Κλείνουν παράνομα ινστιτούτα λεύκανσης δοντιών

Κλείνουν παράνομα ινστιτούτα λεύκανσης δοντιών

Στο στόχαστρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ) μπήκαν τα παράνομα ινστιτούτα λεύκανσης δοντιών και ήδη έπειτα από πολύμηνες προσπάθειες έχει σφραγιστεί το πρώτο από αστυνομικούς του Τμήματος Λευκού Πύργου.

Το συγκεκριμένο ινστιτούτο λειτουργούσε χωρίς άδεια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Προξένου Κορομηλά, και, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΣΘ, Θανάσης Δεβλιώτης, θα πρέπει να ανήκε σε αλυσίδα επιχειρήσεων αυτού του είδους με έδρα την Αθήνα, καθώς το πρόστιμο ύψους 74.367,57 που επιβλήθηκε βεβαιώθηκε στη ΔΟΥ Γλυφάδας.

Το παράνομο ινστιτούτο ελέγχθηκε από ειδικό κλιμάκιο του ΟΣΘ στις 27 Ιουλίου, το οποίο απαρτιζόταν από δύο οδοντιάτρους – μέλη του ΟΣΘ κι έναν μηχανικό – μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Μέσα στον επαγγελματικό χώρο υπήρχε αίθουσα διενέργειας πράξεων λεύκανσης, στην οποία ήταν εγκατεστημένες τέσσερις πολυθρόνες – έδρες λεύκανσης και τέσσερις λυχνίες φωτισμού.

Ειδικότερα, στην έκθεση αυτοψίας του ΟΣΘ αναφέρεται: «Εντός αυτού του επαγγελματικού χώρου ─ο οποίος αποτελείται από δύο χώρους (αναμονής – γραμματείας) και μία κύρια αίθουσα διενέργειας πράξεων λεύκανσης (35 τ.μ. περίπου), εντός της οποίας είναι εγκατεστημένες τέσσερις πολυθρόνες/έδρες λεύκανσης και τέσσερις λυχνίες φωτισμού─ διαπιστώθηκε ότι διενεργούνται παρανόμως, επί βλάβη της δημόσιας οδοντιατρικής υγείας των πολιτών, κλινικές οδοντιατρικές πράξεις λεύκανσης δοντιών. Κι αυτό χωρίς να υφίσταται νόμιμη άδεια λειτουργίας οδοντιατρείου (όπως αυτό άλλωστε προκύπτει και από το υπηρεσιακό αρχείο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης), παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι λευκάνσεις δοντιών αποτελούν θεραπευτικές πράξεις και απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος οδοντιάτρου για την εκτέλεσή τους».

Επίσης, διαπιστώθηκε η ύπαρξη διάφορων λευκαντικών σκευασμάτων, καθώς και λοιπών οδοντιατρικών υλικών λεύκανσης (μασελάκια, δείγματα, οδοντιατρικά υλικά και γυαλιά προστασίας, που χρησιμοποιούνται κατά την πράξη λεύκανσης, πάγκος με διάφορα οδοντιατρικά υλικά, κ.α).

Στη συνέχεια ο ΟΣΘ ακολούθησε τη νόμιμη οδό και απευθύνθηκε στις αρμόδιες Αρχές (υπουργείο Υγείας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές) για την παύση λειτουργίας της επιχείρησης, με αποτέλεσμα το παράνομο ινστιτούτο να σφραγιστεί στις 17 Οκτωβρίου από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λευκού Πύργου και να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 74.367,57 ευρώ σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

«Πρόκειται για μια πρώτη νίκη των οδοντιάτρων της Θεσσαλονίκης απέναντι σε αγνώστου προελεύσεως και συμφερόντων επιχειρήσεις, που διατείνονται με θράσος ότι προσφέρουν ασφαλείς θεραπευτικές υπηρεσίες λεύκανσης. Ασκήσαμε πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις και τελικά είδαμε τους κόπους μας να ανταμείβονται. Οι ενέργειές μας δεν σταματούν εδώ. Έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχουν και άλλα και προσπαθούμε να τα εντοπίσουμε και θα κινηθούμε άμεσα και δυναμικά, προκειμένου να σφραγιστούν ένα προς ένα. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και με τους υπολοίπους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της χώρας, προκειμένου να μπει ένα οριστικό τέλος στη μάστιγα των παράνομων ινστιτούτων λεύκανσης δοντιών. Συντονίζουμε τις ενέργειές μας και άμεσα θα θέσουμε το ζήτημα και στη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υγεία των συμπολιτών μας» επισημαίνει ο κ. Δεβλιώτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter