Κινητά, χαλβάς και προφυλακτικά στη… Διαύγεια

Κινητά, χαλβάς  και προφυλακτικά  στη… Διαύγεια

Εκατοντάδες δαπάνες για τα πιο απίθανα πράγματα, που μερικές φορές αγγίζουν τα όρια της υπερβολής και του παραλόγου, βρίσκονται επίσημα αναρτημένες στη Διαύγεια καθώς η σχετική νομοθεσία υποχρεώνει όλους όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα να αναρτούν στο διαδίκτυο κάθε είδους μικρή ή μεγάλη δαπάνη.

Μια μικρή έρευνα μέσα στη Διαύγεια αρκεί για να οδηγήσει κάποιον σε αποφάσεις που αφορούν «κωμικές» αλλά και «περίεργες» αγορές που έγιναν κατά καιρούς από τους δημόσιους φορείς, όπως δαπάνες για την αγορά κινητών τηλεφώνων, καρφιτσών, λουλουδιών, εικόνων, όπλων, χαλβά, κονιάκ για νεκροταφεία μέχρι και προφυλακτικών! Το Documento παρουσιάζει ενδεικτικά μερικές από αυτές:

Κινητά, ανθοδέσμες και όπλα

Η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Βέροιας εγκρίνει το χρηματικό ποσό των 120 ευρώ για την αγορά κινητού τηλεφώνου χωρίς να προσδιορίζεται ποιον θα εξυπηρετεί αυτή η δαπάνη. Η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Αθηνών εγκρίνει το ποσό των 79 ευρώ για την αγορά ανθοδέσμης και την αποστολή της σε εορτάζοντα. Ορχιδέες αγοράζει και το Επιμελητήριο Σάμου για την υποδοχή τουριστών και εγκρίνει το ποσό των 381 ευρώ. Στη Διαύγεια αναρτάται και η αγορά λουλουδιών για το γραφείο του προέδρου του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, με το ποσό της ανθοδέσμης να φτάνει τα 111 ευρώ… Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού εγκρίνει ειδική δαπάνη ύψους 1.000 ευρώ για την αγορά όπλου για την ασφάλεια του Επιγραφικού Μουσείου.

Τάφοι, χαλβάς και ασφάλιστρα

Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Μεσολογγίου διαβάζουμε ότι εγκρίνει μέσω ανάρτησης στη Διαύγεια την παραχώρηση – αγορά τάφου σε δεκατρείς δημότες. Ποσό 43,74 ευρώ για την αγορά χαλβά εγκρίνει μέσα από δημοσίευση στη Διαύγεια η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού – Παιδείας – Αθλητισμού Κομοτηνής. Δαπάνη ασφαλίστρων για τον πίνακα του Δοµίνικου Θεοτοκόπουλου «Η βάπτιση του Χριστού» ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου. Η δαπάνη που δημοσιεύεται στη Διαύγεια αγγίζει τις 3.128,54 ευρώ.

Εικόνες και καρφίτσες

Στην αγορά μιας εικόνας προχωρά το Επιμελητήριο Λασιθίου και εγκρίνει το ποσό των 38 ευρώ. Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ξοδεύει 379 ευρώ επίσης για την αγορά εικόνων, για δώρα σε συναντήσεις με επισήμους. Μία ασημένια εικόνα και έξι ασημένια λιοντάρια-καρφίτσες αγόρασε το Επιμελητήριο Κέρκυρας και ξοδεύει γι’ αυτά 184,50 ευρώ. Πεντακόσια σαράντα εννέα ευρώ και τριάντα δύο λεπτά (549,32) εγκρίνει ως δαπάνη το Επιμελητήριο Αχαΐας για την προµήθεια 203 καρφιτσών πέτου για τη συνεδρίαση της ΚΕΕΕ.

Κονιάκ για νεκροταφείο, ποτά για πάρτι

Για αγορά κονιάκ με απευθείας ανάθεση προχωρά η Μονομετοχική Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Καλλιθέας, για την προμήθεια κονιάκ για τις ανάγκες του κυλικείου του δημοτικού κοιμητηρίου. Στη δαπάνη αγοράς ποτών και αναψυκτικών για λάτιν πάρτι προχωρά η κοινωφελής επιχείρηση ανάπτυξης του Δήμου Αμαρουσίου και εγκρίνει μέσω της Διαύγειας το ποσό των 572,60 ευρώ.

Φέρετρα και προφυλακτικά

5.000 τεμάχια αντρικά προφυλακτικά λατέξ για τις ανάγκες του τμήματος υπερήχων προϋπολογισμού 700 ευρώ εγκρίνει μέσω ανάρτησης στη Διαύγεια το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ΓΝ Βενιζέλειο. Με 75.000 προφυλακτικά εφοδιάζεται και ο ΟΚΑΝΑ με αναρτημένη δαπάνη 7.380 ευρώ. Τα ποσά που αντιστοιχούν στο ετήσιο τέλος χρήσης οικογενειακού τάφου (16 ευρώ), στην παραχώρηση αγοράς του (734 ευρώ) και στο δικαίωμα ταφής (44 ευρώ) δημοσιεύει αναλυτικά ο Δήμος Ναυπακτίας στη Διαύγεια.

800 φέρετρα αξίας 49.600 ευρώ εγκρίνει μέσα από τη Διαύγεια ο Δήμος Καλαμαριάς και συγκεκριμένα η Δημοτική Εμπορική Τουριστική Επιχείρηση.

Ολες οι συναλλαγές στη Διαύγεια

Με βάση τον νόμο 3861/2010 – «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο», υπόχρεοι για την ανάρτηση σε αυτό είναι: ο πρωθυπουργός, το υπουργικό συμβούλιο και τα συλλογικά κυβερνητικά όργανα που προβλέπονται στη νομοθεσία, οι υπουργοί, οι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς συμπεριλαμβανομένων και των γενικών γραμματέων των περιφερειών, τα όργανα διοίκησης νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου (ΝΠΔΔ), οι ανεξάρτητες και ρυθμιστικές διοικητικές αρχές, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τα όργανα διοίκησης φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως ορίζεται στον παρόντα νόμο, τα όργανα των φορέων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου και δεύτερου βαθμού. Στους υπόχρεους για ανάρτηση συμπεριλαμβάνονται και τα όργανα εκείνα στα οποία τα ως άνω πρόσωπα και όργανα έχουν χορηγήσει εξουσιοδότηση προς υπογραφή ή έχουν μεταβιβάσει αρμοδιότητα.

Οπως αναφέρεται στον σχετικό νόμο, η ευρεία διαδικτυακή δημοσιότητα ενισχύει τη δυνατότητα των πολιτών να απολαύσουν και να ασκήσουν τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματά τους και πρωτίστως το δικαίωμα της πληροφόρησης, όπως αυτό κατοχυρώνεται από το σύνταγμα. Και συνακόλουθα τα επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα που συναρτώνται με ή και εξαρτώνται από την πληροφόρηση αυτή, όπως το δικαίωμα ανάπτυξης της προσωπικότητας, της συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή, αλλά και το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας.

Σημειώνεται ότι η ανάρτηση πρέπει να λαμβάνει χώρα αμελλητί, δηλαδή τάχιστα και χωρίς υπαίτια καθυστέρηση. Η αμελλητί ανάρτηση επιβάλλεται όχι απλώς για να εκπληρωθεί ο σκοπός του νόμου για έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών, διαφάνεια και αποτελεσματικό έλεγχο της διοικητικής δράσης αλλά και επειδή σε αρκετές περιπτώσεις πράξεων η ανάρτηση συνιστά προϋπόθεση για την εκτέλεσή τους .

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter