Κλιμακώνεται η ένταση στην Ανατολική Σινική θάλασσα

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ανατολική Σινική θάλασσα
Φωτογραφία αρχείου

Μετά την αναβάθμιση της παρουσίας της Αυστραλίας με την συμφωνία Aukus, η Κίνα ήταν σίγουρο ότι θα απαντήσει. Από το Σάββατο μέχρι την Δευτέρα, οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ταϊβάν από κινεζικά αεροσκάφη έφτασαν τις 133, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν κάνει λόγο για πάνω από 500 από την αρχή του έτους.

Οι περιφερειακές δυνάμεις βρίσκονται σε κίνηση. Η Ιαπωνική Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας ανακοίνωσε την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου ότι θα πραγματοποιηθεί κοινή άσκηση με τα πυρηνικά αεροπλανοφόρα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν και Καρλ Βίνσον, και το αεροπλανοφόρο του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού Βασίλισσα Ελισάβετ στα νερά νοτιοδυτικά της Οκινάουα το Σάββατο και την Κυριακή 2-3 Οκτωβρίου. Στην άσκηση έλαβαν μέρος και το ναυτικό της Ολλανδίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας.

Εικάζεται ότι οι ενέργειες της Κίνας αποσκοπούν εν μέρει στον περιορισμό των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Η ένταση έρχεται μετά από τον διάπλου βρετανικού πολεμικού σκάφους από το στενό της Ταϊβάν την προηγούμενη εβδομάδα, πράγμα που δεν είχε επιχειρήσει ποτέ στο παρελθόν σκάφους του βρετανικού ναυτικού.

Οι τελευταίες ενέργειες της Κίνας ήρθαν επίσης αφού το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η στρατιωτική δραστηριότητά της κοντά στην Ταϊβάν κινδυνεύει με λάθος υπολογισμούς και υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απέρριψε τις ανησυχίες των ΗΠΑ και είπε ότι έστειλαν ένα «εσφαλμένο και ανεύθυνο» μήνυμα.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν μια αποστάτρια επαρχία που πρέπει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, έχει αυξήσει την πίεση στην Ταϊβάν μετά την πρόσφατη αίτησή της να ενταχθεί στο Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership – TPP). Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Iνγκ-Γουέν εντείνει τις προσπάθειές της για να πείσει τις χώρες-μέλη να δεχτούν την Ταϊβάν ως μέλος του TPP.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter