Κιβωτός: Σοκαριστικές καταγγελίες – Στο «μικροσκόπιο» και τρίτη περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης (Video)

Κιβωτός: Σοκαριστικές καταγγελίες – Στο «μικροσκόπιο» και τρίτη περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης (Video)

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες για τις συνθήκες σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου για τα ανήλικα παιδιά που ζούσαν μακριά από τις οικογένειές τους. Μέχρι τώρα έχουν ληφθεί δώδεκα καταθέσεις και οι επτά από το τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης: Καταγγελίες – σοκ για την «Κιβωτό»: «Έβγαλαν τον αγκώνα βρέφους – 15χρονα εκτελούσαν χρέη παιδαγωγού» (Video)

Παράλληλα, συνεχίζονται τόσο οι έρευνες της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος σχετικά με την διαχείριση των δωρεών -χορηγιών, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ , προς την Κιβωτό του Κόσμου, στο πλαίσιο της οποίας ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί των υπευθύνων της δομής, καθώς επίσης και η ποινική προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από δύο εισαγγελείς ανηλίκων σχετικά με τις σοκαριστικές καταγγελίες για κακοποιήσεις σε βάρος πρώην τροφίμων στης δομής. Οι εισαγγελείς έχουν ήδη εξετάσει τρεις μάρτυρες, ανάμεσα στους οποίους είναι πρώην εργαζόμενοι σε διάφορες εγκαταστάσεις της δομής που φέρεται να έχουν μιλήσει για συγκεκριμένες ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές. Υπενθυμίζεται ότι διερευνάται και η καταγγελία 19χρονου σήμερα πρώην τροφίμου για σεξουαλική παρενόχληση.

Σε κάθε περίπτωση, οι εισαγγελικές αρχές έχουν στα χέρια τους προσώρας αρκετές μαρτυρίες για κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος παιδιών και μία για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ οι ελεγχόμενοι προς το παρόν είναι τέσσερα άτομα, ο πατήρ Αντώνιος, ιδρυτής και ψυχή της «Κιβωτού», αλλά και στενοί συνεργάτες του.

Έφοδος της αστυνομίας στα γραφεία της Κιβωτού στη Χίο

Σήμα από τις τοπικές αρχές στην Οικονομική Αστυνομία για περίεργες κινήσεις στην έδρα της Κιβωτού στο νησί της Χίου, οδήγησε στην άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων που έκαναν «ντου» στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

«Απομόνωση 3 εβδομάδες σε ένα δωμάτιο με μία καρέκλα και ένα τραπεζάκι»

Φιλοξενούμενος της δομής καταγγέλλει στην ΕΡΤ πως έμεινε στην απομόνωση έως και τρεις εβδομάδες.

«Έχω μπει δύο, τρεις φορές στην απομόνωση. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχω κάτσει είναι 3 εβδομάδες σε ένα δωμάτιο με μία καρέκλα και ένα τραπεζάκι. Δεν σε άφηνα ούτε να μιλήσεις με τα άλλα τα παιδιά. Έβγαινες μόνο για εργασία και ξανάμπαινες μέσα στο δωμάτιό σου» λέει πρώην φιλοξενούμενος στην ΕΡΤ.

Στην καταγγελία γίνεται αναφορά και για τον 19χρονο, ο οποίος έχει καταθέσει σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης σεξουαλική παρενόχληση.

«Έπαιρνε δύο συγκεκριμένα παιδιά που τους είχε δίπλα του. Πάντα το 19χρονο παιδί που το έπαιρνε από παράρτημα σε παράρτημα, τον κατέβαζε συχνά Αθήνα. Ο αδερφός μου μου έλεγε ότι είχε μείνει από απουσίες γι’ αυτόν τον λόγο, γιατί κατέβαινε συχνά από Καλαμάτα στην Αθήνα και είχε μείνει από απουσίες. Τον είχε μαζί του καθημερινά. Τον πρόσεχε. Του ζήταγε ο πάτερ να του βγάζει τα παπούτσια, να τον περιποιείται» λέει ακόμα.

«Έβγαλαν τον αγκώνα βρέφους»

Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις για τις συνθήκες στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου. Τη «σκυτάλη» πήρε μία πρώην εθελόντρια παιδαγωγός σε δομή της «Κιβωτού» που φέρνει στο φως κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά ακόμα και σε βρέφη.

Δείτε επίσης: Κιβωτός του Κόσμου: Στην εισαγγελία ανηλίκων ο πρώτος μάρτυρας

Όπως αναφέρει, αφού ενημέρωσε τον πατέρα Αντώνιο για τα περιστατικά λίγο αργότερα απολύθηκε. Μάλιστα, επισημαίνει πως πήγε στην Αστυνομία και κατήγγειλε εγγράφως όσα είδε με τα μάτια της.

Η επιστολή της:

«Στις 15 Απριλίου 2015 βρήκα ένα από τα βρέφη, σε άσχημη κατάσταση. Η υπεύθυνη παιδαγωγός του ορόφου μου ανέφερε ότι το παιδί έκλαιγε όλη νύχτα. Με δική μου πρωτοβουλία πήγαμε στα έκτακτα περιστατικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε βγει ο αγκώνας του δεξιού χεριού. Ο γιατρός μου είπε ότι το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αμέσως μετά τον τραυματισμό του, δηλαδή το προηγούμενο απόγευμα και ότι ο αγκώνας δεν βγαίνει με πέσιμο όπως δήλωσε η γυναίκα που τον κρατάει το απόγευμα αλλά μόνο με έντονο τράβηγμα του χεριού».

Όπως περιγράφει στην ΕΡΤ: «Την Ευγενία την καημένη την είχαν διαλύσει εκεί μέσα. Της έριχναν ξύλο γιατί αντιδρούσε. Είναι δυνατόν να παίρνεις ένα παιδί και να το κοπανάς μέσα στην τουαλέτα στο καπάκι και το καπάκι να γίνεται θρύψαλα; Το είδα εγώ με τα μάτια μου το καπάκι. Με πόση δύναμη χτύπησε αυτό το παιδί για να σπάσει το καπάκι;».

Εξήγησε πως είχε ενημερώσει τον πατέρα Αντώνιο: «Του είπα εδώ υπάρχουν κακές συμπεριφορές, υπάρχουν παιδαγωγοί που χτυπάνε παιδιά, πρέπει κάτι να κάνετε. Αντί να θεωρήσει εκείνους υπεύθυνους θεώρησε εμένα. Άρχισε να μου φωνάζει εμένα, ότι λέω ψέματα και ότι δεν είμαι καλά και μου έκλεισε το τηλέφωνο».

Στην επιστολή της έλεγε μεταξύ άλλων: «17:00 μ.μ – 22:00 μ.μ. αναλαμβάνει τα βρέφη μία γυναίκα αλβανικής καταγωγής, η οποία δεν γνωρίζει ούτε την ελληνική γλώσσα. Η συγκεκριμένη γυναίκα φεύγει στις 22:00 μ.μ., πολλές φορές χωρίς να έχουν κοιμηθεί τα μωρά και από εκεί και πέρα μέχρι το άλλο πρωί που φτάνω εγώ, κανένας δεν είναι υπεύθυνος για τα βρέφη. Η διεύθυνση ποτέ δεν προσλαμβάνει ένα άτομο για τη νύχτα αλλά βάζει τα 15χρονα κορίτσια του ιδρύματος να εκτελούν νυχτερινά χρέη παιδαγωγού».

Και προσθέτει: «Η Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων έλαβε επιστολή από εθελόντρια -παιδαγωγό. Αστυνομικοί πήγαν στην δομή έλαβαν καταθέσεις χωρίς να επιβεβαιώνονται τα όσα αναφέρονταν στην επιστολή. Ενημερώθηκε η εισαγγελία όπου και διαβιβάστηκε το υλικό που είχε συγκεντρωθεί».

Στο μεταξύ, η ίδια επιστολή αναφέρει πως υπήρχαν ληγμένα τρόφιμα με σκουλήκια, από δωρεές, τα οποία μαζεύονταν σε αποθήκες που είτε χρησιμοποιούνταν και στην κουζίνα του ιδρύματος είτε δωρίζονταν σε γιορτές στους εργαζόμενους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter