Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ιράν-Βρετανίας για το τάνκερ Stena Impero

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ιράν-Βρετανίας για το τάνκερ Stena Impero

Το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero είχε εμπλακεί σε ατύχημα με αλιευτικό σκάφος προτού συλληφθεί χθες, Παρασκευή, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο αξιωματούχο.

Το βρετανικό πετρελαιοφόρο είναι αγκυροβολημένο στ’ ανοιχτά του λιμανιού Μπαντάρ Αμπάς, σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές.

Σύμφωνα με το Ιράν, και τα 23 μέλη του πληρώματος που κρατούνται στο δεξαμενόπλοιο βρίσκονται τώρα στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς και θα παραμείνουν στο πλοίο έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, σύμφωνα με τον Fars.

“Ενεπλάκη σε ατύχημα με ιρανικό αλιευτικό σκάφος… Όταν το σκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου, το υπό βρετανική σημαία πλοίο το αγνόησε”, δήλωσε ο επικεφαλής Λιμένων και Ναυτιλιακού Οργανισμού στη νότια επαρχία Χορμοζγκάν, Αλαχμοράντ Αφιφιπούρ.

“Το δεξαμενόπλοιο βρίσκεται τώρα στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς και τα 23 μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στο πλοίο μέχρι το τέλος της έρευνας”.

Η απάντηση των Βρετανών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ σχολιάζοντας σήμερα τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο, δήλωσε ότι ανησυχεί που το Ιράν παίρνει ένα “επικίνδυνο μονοπάτι” μετά την κατάσχεση ενός υπό βρετανική σημαία τάνκερ.

“Η χθεσινή ενέργεια στον Κόλπο δείχνει ανησυχητικές ενδείξεις ότι το Ιράν μπορεί να επιλέγει ένα επικίνδυνο μονοπάτι παράνομης και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς μετά τη ΝΟΜΙΜΗ κατάσχεση πετρελαίου από το Γιβραλτάρ με προορισμό τη Συρία”, ανέφερε ο Χαντ στο Twitter.

“Όπως είπα χθες, η αντίδρασή μας θα εξεταστεί αλλά θα είναι ισχυρή. Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης του προβλήματος Grace1, αλλά ΘΑ διασφαλίσουμε την ασφάλεια της ναυτιλίας μας”.

Το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό κατάσχεσε το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 στο Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου με την υποψία της λαθρεμπορίας πετρελαίου στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα σήμερα, το Λονδίνο συνέστησε στα βρετανικά πλοία να μείνουν “εκτός της περιοχής” του Στενού του Χορμούζ για μια “προσωρινή περίοδο”, μετά την κατάσχεση από το Ιράν ενός υπό βρετανική σημαία πετρελαιοφόρου.

“Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι μετά τις απαράδεκτες ενέργειες του Ιράν που συνιστούν εμφανή πρόκληση στην ελευθερία της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Η συμβουλή μας προς τα βρετανικά πλοία είναι να μείνουν εκτός της περιοχής για μια προσωρινή περίοδο”, δήλωσε μια εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter