Κλέβουν ασύστολα τους παλιούς συνταξιούχους

Κλέβουν ασύστολα τους παλιούς συνταξιούχους

Η ακρίβεια έχει στεγνώσει την ελληνική κοινωνία και τα νοικοκυριά στενάζουν υπό το βάρος των ανατιμήσεων. Ομως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να σκοτώνει παντί τρόπω στυλοβάτες της πραγματικής οικονομίας όπως είναι οι 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι, των οποίων το εισόδημα πηγαίνει στην άμεση κατανάλωση. Οπως αποκαλύπτουμε σήμερα, με αλχημείες στα όρια της απάτης ο eΕΦΚΑ, προεξάρχοντος του διοικητή του Παναγιώτη Δουφεξή, κυριολεκτικά υφαρπάζει από περισσότερους από 2 εκατ. συνταξιούχους ποσά που ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 110 ευρώ μηνιαίως.

Πρόκειται για δύο επανυπολογισμούς οι οποίοι διενεργήθηκαν τον Σεπτέμβριο 2019 επί υπουργικής θητείας Γιάννη Βρούτση και τον Νοέμβριο 2021 επί υπουργικής θητείας Κωστή Χατζηδάκη. Συνδετικός κρίκος σε αυτήν τη δυσώδη κατάσταση που καλείται πλέον να επιλύσει η Δικαιοσύνη είναι ο Π. Δουφεξής, σημερινός διοικητής του eΕΦΚΑ και πρώην διευθυντής των υπουργικών γραφείων και του Γ. Βρούτση αλλά και του Κ. Χατζηδάκη, μέχρι που ανέλαβε τον Μάιο του 2021 τη διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Οι πιο αδικημένοι

Το πρόβλημα αυτών των «αλχημειών απάτης» του eΕΦΚΑ που μειώνουν τις συντάξεις σε άνω των 2 εκατ. συνταξιούχους μεγεθύνεται αν επικεντρώσουμε σε δύο κατηγορίες αυτών οι οποίες χάνουν ακόμη και 839,27 ευρώ τον μήνα!

Αναλυτικά:

-Για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις των βαρέων και ανθυγιεινών τα «λάθη υπολογισμού» φέρνουν μείωση των συντάξεων κατά 217,65 ευρώ τον μήνα.

-Οσοι εργάζονταν σε νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου (και κατέβαλαν πολύ υψηλά ασφάλιστρα) με τις αλχημείες των επανυπολογισμών πήραν συντάξεις υπολειπόμενες ακόμη και κατά 839,27 ευρώ τον μήνα!

Το ζήτημα έχει εγερθεί από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που εντόπισε «λάθη» σε εκκαθαριστικά συνταξιούχων, με τον διοικητή του ΕΦΚΑ Π. Δουφεξή να κάνει λόγο για «μεμονωμένα περιστατικά». Από την άλλη, οι υπηρεσίες του ασφαλιστικού φορέα αποδέχονται τα «λάθη» στις περιπτώσεις που τους έχουν καταγγελθεί. Πάντως αναμένεται ορυμαγδός τέτοιων αιτήσεων τις επόμενες ημέρες προς τις υπηρεσίες του eΕΦΚΑ και θα έχει ενδιαφέρον αν ο Δουφεξής επιμείνει να τις χαρακτηρίζει «μεμονωμένα περιστατικά».

Τους προδίδει η ΗΔΙΚΑ

Η ανάλυση των στοιχείων των συντάξεων όπως αποτυπώνεται επίσημα στο σύστημα «ΗΛΙΟΣ» της ΗΔΙΚΑ δείχνει το μέγεθος της απάτης. Αραγε μπορεί να μας εξηγήσει ο διοικητής του eΕΦΚΑ πώς είναι δυνατόν οι συνταξιούχοι να μειώνονται και ο μέσος συντάξιμος μισθός να αυξάνεται, ενώ οι συντάξεις με τον νέο τρόπο υπολογισμού (Κατρούγκαλου – Βρούτση) βαίνουν μειούμενες;

Τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ καταδεικνύουν το προβάδισμα των νέων συντάξεων συγκριτικά με τις παλιές. Με δεδομένο λοιπόν ότι οι νέες συντάξεις που έχουν απονεμηθεί (4.387 μετά το 2016) σήμερα αποτελούν το 1/4 του συνολικού αριθμού των συντάξεων, εύκολα υπολογίζεται και το ύψος των διαφορών!

Οι αλχημείες της απάτης

Εισφορές 13ου και 14ου μισθού: Οι εισφορές των δύο επιπλέον μισθών δεν συνυπολογίστηκαν ούτε όπως οι νέες ούτε με βάση το άρθρο 30 του ν. 4387/16, δηλαδή προσαύξηση (14Χ20/12) (3,33Χ0,075) 0,25% ανά έτος σύνταξης!

Βαρέα: Ενώ στις νέες προσαυξάνονται και από τον νόμο όλες οι ημέρες (0,27% ανά έτος), για τις παλαιές υπολογίστηκαν μόνο οι άνω των 3.300 ημερών, ενώ σε άλλους δεν υπολογίστηκαν καθόλου! Παράλληλη ασφάλιση: Ενώ στις νέες προσαυξάνονται όλες οι ημέρες (1,5% ανά έτος), στις παλιές, για όσους δεν είχαν συμπληρώσει 4.800 ημέρες και δεν τύγχαναν δεύτερης σύνταξης, εξαιρέθηκαν!

ΔΕΚΟ: Οι επιπλέον εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι των ταμείων αυτών δεν υπολογίστηκαν στο σύνολό τους, με «λάθη» έως και πάνω από 500 ευρώ!

Επικουρικές: Περί τις 450.000 επικουρικές (με αρχικό ποσό άνω των 200 ευρώ) διατηρούν ακόμη τις παράνομες περικοπές των νόμων 4051/12 (Κουτρουμάνης) και 4093/12 (Βρούτσης).

ΕΑΣ επικουρικής: Για 236.274 επικουρικές η Εισφορά Αλληλεγγύης συνεχίζει να υπολογίζεται στο αρχικό (ανύπαρκτο) ποσό, κάτι που για τις υπόλοιπες συντάξεις διορθώθηκε, μάλιστα από τον Μάιο του 2018!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter