Κιβωτός του Κόσμου: Στο εδώλιο την Τρίτη ο πατέρας Αντώνιος κι επτά συνεργάτες του

Κιβωτός του Κόσμου: Στο εδώλιο την Τρίτη ο πατέρας Αντώνιος κι επτά συνεργάτες του

Με ένα σοκαριστικό κατηγορητήριο 38 σελίδων, που αφορά μόνο στα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα που του αποδίδονται, θα βρεθεί αντιμέτωπος την ερχόμενη Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, ενώπιον του Θ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας ο Αντώνιος Παπανικολάου, γνωστός στο πανελλήνιο ως ο πατέρας Αντώνιος της Κιβωτού του Κόσμου, κι ακόμα εφτά στελέχη σε τέσσερις δομές (στο Διμήνι, στον Άνω Βόλο, στη Χίο και στον Κολωνό).

Η συγκεκριμένη δίκη αφορά σε αδικήματα , όπως βαριά ή επικίνδυνη σωματική βλάβη ανήλικου βρισκόμενου υπό την προστασία του δράστη , από κοινού, κατά μόνας, κατά συρροή και μη, απειλή σε βάρος ανήλικου , έκθεση καθώς και ηθική αυτουργία στις πράξεις αυτές, αποδίδονται στους κατηγορούμενους , κατά περίσταση, κι έχουν να κάνουν με τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών σε δομές της Κιβωτού.

Τα περιστατικά , όπως περιγράφονται στο κατηγορητήριο, και τα οποία έχουν κληθεί για να τα υποστηρίξουν στο ακροατήριο 35 μάρτυρες , προκαλούν σοκ καθώς αναδεικνύουν βασανιστικές μεθόδους «διαπαιδαγώγησης» αλλά και εκμετάλλευσης των ανήλικων που φιλοξενούνταν στην Κιβωτό, και οι οποίες τους εξέθεταν σε κίνδυνο σωματικό και ψυχικό.

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται όσα τους αποδίδονται και μιλάνε για ψεύδη και συκοφαντίες με κεντρικό στόχο την πατέρα Αντώνιο, καθώς όλα ξεκίνησαν από την καταγγελία ενός 19χρονου που είχε απομακρυνθεί από την Κιβωτό λόγω παραβατικής συμπεριφοράς.

Καταναγκαστικά έργα;

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο κατηγορητήριο, που ηθικά έχει μεγαλύτερη απαξία ακόμα και από την ποινική ταυτότητα και αποτίμηση των αδικημάτων τα οποία καταλογίζονται, ανήλικοι φιλοξενούμενοι στην Κιβωτό (σσ συνολικά 14 περιπτώσεις) κακοποιούνταν με την επιβολή βαριών χειρωνακτικών εργασιών, απομονώσεις εξοντωτικές , ακόμα και με …κατάπωση νερού από τουαλέτα.

Διαβάστε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το κατηγορητήριο:

· «…του επέβαλαν για λόγους σωφρονισμού, να εργάζεται καθημερινά, επί οκταώρου, κάνοντας βαριές χειρωνακτικές εργασίες και συγκεκριμένα επιβάλλοντας σ΄αυτόν να καθαρίζει το έδαφος με τη χρήση χαρτοκοπτικού μηχανήματος, να καθαρίζει, να αρμέγει και να ταίζει τα ζώα και να μεταφέρει τις ακαθαρσίες των ζώων μέσα σε βαριά τσουβάλια».

· …του προκάλεσαν μεθοδευμένα, ψυχικό πόνο, ικανό να επιφέρει σ΄ αυτόν σοβαρή ψυχική βλάβη , ο οποίος εξομοιώνεται με την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης ,μέσω της παρατεταμένης απομόνωσης αυτού για περίπου δύο μήνες, για λόγους σωφρονισμού, σε ένα σπιτάκι στις εγκαταστάσεις του παραρτήματος του Διμηνιού της πιο πάνω Δομής , εντός του οποίου του πήγαιναν μονο φαγητό , ενώ τον ανάγκαζαν να πίνει νερό από την τουαλετα του σπιτιού αυτού, καίτοι το νερο αυτό δεν ήταν πόσιμο και να πλένεται με το νερό αυτό, καιτοι το νερό αυτό ήταν κρύο».

· «…του επέβαλλε να εργάζεται καθημερινά επι οκταωρου, κάνοντας διάφορες αγροτικές εργασίες,. εργασίες στην αποθήκη , καίτοι είχε σπάσει το πόδι του κιαι φορούσε γύψο κι ως εκ τούτου ήταν ανήμπορος να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

· «…του επέβαλλε να εργάζεται καθημερινά από τις εφτά έως τις πέντε έναντι 150 ευρω μηνιαίως , κάνοντας βαριές χειρωνακτικές εργασίες και συγκεκριμένα Επιβάλλοντας σ΄ αυτόν να κάνει διαφορες αγροτικές δουλειές και να φροντίζει τα ζώα».

· «…τους έβαλαν ( σς αναφέρεται σε δύο ανήλικους) σε παρατεταμένη απομόνωση (σς ένα μηνα καιν τρεις μήνες) , για λόγους σωφρονισμού, σε χωριστά δωμάτια, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά. Τον πρώτο μέσα σε ένα παράσπιτο της δομής, το οποίο ήταν κρύο , μη επιπλωμένο, και μόνο με ένα στρώμα στο πάτωμα και μια κουβέρτα ,ήταν διαρκώς κλειδωμένος και χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτα, ενώ του επέτρεπαν να εξέρχεται απ΄το δωμάτιο μόνο για να κάνει διάφορες αγροτικές εργασίες , παραμένοντας παντα μόνος του και υπό τη επίβλεψη τους, αλλά και προκειμένου να πάει στην τουαλέτα».

· «…του επέβαλαν να εργάζεται καθημερινά από τις 6.30 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, κάνοντας βαριές χειρωνακτικές εργασίες και συγκεκριμένα του επέβαλαν να σκάβει το έδαφος με τσάπα, να φροντίζει και να ταΐζει τα ζώα, να καθαρίζει τις ακαθαρσίες τους και να τις μεταφέρει μέσα σε τσουβάλια, αλλά και να καθαρίζει τις ακαθαρσίες των πτηνών».

Ακόμα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι φέρεται να χτυπούσαν βάναυσα τους ανήλικους στα χέρια και στο σώμα, προκαλώντας τους σωματικές βλάβες για να τους τιμωρήσουν.

Αναφέρεται για την περίπτωση επίθεσης σε 4 ανήλικους, το 2022, στη δομή του Κολωνού: «Τους χτυπούσαν με κλωτσιές και γροθιές και ένα σιδερένιο αντικείμενο στο πρόσωπο και στο σώμα, προκαλώντας τους μώλωπες, οιδήματα στο πρόσωπο και στα μάτια και αιμορραγία στα πόδια».

Το ίδιο φέρεται να έγινε και σε 5 ανήλικους στο Διμήνι Βόλου από εργαζόμενο, μετά από προτροπές του πατέρα Αντώνιου.

Τα κακουργήματα

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση της δομής εκκρεμούν ακόμα δύο μεγάλες δικογραφίες που αφορούν μάλιστα σε διάπραξη κακουργημάτων.

Για την πρώτη που αφορά στο κακούργημα της κατάχρησης σε ασέλγεια σε βάρος δύο φιλοξενούμενων νεαρών στην «Κιβωτό του Κόσμου», και βρίσκεται στο ανακριτικό στάδιο, ο πατέρας Αντώνιος Ελεύθερος έχει απολογηθεί και έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους , και συγκεκριμένα με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση μια φορά το μήνα στο ΑΤ της περιοχής του και καταβολή χρηματικής εγγύησης 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανακριτής και εισαγγελέας έδωσαν βαρύτητα στην κατάθεση φιλοξενούμενου της «Κιβωτού», που αναφερόμενος στον 19χρονο βασικό καταγγέλλοντα επανέλαβε το υπερασπιστικό αφήγημα του πατέρα Αντώνιου περί εκδίκησης.

Κατέθεσε ενδεικτικά ο μάρτυρας:

«Ίσως ήθελε να εκδικηθεί τον π. Αντώνιο γιατί τον απομάκρυνε από την Κιβωτό μετά την εμπλοκή του στη ληστεία στον Βόλο. Εγώ τόσο καιρό που είμαι στην Κιβωτό ούτε έχω δει ούτε έχω βιώσει κάτι αντίστοιχο, πιστεύω ότι αν είχε γίνει κάτι θα το είχα αντιληφθεί. Ο π. Αντώνιος δεν επιζητούσε να είμαστε κοντά του σαν παιδιά, εμείς θέλαμε την παρέα του. Ο π. Αντώνιος δε μας μιλούσε υποτιμητικά αλλά αντίθετα μας έλεγε πράγματα για να πιστέψουμε στον εαυτό μας».

Για τον δεύτερο 15χρονο καταγγέλλοντα, ο μάρτυρας, υποστήριξε στην κατάθεση του:

«Πιστεύω ότι παρασύρθηκε από τον … (19χρονο) γιατί από ό,τι ξέρω ο … πήγε στον Βόλο και έταζε στα παιδιά ότι θα τα γυρίσει στους γονείς τους. Εμένα ο … δε με έχει προσεγγίσει και δε θα μπορούσε άλλωστε γιατί εγώ ξέρω τι πραγματικά γινόταν στην Κιβωτό όπως σας είπα και επίσης πιστεύω ότι αν τον φέρνατε απέναντι μου, δε θα μπορούσε να με κοιτάξει στα μάτια. Αποκλείεται ο π. Αντώνιος να παρενοχλούσε παιδιά, όπως σας είπα για μένα είναι πατέρας μου…».

Το υπόμνημα του πατέρα Αντώνιου

Στο υπόμνημα του ο ιδρυτής της Κιβωτού κάνει λόγο για σκοπιμότητες:

«Λόγω προφανών σκοπιμοτήτων, μετά από 25 χρόνια ευδόκιμης λειτουργίας, υποβλήθηκαν δύο καταγγελίες σε βάρος της διοίκησης τη ΚΙΒΩΤΟΥ, που άκριτα υιοθετήθηκαν από ορισμένες μόνον Αρχές, Φορείς και Μέσα. Δυο καταγγελίες προκλητικά και αυταπόδεικτα ψευδείς και αυτοαναιρούμενες. Μάλιστα, η επόμενη “αντέγραφε” τις αοριστολογίες και τα αβάσιμα περιστατικά της προηγούμενης …η μεθοδευμένη δράση του πρώτου και κύριου καταγγέλλοντος εξακολουθεί, αφού περιφέρεται άνευ δικαιώματος στις δομές, προσπαθώντας να στηρίξει τα ψεύδη του. Ευτυχώς τον διαψεύδουν κατηγορηματικά πληθώρα παιδιών που ενυπόγραφα και με αποδείξεις διέψευσαν τον 19χρονο, υπέστησαν άγριο ξυλοδαρμό, από αγνώστους και απειλές να ανακαλέσουν».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter