Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία – Το Oruc Reis πλέει προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία – Το Oruc Reis πλέει προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος που έως σήμερα βρισκόταν ανοικτά του λιμανιού της Αττάλειας έχει ήδη αποπλεύσει και κατευθύνεται προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως συνοδεύεται και από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας ενώ το ερευνητικό σκάφος -αν και φαίνεται στον χάρτη της ιστοσελίδας Marine Traffic πως παραμένει στο λιμάνι της Αττάλειας – έχει κλείσει τα ηλεκτρονικά του συστήματα για να μην εντοπίζεται. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που εμμένουν ο Τούρκος Προέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Αρντογάν έχει πάρει την απόφαση να προχωρήσει σε κλιμάκωση των ενεργειών του έναντι της Ελλάδας, κάτι που φάνηκε και πρόσφατα από τις δηλώσεις του. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυνάμεις εκατέρωθεν βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ανάλογες είναι και οι πληροφορίες που επιβεβαιώνουν από την Κύπρο, ενώ μετά και την τουρκική Navtex συγκαλείται στην Ελλάδα το ΚΥΣΕΑ 

Σημειώνεται πως ανακλήθηκαν σήμερα το πρωί όλες οι άδειες των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα υποχώρησε

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως με εντολή του Τούρκου προέδρου τα πλοία κατευθύνονται στην περιοχή και πως με την πρόσφατη Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου η ελληνική πλευρά έκανε υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά τη δικαιώματα επί των νησιών και της Κρήτης, κάτι που ενισχύει τις θέσεις της Τουρκίας. Συμπληρώνει μάλιστα πως κανείς δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές.

Όπως αναφέρει το CNN Turk το Oruç Reis, μαζί με τα σκάφη Ataman και Cengiz Han, θα πραγματοποιήσουν σεισμικές μελέτες στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτός Κύπρου.

Το σεισμικό Oruç Reis μπορεί να πραγματοποιήσει –όπως αναφέρεται – όλα τα είδη γεωλογικής, γεωφυσικής, υδρογραφικής και ωκεανογραφικής έρευνας και ειδικά φυσικών πόρων στην υφαλοκρηπίδα.

Το πλοίο μπορεί να εκτελέσει τρισδιάστατες σεισμικές επιχειρήσεις έως και 8 χιλιάδες μέτρα βάθος και δισδιάστατες σεισμικές επιχειρήσεις έως και 15 χιλιάδες μέτρα βάθος.

Την είδηση ότι το τουρκικό σεισμικό ερευνητικό πλοίο, Oruc Reis, έχει αναχωρήσει από την Αττάλεια επιβεβαίωσε με tweet του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ σημειώνοντας ότι «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει».

Όπως αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter «το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις που ήταν αγκυροβολημένο στην Αττάλεια για τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει. Οι προσπάθειές μας στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή». 

Πρόγευση μιας τέτοιας κλιμάκωσης είχε δώσει πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτοντας πως η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ του είχε ζητήσει να αποκλιμακώσει τις ενέργειές του για 3-4 εβδομάδες, «ώστε να γίνει πιο εύκολη η δουλειά της».

Με αφορμή τη Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν και πάλι.

«Δεν χρειάζεται διάλογος με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα, ιδιαίτερα στις θαλάσσιες ζώνες», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων εν΄΄ω είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου ως «άνευ αξίας»

Οι πληροφορίες φαίνονται να επιβεβαίωντε από΄το marine traffic καθώς το Oruc Reis βρίσκεται στα ανοικτά της Αττάλειας. 

Σημειώνεται πως το δεύτερο τουρκικό σκάφος ερευνών «Barbaros» παραμένει ανοικτά της Κύπρου:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter