Κλιμακώνεται η ένταση: Στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν το αεροπλάνο της Πελόζι – Απογειώθηκαν κινέζικα αεροσκάφη

Κλιμακώνεται η ένταση: Στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν το αεροπλάνο της Πελόζι – Απογειώθηκαν κινέζικα αεροσκάφη

Όσο περνάνε οι ώρες τόσο αυξάνεται η ένταση ανάμεσα σε Κίνα και Ταϊβάν, ενόψει της επίσκεψης της Αμερικανίδας προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο ανάμεσα στις δύο χώρες στα ύψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών ΜΜΕ το αεροπλάνο έχει εισέλθει στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, ενώ η  η πτήση συνοδεύεται από πολεμικά αεροσκάφη της Ταΐβάν ενώ αμερικάνικα καταφτάνουν από την Ιαπωνία. Επιπλεόν η Κίνα έκλεισε τον εναέριο χώρο στο στενό της Ταΐβάν. Την ίδια στιγμή η Κίνα έκλεισε τον εναέριο χώρο στο στενό της Ταΐβάν, ενώ κινεζικά αεροσκάφη έχουν απογειωθεί από τις βάσεις τους.

Υπενθυμίζεται πως το αεροπλάνο της Πελόζι αναχώρησε από τη πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, και απέφυγε τη στρατιωτικοποιημένη Νότια Κινεζική Θάλασσα, περνώντας από τον εναέριο χώρο της Ινδονησίας, και πλέον έχει λάβει πορεία προς τη Ταϊπέι, πρωτεύουσα της Ταϊβάν.

Ως εκ τούτου όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι με τους Κινέζους να απειλούν ακόμη με στρατιωτικά μέτρα εναντίον του αμερικανικού αεροσκάφους.

Παρά τις επανειλημμένες κινεζικές προειδοποιήσεις εναντίον της επίσκεψης, η Πελόζι αναμένεται να φθάσει στη νήσο εντός της ημέρας, ενώ η Ουάσιγκτον διαμηνύει πως δεν πρόκειται να εκφοβιστεί από τις απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας από πλευράς Πεκίνου.

Η Ταϊβάν έχει θέσει σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά της καταφύγια ενώ από την πλευρά της η Κίνα που θεωρεί έδαφός της την Ταϊβάν έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο γύρω από αυτήν. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι «αποφασισμένες», «ικανές» και «πεπεισμένες» ότι θα μπορέσουν να προστατεύσουν τη νήσο έναντι των αυξημένων απειλών της. Επιπλέον, αρκετά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας πέταξαν κοντά στη νοητή γραμμή στο μέσον του στενού της Ταϊβάν.

Παράλληλα, ο ιστότοπος της ταϊβανέζικης κυβέρνησης έχει «πέσει» και πολλοί αναλυτές φοβούνται πως μια κυβερνοεπίθεση έχει ήδη ξεκινήσει.

Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν στα social media φωτογραφίες  και βίντεο και φωτογραφίες όπου φαίνεται η μετακίνηση δυνάμεων της Κίνας στην πόλη Σιαμέν της επαρχίας Φουτσιάν, απέναντι από την Ταϊβάν. Χωρίζονται από το Στενό της Ταϊβάν.

 

Στη νοτιοανατολική κινεζική πόλη Ξιαμέν, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Ταϊβάν και διαθέτει μεγάλη στρατιωτική παρουσία, οι κάτοικοι ανέφεραν ότι είδαν τεθωρακισμένα οχήματα εν κινήσει την Τρίτη και δημοσίευσαν φωτογραφίες στο Διαδίκτυο.

 

Πάντως οι εικόνες αυτές ξυπνούν θλιβερές μνήμες αφού θυμίζουν τη μετακίνηση ρωσικών δυνάμεων πριν την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Hua Chunying εκπρόσωπος Τύπου προειδοποίησε το κινεζικό ΥΠΕΞ ότι «οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το κόστος της παραβίασης της κινεζικής κυριαρχίας και των συμφερόντων ασφαλείας».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter