Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των νοσοκομειακών γιατρών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των νοσοκομειακών γιατρών

‘Ανοιξαν οι σταθμοί του μετρό ” ΣΥΝΤΑΓΜΑ” και ” ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ” , οι οποίοι είχαν κλείσει νωρίτερα με εντολή της ΕΛΑΣ λόγω της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.


Νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν νωρίτερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση στις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία με αφορμή και την ψήφιση του προϋπολογισμού το βράδυ τον οποίο και χαρακτηρίζουν «προϋπολογισμό ντροπής».

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους «Προβλέπει μειωμένες δημόσιες δαπάνες υγείας αθροιστικά 572 εκ. € στο Υπουργείο Υγείας. Κι είναι να απορεί κανείς!» και συνεχίζουν «Λεφτά υπάρχουν όμως! Αρκεί να αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές, τα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, τους νεοφιλελευθερισμούς του σχεδίου Πισαρίδη ή την περιστολή των ατομικών ελευθεριών. Έτσι, φτάσαμε η κρίση να αντιμετωπίζεται με τον μεγαλύτερο αριθμό ΜΑΤ ανά κρεβάτι ΜΕΘ στην Ευρώπη».

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση τους

«0+0=14%»

Ψηφίζεται στη Βουλή ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης, και φυσικά και το τμήμα του που αφορά στην Υγεία. Προβλέπει μειωμένες δημόσιες δαπάνες υγείας αθροιστικά 572 εκ. € στο Υπουργείο Υγείας. Κι είναι να απορεί κανείς!

Ο προϋπολογισμός αυτός αφορά αυτή τη χώρα, που έχει δημόσιες δαπάνες υγείας 5% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι πάνω από 7%; Αφορά αυτή τη χώρα, που αντιμετωπίζει τεράστια υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας; Αφορά αυτή τη χώρα, στην οποία το ΕΣΥ στην πλειονότητα του βρίσκεται στα κόκκινα, οι ελλείψεις προσωπικού είναι πιο ορατές από ποτέ και το υπάρχον ιατρικό και λοιπό προσωπικό βρίσκεται εδώ και καιρό στα όρια επαγγελματικής, σωματικής και ψυχολογικής εξουθένωσης; Αφορά αυτή τη χώρα, στην οποία η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας και η ενίσχυση του ΕΣΥ έχει γίνει καθολική απαίτηση της κοινωνίας;

Ο προϋπολογισμός αυτός, προϋπολογισμός ντροπής για την υγεία, αφορά και ικανοποιεί εμφανώς αυτή την κυβέρνηση! Την κυβέρνηση που αντιμετωπίζει την πανδημία πρωτίστως με όρους επικοινωνίας. Την κυβέρνηση που είδε την κρίση ως ευκαιρία για την εφαρμογή πληθώρας αντιδραστικών, νεοφιλελεύθερων και αντιλαϊκών πολιτικών σε όλους τους τομείς. Που θεώρησε κατάλληλη τη στιγμή για προφύλαξη και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας των μεγαλοκλινικαρχών. Που ιδεοληπτικά, κόντρα στις ανάγκες των καιρών, τις απαιτήσεις της κοινωνίας και τη στροφή που παρατηρείται διεθνώς, εφαρμόζει πολιτική περιστολής του δημόσιου συστήματος υγείας.

Λεφτά υπάρχουν όμως! Αρκεί να αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές, τα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, τους νεοφιλελευθερισμούς του σχεδίου Πισσαρίδη ή την περιστολή των ατομικών ελευθεριών. Έτσι, φτάσαμε η κρίση να αντιμετωπίζεται με τον μεγαλύτερο αριθμό ΜΑΤ ανά κρεβάτι ΜΕΘ στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν κατά την κυβέρνηση λεφτά για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Για ουσιαστικές αυξήσεις και αναπροσαρμογή του ιατρικού μισθολογίου. Για αναδιάρθρωση του ΕΣΥ με στόχο την κάλυψη νέων αναγκών του πληθυσμού. Για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την ψυχική υγεία, την αποκατάσταση, τη γηριατρική, τη δημόσια υγεία, την υγεία του μέλλοντος. Δεν υπάρχουν λεφτά για το ΕΣΥ. Το λέει ο προϋπολογισμός ΤΟΥΣ. Λεφτά υπάρχουν μόνο για κάθε λογής «Σκόιλ Ελικικού».

Χάθηκε η τσίπα εντελώς! Φτάσανε στο σημείο στους «ήρωες» της Άνοιξης να στέλνουν τα ΜΑΤ για να τους φιμώσουν, και να μη ντρέπονται που όχι δώρο Χριστουγέννων δε δίνουν, αλλά ούτε καν την εισφορά αλληλεγγύης, όπως στους ιδιώτες ιατρούς, δεν περικόπτουν.

Μα τι άνθρωποι είναι ετούτοι;

Είναι οι άνθρωποι που έχουν στο αίμα τους, στο DNA τους, όταν αφορά αυξήσεις για τους εργαζόμενους τα μαθηματικά τους να είναι πάντα «0+0=14%», αλλά όταν αφορά τους ίδιους και τα golden boys τους 32 ακίνητα να είναι μικρή προσωπική περιουσία.

Ελπίζουμε τώρα που έμαθαν ότι υπάρχουν και κάποιοι που είμαστε εξαρτημένοι από το μισθό μας, να μη μας απεξαρτήσουν προτείνοντας μας να φάμε παντεσπάνι.

Για εμάς,

– ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος,

– η σημαντική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης,

– η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών ΕΣΥ,

– η αναπροσαρμογή με γενναίες αυξήσεις του ιατρικού

μισθολογίου,

– η ενίσχυση του ΕΣΥ με προγραμματισμό χιλιάδων προσλήψεων ιατρών, είναι διεκδικήσεις αδιαπραγμάτευτες! Και στο πλαίσιο του προϋπολογισμού και στην καθημερινή πρακτική μας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter