Κλιμακώνει τις πιέσεις η Άγκυρα: Ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε την Αμμόχωστο

Κλιμακώνει τις πιέσεις η Άγκυρα: Ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε την Αμμόχωστο

Συνεχίζει να προκαλέι η Άγκυρα με τον Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκέπτεται χθες την Αμμόχωστο. 

Ο τούρκος ΥΠΕΞ συνοδευόταν από τον «υπουργό εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι και ενημερώθηκε «από τις στρατιωτικές αρχές».

Μάλιστα, για να μην αφήσει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της Άγκυρας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανήρτησε στο Twitter βίντεο με όλα τα στιγμιότυπα της επίσκεψής του. 

Παράλληλα, είχε συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και την τουρκοκυπριακή «κυβέρνηση», στους οποίους εξέθεσε την πολιτική της Άγκυρας. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι στο Κραν Μοντανά ο Νίκος Αναστασιάδης του είχε προτείνει να προχωρήσουν σε λύση δύο κρατών, κάτι που ο Κύπριος πρόεδρος δεν έχει διαψεύσει.

Μετά την ολοκλήρωση της έγινε σύσκεψη στο «προεδρικό» και στη συνέχεια Τσαβούσογλου και Ακιντζί προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στις δηλώσεις του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ παρότρυνε την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί την τουρκική πρόταση για συνεργασία στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων «προτού να είναι αργά», κλιμακώνοντας τη ρητορική των προκλήσεων.

«Μοιραστείτε τους φυσικούς πόρους της Κύπρου προτού είναι πολύ αργά» ήταν τη Δευτέρα το μήνυμα – απειλή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς την κυπριακή κυβέρνηση σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακίντζι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε η πρόταση για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων, η οποία απορρίφθηκε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, βρίσκεται ακόμη «στο τραπέζι».

Ο Τσάβουσογλου ισχυρίστηκε ότι «η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει μονομερείς πράξεις και δεν σκοπεύει να μοιραστεί τους φυσικούς πόρους του νησιού».

«Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση απέρριψε αμέσως την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων με ημερομηνία 13 Ιουλίου, όπως έπραξε το 2011 και το 2012, αλλά η πρόταση αυτή βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι» δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να λάβει υπόψη της την πρόταση αυτή και να την αποδεχθεί «προτού είναι πολύ αργά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εάν όντως θεωρεί την τουρκοκυπριακή πλευρά ως συνιδιοκτήτη του νησιού.

Η Τουρκία μετά τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ κινείται με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα ενώ οι συνεχείς επισκέψεις ενισχύουν την εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει να ανοίξει την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter