Σημείο τριβής για τις διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας το αιματοκύλισμα στη Γάζα

Σημείο τριβής για τις διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας το αιματοκύλισμα στη Γάζα

Ο αυξανόμενος απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων έχει κάνει τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όλο και πιο αιχμηρό στην κριτική απέναντι στο Τελ Αβίβ. Ο Ερντογάν είπε πρόσφατα ότι διέκοψε εντελώς τις σχέσεις του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου λόγω της επίθεσης του Ισραήλ, αν και δεν μείωσε το επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων. «Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον κάποιος με τον οποίο μπορούμε να μιλήσουμε. Τον σβήσαμε και τον πετάξαμε», είπε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους καθώς επέστρεφε από ένα ταξίδι στο εξωτερικό στις 3 Νοεμβρίου.

Πάγωμα σε πολλά μέτωπα

Οι σχέσεις των δύο χωρών παραδοσιακά δεν ήταν οι καλύτερες, όμως τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει προσπάθειες για προσέγγιση. Η πολιορκία του Ισραήλ και ο αποκλεισμός της Γάζας έχουν καταβαραθρώσει τις προσπάθειες προσέγγισης.

Αυτές οι προσπάθειες για τη διόρθωση των σχέσεων ακολούθησαν μια δεκαετία εντάσεων, μετά την εισβολή ισραηλινών κομάντος το 2010στο Μαβί Μαρμαρά, ένα τουρκικό πλοίο, όταν και σκοτώθηκαν 10 τούρκοι ακτιβιστές. Το σκάφος προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ και να παραδώσει ανθρωπιστικές προμήθειες στη Γάζα.

Διπλωματικό χάσμα

Στις 4 Νοεμβρίου φέτος, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Τελ Αβίβ, επικαλούμενο την άρνηση του Ισραήλ να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός, τις «συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων» και ότι αρνείται την είσοδο στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Στις 20 Οκτωβρίου, ο Ερντογάν είπε ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ ισοδυναμούσαν με «γενοκτονία». Σε μια συγκέντρωση στις 28 Οκτωβρίου, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο Ισραήλ ως «εγκληματία πολέμου» για τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς τρεις εβδομάδες νωρίτερα.

Την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν εξέδωσε επίσημη ανάκληση όλων των ισραηλινών διπλωματών από την Τουρκία. Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών έχει επίσης μειωθεί κατά 50% από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας, Ομέρ Μπολάτ, σε συνέντευξη Τύπου στο Κουβέιτ την περασμένη εβδομάδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter