Κινήσεις πανικού από Χατζηδάκη για την υπεράσπιση του αντεργατικού νομοσχεδίου

Κινήσεις πανικού από Χατζηδάκη για την υπεράσπιση του αντεργατικού νομοσχεδίου

Τρόπους για να ωραιοποιήσουν τους -απεχθείς- όρους που προβλέπει για τα εργασιακά το νέο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, αναζητούν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας να βγαίνει… μπροστά, εμπλέκοντας αυτή τη φορά μία Ευρωπαϊκή Οδηγία και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε δηλώσεις του στον Real FM, ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για «υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνοντας ότι «είναι οι ίδιοι που υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1158 η οποία προωθεί ευέλικτες μορφές απασχόλησης με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Κατηγορούμαστε επειδή εφαρμόζουμε την Οδηγία που εκείνοι υπέγραψαν».

Με αυτόν τον τρόπο, ο υπουργός Εργασίας κατάφερε να «μπλέξει» την έννοια μίας Ευρωπαϊκής Οδηγίας με ένα νομοσχέδιο που προωθεί, μεταξύ άλλων την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και τις απλήρωτες υπερωρίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε μέσω της τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας του, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «το άρθρο 16 παρ.2 της Οδηγίας αναφέρει ρητά ότι «η εφαρμογή της Οδηγίας δεν αποτελεί δικαιολογία για την υποβάθμιση του γενικού επιπέδου προστασίας των εργαζομένων στα πεδία που καλύπτονται από την παρούσα οδηγία. Η απαγόρευση μιας τέτοιας υποβάθμισης του επιπέδου προστασίας δεν θίγει το δικαίωμα των κρατών μελών και των κοινωνικών εταίρων να θεσπίζουν λόγω μεταβαλλόμενων περιστάσεων νομοθετικές, κανονιστικές ή συμβατικές ρυθμίσεις άλλες από τις ήδη ισχύουσες την 1η Αυγούστου 2019, υπό τον όρο να τηρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις που ορίζει η παρούσα Οδηγία.» Δηλαδή, δεν μπορεί ο κ.Χατζηδάκης να επικαλείται την Οδηγια για να εισάγει αρνητική τροποποίηση στα προβλεπόμενα για το 8ωρο και τις υπερωρίες, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για το αντεργατικό νομοσχέδιο που επιμένει να φέρει».

Αναλυτικά η δήλωση της τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο σοφός λαός λέει ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Ο κ.Χατζηδάκης, επειδή επιχειρεί ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την κατάργηση του οκταώρου και την επιβολή απλήρωτων υπερωριών με τη θέσπιση ατομικών συμβάσεων, κάθε μέρα ανακαλύπτει κάποιο νέο επιχείρημα, που στη συνέχεια καταρρίπτεται. Έτσι, και σήμερα προσπαθεί να πείσει επικαλούμενος την Ευρωπαϊκή Οδηγία σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής.

Τι σχέση μπορεί να έχει η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1158 που επιδιώκει την επίτευξη της ισότητας των φύλων, προωθώντας τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, την ίση κατανομή των ευθυνών φροντίδας μεταξύ ανδρών και γυναικών, και τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων ως προς τους μισθούς και τις αποδοχές, με:

Την απλήρωτη δουλειά;
Την εξοντωτική υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, που θα προκαλέσουν οι φτηνές υπερωρίες;
Την οριζόντια επιβολή της ατομικής ρύθμισης, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας;
Την κατάργηση, της Κυριακάτικης αργίας;
Εξάλλου, το άρθρο 16 παρ.2 της Οδηγίας αναφέρει ρητά ότι «η εφαρμογή της Οδηγίας δεν αποτελεί δικαιολογία για την υποβάθμιση του γενικού επιπέδου προστασίας των εργαζομένων στα πεδία που καλύπτονται από την παρούσα οδηγία. Η απαγόρευση μιας τέτοιας υποβάθμισης του επιπέδου προστασίας δεν θίγει το δικαίωμα των κρατών μελών και των κοινωνικών εταίρων να θεσπίζουν λόγω μεταβαλλόμενων περιστάσεων νομοθετικές, κανονιστικές ή συμβατικές ρυθμίσεις άλλες από τις ήδη ισχύουσες την 1η Αυγούστου 2019, υπό τον όρο να τηρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις που ορίζει η παρούσα Οδηγία.» Δηλαδή, δεν μπορεί ο κ.Χατζηδάκης να επικαλείται την Οδηγια για να εισάγει αρνητική τροποποίηση στα προβλεπόμενα για το 8ωρο και τις υπερωρίες, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για το αντεργατικό νομοσχέδιο που επιμένει να φέρει.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αποτέλεσε ποτέ μέχρι σήμερα δικαίωμα του εργοδότη, ούτε αντικείμενο συμφωνίας με έναν ή περισσότερους εργαζομένους, δίχως τη σύναψη συλλογικής συμφωνίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να νομοθετήσει εις βάρος των εργαζομένων. Απλά και ξεκάθαρα.

Όσο για τις «μαύρες» υπερωρίες που ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας, μάλλον έχει «μαύρα μεσάνυχτα». Ένας εργαζόμενος μέχρι σήμερα με ωρομίσθιο 5 ευρώ, για 120 ώρες υπερωρία θα λάμβανε προσαύξηση 240 ευρώ (120 Χ 5=600 ευρώ Χ 40% =240 ευρώ).Για τις επιπλέον 30 ώρες θα λάμβανε προσαύξηση 80% δηλαδή 30 Χ 5=150 ευρώ Χ 80% = 120 ευρώ επιπλέον, ήτοι συνολική προσαύξηση 360 ευρώ. Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα λάβει 150 Χ 5 = 750 ευρώ Χ 40% = 300 ευρώ, δηλαδή λιγότερη προσαύξηση κατά 60 ευρώ. Όσο φυσικά αυξάνεται ο αριθμός των υπερωριών, οι απώλειες για τους εργαζόμενους μεγαλώνουν. Ας μας απαντήσει ο κ.Υπουργός εάν προκαλείται ή όχι, μείωση αποδοχών;

Όταν οι αλχημείες και η προπαγάνδα ξεπερνούν τα όρια της κοινής λογικής και της αριθμητικής, τότε η κυβέρνηση εκτίθεται ανεπανόρθωτα όχι απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά απέναντι στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας. Όσο όμως και να προσπαθούν, δεν μπορούν πλέον να παραπληροφορήσουν και να κοροϊδέψουν κανέναν. Οι εργαζόμενοι και η κοινωνική πλειοψηφία καταλαβαίνουν και βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα δώσουν την αποφασιστική και αγωνιστική τους απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα!».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter