Κιργιστάν: Το Κοινοβούλιο όρισε νέο πρωθυπουργό με την ελπίδα αποκλιμάκωσης της κρίσης

Κιργιστάν: Το Κοινοβούλιο όρισε νέο πρωθυπουργό με την ελπίδα αποκλιμάκωσης της κρίσης

Το Κοινοβούλιο του Κιργιστάν όρισε τον εθνικιστή πολιτικό Σαντίρ Ζαπάροφ στον θώκο του πρωθυπουργού έπειτα από επαναληπτική ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα, σε ένα βήμα προς τον τερματισμό μιας πολιτικής κρίσης στη χώρα αυτή της κεντρικής Ασίας, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κρεμλίνου επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, στην προσπάθεια να βοηθήσει τους τοπικούς ηγέτες να τερματίσουν το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία φιλοξενεί μια βάση της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και μια μεγάλη, καναδικής ιδιοκτησίας, εταιρία εξόρυξης χρυσού.

Το Κοινοβούλιο έπρεπε να ψηφίσει για δεύτερη φορά για τον διορισμό του Ζαπάροφ αφού ο πρόεδρος Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ έθεσε βέτο στην προηγούμενη απόφαση του Σώματος που ελήφθη στις 10 Οκτωβρίου επειδή κατά την ψηφοφορία δεν υπήρξε η απαιτούμενη απαρτία.

Οι υποστηρικτές του Ζαπάροφ τον απελευθέρωσαν από τη φυλακή την περασμένη εβδομάδα εν μέσω πολιτικής αναταραχής έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, οι σύμμαχοι του Ζεενμπέκοφ αναδείχθηκαν νικητές με συντριπτική πλειοψηφία. Τα αποτελέσματα ακυρώθηκαν μετά την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων από διαδηλωτές στις 6 Οκτωβρίου.

Ο Ζαπάροφ εξέτιε μακρά ποινή φυλάκισης κατηγορούμενος για σύλληψη δημοσίου υπαλλήλου ως ομήρου στη διάρκεια μιας διαδήλωσης το 2013. Την περασμένη εβδομάδα δικαστήριο επανεξέτασε την υπόθεσή του και ακύρωσε την ετυμηγορία εκείνη.

Ο Ζαπάροφ χρειάζεται τώρα τον Ζεενμπέκοφ προκειμένου να επικυρώσει το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας έτσι ώστε να γίνει πρωθυπουργός. Ο Ζεενμπέκοφ δήλωσε πως είναι έτοιμος να παραιτηθεί μόλις διοριστεί νόμιμα μια νέα κυβέρνηση.

Οι κάτοικοι του Κιργιστάν, που ανέρχονται σε 6,5 εκατομμύρια, τελούν υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές του Ζαπάροφ διαδήλωσαν στο κέντρο του Μπισκέκ, αψηφώντας μια απαγόρευση των διαδηλώσεων, απαιτώντας την παραίτηση του πρόεδρου και τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter