Κλείσιμο της «ψαλίδας» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και τέλος της εκλογικής αυτοδυναμίας δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις

Κλείσιμο της «ψαλίδας» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και τέλος της εκλογικής αυτοδυναμίας δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις

Το κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που διεξήγαγαν οι δημοσκοπικές εταιρίες Metron Analysis και Pulse για λογαριασμό των τηλεοπτικών σταθμών Mega και ΣΚΑΪ, στο φόντο του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών και της προσπάθειας συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου. Οι ίδιες έρευνες βάζουν επίσης «ταφόπλακα» και στο κυβερνητικό αφήγημα περί εκλογική αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος.

Ειδικότερα, δημοσκόπηση της Pulse και του ΣΚΑΪ, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, η ΝΔ καταγράφει απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας 28,5% με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να υπολογίζεται στο 25% ενώ το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο 9,5%.

Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου έχει ως εξής:

  • ΝΔ 28,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ 25%
  • ΠΑΣΟΚ 9,5%
  • ΚΚΕ 6%
  • Ελληνική Λύση 3,5%
  • ΜέΡΑ 25 3%
  • Εθνική Δημιουργία 1%
  • Εθνικό Κόμμα Έλληνες 2,5%

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση «ποια κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση των σιδηροδρόμων», το 28% απαντά η ΝΔ, το 4% η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 12% απαντά και η δύο. Το 5% επιλέγει το «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Σημαντική μείωση της ψαλίδας καταγράφεται όμως και στη δημοσκόπηση της Μetron Analysis. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, πρώτο κόμμα με 26,3% παραμένει η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 20,5%. Η διαφορά διαμορφώνεται στο 5,8%, αισθητά μικρότερη από την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας, καθώς η ΝΔ καταγράφει απώλειες 3,9 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την πρόθεση ψήφου κατά τον μήνα Φεβρουάριο.
Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ με 9,2%, από 10% στην περασμένη έρευνα. Το ΚΚΕ με 5,9% και σταθερά ποσοστά ακολουθεί στην έρευνα, ενώ στο 4%, από 2,9% πριν από έναν μήνα, βρίσκεται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Αυξημένα ποσοστά και για το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, στο 3,5% από 2,9%. Διπλασιασμό ποσοστών, από 1,8% στο 3,6% δίνει η έρευνα στο φασιστικό κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη «Έλληνες – Εθνικό κόμμα». Τέλος, η έρευνα μετρά με ποσοστό 1% και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Αναφορικά με την αδιευκρίνιστη ψήφο, δηλαδή αυτούς που δηλώνουν «αναποφάσιστοι ή «δεν απαντώ», αυτή βρίσκεται στο 11,8%, ενώ 5,9% λένε ότι δεν θα ψηφίσουν, 4,3% δηλώνουν άκυρο–λευκό, ενώ τα λοιπά κόμματα είναι στο 4%.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πολίτες τάσσονται υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας παρά μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ειδικότερα, στην ερώτηση «Είστε υπέρ των αυτοδύναμων Κυβερνήσεων ή υπέρ των Κυβερνήσεων συνεργασίας», το 51% τάσσεται υπέρ της συνεργασίας. Τέλος, αναφορικά με το πώς αξιολογούν οι πολίτες τα κόμματα, το 32% εμφανίζονται θετικοί προς την κυβέρνηση αλλά το 61% αρνητικοί. Η κυβέρνηση χάνει 8 μονάδες στη σχετική αξιολόγηση, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε επίσης:

Κατάρρευση της ΝΔ και εκλογικό ντέρμπι δείχνει και δημοσκόπηση της Prorata

Δημοσκόπηση MRB: Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Οργή για την τραγωδία στα Τέμπη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter