειας, ο Σπ. Λάππας επισήμανε πως αντί για την πολύκροτη είδηση άσκησης διώξεων κατά τραπεζικών και κομματικών στελεχών αναφορικά με τα «θαλασσοδάνεια» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σε όλα τα κανάλια που «ελέγχει η ΝΔ» ακούγεται μόνο το όνομα του Μ. Πετσίτη.

«Για όποια πληροφορία υπάρχει και από οποιαδήποτε πηγή, αμέσως θα δίνεται η δυνατότητα άρσης του τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου. Ακόμα και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Άρα, πηγαίνετε τις πληροφορίες σας στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής…» προέτρεψε την αξιωματική αντιπολίτευση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπολογία έγινε δεκτή από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δ. Τζανακόπουλο, και ενσωματώθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο που αφορά την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης.

Η τροπολογία:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/04/04/5ca5f603825e6336323ea964.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter