Κλειδί για τη συμφωνία οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Κλειδί για τη συμφωνία οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2016 είναι αυτήν τη στιγμή ο βασικός λόγος που δεν κλείνει η συμφωνία Ελλάδος – Θεσμών. Κι αυτό διότι τα αντισταθμιστικά οφέλη που ζητά η Αθήνα θα χρηματοδοτηθούν από την υπεραπόδοση του ίδιου έτους και ενδεχομένως του 2017.

Η Αθήνα έχει αποσπάσει το «ναι» της Κομισιόν, ωστόσο το Ταμείο επιμένει στις μέχρι τώρα λανθασμένες και εξαιρετικά υποεκτιμημένες προβλέψεις του παρά το γεγονός ότι χθες ακόμη και ο «σκληρός» Πολ Τόμσεν άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο για αναθεώρησή τους. Μια αναθεώρηση όμως που δεν μπορεί να γίνει πριν η Eurostat τον προσεχή Απρίλιο ανακοινώσει και οριστικοποιήσει τα στοιχεία για το 2016.

«Αυτή τη στιγμή πιέζεται το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα», λέει κυβερνητικός στέλεχος και συνεχίζει: «αν και ακόμη δεν έχουμε κάτι ανακοινώσιμο, υπάρχει προοπτική για συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας».

«Η συμφωνία θα πρέπει να έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει», λέει το ίδιο στέλεχος γι αυτό τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ΥΠΟΙΚ τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο για «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα».

Στο τραπέζι πάντως της διαπραγμάτευσης η Αθήνα έχει «ρίξει» από τη μείωση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα στα τρόφιμα μέχρι τη μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, ειδικά εκείνων που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, ακόμη και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Τέλος, το ίδιο στέλεχος σχολιάζοντας τη δήλωση Ντάισελμπλουμ σε Ολλανδική εφημερίδα ότι δεν θα ληφθεί απόφαση τη Δευτέρα, σημειώνει ότι «είναι εσωτερικής κατανάλωσης αφού το κόμμα του κ. Ντάισελμπλουμ δεν υπάρχει καν στον χάρτη των δημοσκοπήσεων ένα σχεδόν μήνα πριν τις Ολλανδικές εκλογές».

Αισιόδοξοι Χαρίτσης – Παπαδημητρίου

Αισιόδοξος ότι θα δοθεί πολιτική ώθηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στην συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτηρης Παπαδημητρίου σε σημερινές δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης εμφανίστηκε, επίσης, αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης έχει γίνει η απαραίτητη δουλειά για να κλείσει η συμφωνία και ότι οι θεσμοί θα πρέπει να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας. “Τίποτα πέραν αυτού” σημείωσε ο ίδιος.

“Η κυβέρνηση – είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης – έχει αποδείξει ότι στοχεύει στην τήρηση της συμφωνίας. Ωστόσο η συμφωνία για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι και κοινωνικά βιώσιμη. Είμαστε αισιόδοξοι”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter