Κίνηση Λιβύης προς Αίγυπτο προκαλώντας την Ελλάδα: 12 μίλια χωρικών υδάτων και 24 μίλια συνορεύουσας ζώνης

Κίνηση Λιβύης προς Αίγυπτο προκαλώντας την Ελλάδα: 12 μίλια χωρικών υδάτων και 24 μίλια συνορεύουσας ζώνης

Η κυβέρνηση της Τρίπολης κοινοποίησε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών την απόφαση του υπουργικού της συμβουλίου τόσο για τα 12 ναυτιλιακά μίλια χωρικών υδάτων όσο και για την ανακήρυξη μας συνορεύουσας ζώνης 24ων μιλίων προς το βορρά, δικαίωμά της που απορρέει από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης, όπως προκύπτει από τα έγγραφα του ΟΗΕ.

Με τον τρόπο αυτό απαντά στην Αίγυπτο που με διάταγμα καθόρισε τα δυτικά όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Αιγύπτου,  πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για να ακυρώσει παράπλευρα προβλήματα που δημιουργούσε το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 στην αιγυπτιακή πλευρά.

Οι δύο χώρες διαφωνούν στην οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τους και με την τελευταία επιστολή στον ΟΗΕ η Τρίπολη ουσιαστικά υποστηρίζει ότι αυτά βρίσκονται ανατολικότερα.

Η συνορεύουσα ζώνη των 24 ναυτικών μιλίων δεν παρέχει στο κράτος που την ανακηρύσσει κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά δίνει δικαιώματα ελέγχου σε ζητήματα που αφορούν την εμπορική κίνηση (τελωνειακά), την ασφάλεια ή τη μετανάστευση, όπως αναφέρει και η «Καθημερινή».

Αναμένεται η απάντηση της Αιγύπτου αλλά η απόφαση αυτή θέτει μπροστά σε νέα πραγματικότητα την Αθήνα για μια πιθανή επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης κάτι το οποίο βρίσκει αντίθετη τόσο την Άγκυρα όσο και την Λιβύη αφού οι δύο χώρες υποστηρίζουν πως έχουν αντικείμενες ακτές.

Η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο έως το Ακρωτήριο Ταίναρο (2020-21) χωρίς να έχει ανακηρύξει στην ίδια περιοχή συνορεύουσα ζώνη. Η επέκταση δεν έχει συμπεριλάβει την Κρήτη ούτε βέβαια το Αιγαίο αφού ισχύει το Casus Belli της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται επίσης πως κατά την πρόσφατη υπογραφή της Ελληνοτουρκικής Διακήρυξης των Αθηνών «Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.»

Είναι απορίας άξιο αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στην ουσία δεσμευθεί να μην προχωρήσει σε κάποια κίνηση που αφορά τα χωρικά ύδατα και την συνορεύουσα ζώνη με βάση και τη Διακήρυξη των Αθηνών.

Περισσότερα εδώ:

 

Τι προβλέπει η «Διακήρυξη των Αθηνών» που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Ερντογάν

Διαβάστε επίσης:

Όταν η Νέα Δημοκρατία παρέπεμψε τη χρεοκοπία της χώρας στους… «επόμενους» (Video)

Χάρης Δούκας: Ορκίστηκε δήμαρχος Αθηναίων – «Η πόλη μπορεί και πρέπει να αλλάξει» (Photos)

«Θεριεύει» η κόντρα Ερντογάν – Νετανιάχου: Οι «φαρμακερές» δηλώσεις και η αναφορά στον Χίτλερ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter