ΚΚΕ για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί: Η οργή να γίνει δύναμη πάλης κατά του σκοταδισμού

ΚΚΕ για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί: Η οργή να γίνει δύναμη πάλης κατά του σκοταδισμού

Σε ευθεία καταδίκη του καθεστώτος του Ιράν για τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί από τη θρησκευτική αστυνομία προχώρησε το ΚΚΕ, που παράλληλα καταγγέλλει την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Εκφράζει τον αποτροπιασμό του για το «αποκρουστικό έγκλημα» που κατά το ΚΚΕ, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου κραυγαλέων κοινωνικών διακρίσεων, με αφετηρία παρωχημένες κι αντιδραστικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Xαρακτηρίζει υποκριτική τη στάση  αξιωματούχων της ΕΕ, των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις αυτές την ίδια στιγμή στηρίζουν καθεστώτα σε άλλες χώρες, που εφαρμόζουν τις ίδιες πρακτικές σε βάρος των γυναικών.

Ο Περισσός καλεί σε δυνάμωμα της πάλης κατά του σκοταδισμού και της οπισθοδρόμησης «για να ξεριζωθεί η κοινωνική –  ταξική ρίζα της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στον καπιταλισμό με το πολιτιστικό, θρησκευτικό “περίβλημά” της».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ  έχει ως εξής: 

«Καταγγέλλουμε το  καθεστώς του Ιράν για την άγρια δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί από τη θρησκευτική αστυνομία στο όνομα της “απρεπούς ενδυμασίας”, όπως επίσης και την καταστολή εναντίον των λαϊκών κινητοποιήσεων. Το αποκρουστικό έγκλημα είναι η κορυφή του παγόβουνου των κραυγαλέων κοινωνικών διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες στη μόρφωση, την οικογένεια, ακόμη και στα χαρακτηριστικά της ένδυσής τους, οι οποίες έχουν ως βάση και αφετηρία παρωχημένες κι αντιδραστικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

«Ασπίδα προστασίας» για κάθε Αμινί από την πολύμορφη βία δεν αποτελούν οι υποκριτικές διακηρύξεις και οι κυρώσεις των αξιωματούχων της ΕΕ, των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που αξιοποιούν τέτοιες σκοταδιστικές πρακτικές σε βάρος των γυναικών στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Άλλωστε, πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που την ίδια στιγμή στηρίζουν καθεστώτα σε άλλες χώρες, τα οποία εφαρμόζουν τις ίδιες πρακτικές σε βάρος των γυναικών.

Απάντηση στο σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση σε βάρος των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο είναι να δυναμώσει το μέτωπο απέναντι στις σάπιες “αξίες” και τη σύγχρονη αντιδραστικοποίηση της καπιταλιστικής κοινωνίας. Η οργή και αγανάκτηση για τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα μπορεί να γίνει δύναμη πάλης για να ξεριζωθεί η κοινωνική –  ταξική ρίζα της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στον καπιταλισμό με το πολιτιστικό, θρησκευτικό “περίβλημά” της».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter