Κινητήρας – Η τέχνη συνομιλεί με την οικολογία και αποδέχεται τη διαφορετικότητα με το HAT

Κινητήρας – Η τέχνη συνομιλεί με την οικολογία και αποδέχεται τη διαφορετικότητα με το HAT

Δυο ομάδες νέων ατόμων από την Ελλάδα και την Ιρλανδία θα διερευνήσουν δημιουργικά τον ρόλο της οικολογίας στη ζωή μας.

Ο Κινητήρας, πάντα δραστήριος και ανήσυχος, ξεκίνησε πρόσφατα το ΗΑΤ, ένα νέο πρόγραμμα Erasmus+, με θέμα την αποδοχή της διαφορετικότητας και την οικολογία. Μέσω εργαστηρίων, έρευνας και καλλιτεχνικών ανταλλαγών, δυο ομάδες νέων ατόμων από την Ελλάδα και την Ιρλανδία θα διερευνήσουν δημιουργικά τον ρόλο της οικολογίας στη ζωή μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας και των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο, με διαφορετικές site specific performance στους δρόμους της Αθήνας και του Δουβλίνου. Με αυτή την αφορμή μιλήσαμε με τη Λία Χαμηλοθώρη, βασική συντονίστρια της ομάδας Kinitiras Youth και την Αντιγόνη Γύρα, καλλιτεχνική διευθύντρια του Κινητήρα.

Τι περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα του Κινητήρα Erasmus+ με θέμα την αποδοχή της διαφορετικότητας και την οικολογία;

Λ. Χαμηλοθώρη: Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ του Κινητήρα με τίτλο HAT απαρτίζεται από δύο  εντεκαμελείς ομάδες νέων 18-30 ετών, που ασχολούνται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τις το θέατρο, το χορό και τις εικαστικές τέχνες κι επιθυμούν να προσεγγίσουν ζητήματα διαφορετικότητας και οικολογίας μέσω αυτού του πρίσματος. Η ομάδα νέων του Κινητήρα συνεργάζεται για ακόμα μία φορά με την ιρλανδική ομάδα νέων του Crooked House Theater- φορέα με τον οποίο ο Κινητήρας διατηρεί χρόνια καλλιτεχνικής «φιλίας».

Το πρόγραμμα HAT αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα μεταξύ των νέων και τους/ τις παρακινεί να αναλάβουν πρωτοβουλίες κι ευθύνες ατομικά κι ομαδικά με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση στα μείζονα ζητήματα της οικολογίας και της κλιματικής αλλαγής. Από το Μάιο του 2022 μέχρι το Μάιο του 2023, η ομάδα του προγράμματος έχει δύο περιοδικές συναντήσεις/ πρόβες την εβδομάδα κατά τις οποίες ενθαρρύνεται η προσωπική και συλλογική έρευνα υπό το πρίσμα των παραστατικών οικολογιών. Οι συναντήσεις ενίοτε είναι υπό των συντονισμό της Αντιγόνης Γύρα και τον δικό μου αλλά  οι συμμετέχουσες/οντες καλούνται κυρίως να οργανώσουν οι ίδιες/οι το χρόνο της πρόβας δημιουργώντας και προστατεύοντας ένα δικό τους οικοσύστημα, αυτό της ομάδας. Κατά την πρώτη περίοδο των συναντήσεων, η ομάδα παρακολούθησε δύο πολύωρα σεμινάρια πάνω στην οικολογία υπό το πρίσμα της Τέχνης από τη Δώρα Ζούμπα και στην κίνηση και την performance  σε εξωτερικούς χώρους από τη Silvia Pezarossi. Ακόμα, η ομάδα του Κινητήρα μαζί με την αντίστοιχη ομάδα από την Ιρλανδία θα παρακολουθήσουν μία εβδομάδα εντατικών εργαστηρίων (training course) τον Σεπτέμβριο του 2022, η οποία θα οδηγήσει σε μία site performance στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής οι νέοι/ες από Ελλάδα και Ιρλανδία θα παρακολουθήσουν σεμινάρια των Peter Hussey, Τζωρτζίνας Κακουδάκη, Χρήστου Πολυμενάκου και Άριας Μπουμπάκη και το τέλος της θα σφραγιστεί με μία επίσκεψη στο νησί της Αίγινας.

Τον Οκτώβριο του 2022 η ομάδα νέων του Κινητήρα, έχοντας μαζέψει πληθώρα ερεθισμάτων και γνώσεων θα παρουσιάσει μία site spesific performance στην Αθήνα και στη συνέχεια θα συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις που αποσκοπούν σε ένα δομημένο κι οργανωμένο απολογισμό του προγράμματος.

Λία Χαμηλοθώρη, βασική συντονίστρια της ομάδας Kinitiras Youth

Δυο ομάδες νέων ατόμων από την Ελλάδα και την Ιρλανδία θα διερευνήσουν δημιουργικά τον ρόλο της οικολογίας στη ζωή μας. Πόσο σημαντική θεωρείτε την εμπλοκή ανθρώπων της νέας γενιάς σε ένα πρόγραμμα για την οικολογία, αλλά και την ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετικά βιώματα και αναφορές;

Λ. Χαμηλοθώρη: Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την εμπλοκή των νέων ανθρώπων σε προγράμματα και πρωτοβουλίες που αφορούν στο ζήτημα της οικολογίας- ένα ζήτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τη σημερινή κοινωνία. Οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που καλούνται να πάρουν το πρόβλημα στα χέρια τους, να σκεφτούν, να αναθεωρήσουν μα κυρίως να δράσουν. Μέσα από το πρόγραμμα HAT η προσέγγιση του θέματος αυτού γίνεται υπό το δημιουργικό πρίσμα της Τέχνης κι αυτό αφήνει στους νέους/ νέες ένα ευρύ πεδίο έρευνας προσωπικής και συλλογικής. Μέσα από τις ζυμώσεις που δημιουργούνται στα μέλη των δύο ομάδων, μέσα από τη μινιατούρα ενός  νέου δικού τους οικοσυστήματος , οι νέοι/ες έρχονται αντιμέτωποι/ες με προβληματικές συμπεριφορές και συνθήκες που υπήρχαν πάντα γύρω τους μα δεν καλούνταν να αντιτεθούν σε αυτές. Συγχρόνως όμως έρχονται και σε επαφή με ομορφιές και συμπεριφορές που ενισχύουν την ελπίδα και την αισιοδοξία για το μέλλον. Αυτό το μέλλον είναι που πρέπει να πάρουν  στα χέρια τους και να το σμιλέψουν λίγο καλύτερα απ’όσο οι προηγούμενες γενιές. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο αλλαγής, η οποία είναι πάντα δύσκολη και τρομάζει μα είναι αυτή που αν δε γίνει δε θα πάμε ένα βήμα παρακάτω. Και το σημαντικό είναι αυτό, να προχωράμε. Η ορμή των νέων μπορεί να δώσει σημαντική ενίσχυση στην αλλαγή αυτή και η Τέχνη το ίδιο.

Αντιγόνη Γύρα, καλλιτεχνική διευθύντρια του Κινητήρα

Τι προσδοκάτε από τη συνέργεια ανάμεσα στην οικολογία και την καλλιτεχνική δράση; Με ποιον τρόπο η οικολογία μπορεί να απασχολήσει τη θεωρία και την πρακτική των παραστατικών τεχνών;

Α. Γύρα: Στους καιρούς που ζούμε η έννοια της προσδοκίας είναι μια έννοια που αποφεύγω συνειδητά, έτσι ώστε να εκπλήσσομαι θετικά από αυτά που εντέλει συμβαίνουν και ταυτόχρονα να αντέχω τις συνεχείς ματαιώσεις που καραδοκούν διαρκώς….Ελπίδα μου ήταν όταν σχεδίαζα το πρόγραμμα μαζί με την συνεργάτιδα μου Αγγελική Παύλου, να αποτελέσουν οι καλλιτεχνικές αλλά και οι εκπαιδευτικές δράσεις του H.A.T,performing ecologies αφορμή για διάλογο και παρέμβαση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής μέσα από την τέχνη. Κατατάσσω την εαυτή μου στις ονειροπόλους καλλιτέχνες που θεωρούν ότι η τέχνη και οι άνθρωποι της έχουν τη δυνατότητα να εμπνεύσουν αλλαγές στην κοινότητα τους αρχικά, και στην κοινωνία σταδιακά.

Η θεωρία και η πρακτική των παραστατικών τεχνών δε μπορεί και δε μένει αμέτοχη των καταιγιστικών αλλαγών που βιώνει η ανθρωπότητα σε όλα τα επίπεδα με πρώτο και κυρίαρχο το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από δράσεις αφύπνισης, μελέτης και μοιράσματος, ο διάλογος και η πράξη χρειάζεται -κατά τη γνώμη μου- να εστιάσει εκεί…Ο τρόπος έτσι κι αλλιώς θα διαφέρει γιατί κάθε καλλιτέχνης είναι άνθρωπος με ξεχωριστή προσωπικότητα , γνώση, παιδεία… Για μένα ο /η καλλιτέχνης έχει ευαλωτότητα κι ανοιχτοσύνη και η φροντίδα της φύσης είναι όλο και περισσότερο στις προτεραιότητες μας σε όλο τον πλανήτη…ως οφείλει. 

Ποιες είναι οι αξίες που διαπνέουν τη δράση του Κινητήρα και τι επιδιώκει με αυτές;

Α. Γύρα: Οι αξίες του Κινητήρα ήταν είναι και θα είναι ανθρωποκεντρικές. Μέσα από την τέχνη μας θέλουμε να φροντίζουμε με διαφορετικούς τρόπους τους ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή η φύση χρειάζεται όλη μας την ενέργεια για να μπορέσει να αντισταθεί στη βαναυσότητα των ανθρώπων αλλά και να μην αντεπιτεθεί σκληρά όπως ξέρει ώστε να μας εξαφανίσει. Μια μικρή σταλαγματιά στον ωκεανό της προσπάθειας για άνοιγμα στη φύση και φρενάρισμα της κλιματικής αλλαγής μέσα από τα μέσα που διαθέτουμε… Τον χορό, το θέατρο, την ανθρώπινη ανταλλαγή κι επιμόρφωση. Αυτό επιδιώκουμε με βήματα μικρά και προσεχτικά.

INFΟ: 

HERE AND THERE (HAT), performing ecologies

Ένα νέο πρόγραμμα erasmus+ για νέους

Καλλιτεχνικός Σχεδιασμός Προγράμματος : Αντιγόνη Γύρα, Δημήτρης Αγοράς

Διάρκεια προγράμματος: 5 Μαΐου 2022 έως 4 Μαΐου 2023

Συμμετέχοντες: Κινητήρας (Ελλάδα), Crooked House (Ιρλανδία)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter