Κλιμακώνεται η οικονομική σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας: Νομισματικός πόλεμος μεταξύ γουάν και δολαρίου – Μεγάλη πτώση στις αγορές

Κλιμακώνεται η οικονομική σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας: Νομισματικός πόλεμος μεταξύ γουάν και δολαρίου – Μεγάλη πτώση στις αγορές

Κλιμακώνεται ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καθώς εισέρχεται πλέον σε νέα φάση . Σε αυτήν του νομισματικού πολέμου.

Πριν μία εβδομάδα η FED προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων του δολαρίου. Προφανής στόχος της κίνησης -που που έγινε υπό την ασφυκτική πίεση του Τραμπ -ήταν η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) να διατηρήσει ή και να πιέσει τις ισοτιμίες του δολαρίου σε χαμηλότερα επίπεδα ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας και να γίνουν ακριβότερα για τους Αμερικανούς τα εισαγόμενα και δη τα κινέζικα προϊόντα..

Η κινεζική κυβέρνηση αντιδρώντας στις αμερικανικές κινήσεις για πρώτη φορά εγκαταλείπει την πολιτική στήριξης του γουάν. Έτσι το τελευταίο 24ωρο το κινεζικό νόμισμα σημειώνει σημαντική υποχώρηση έναντι του δολαρίου με προφανή στόχο να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των κινεζικών προϊόντων και να απορροφηθεί ένα τμήμα των δ αμερικανικών δασμών . Η σταθερή ισοτιμία 1 δολάριο προς 7 γουάν για πρώτη φορά διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα καθώς το κινεζικό νόμισμα διολίσθησε κατά 10%..Η κινεζική ηγεσία πλην της διολίσθησης ανακοίνωσς και με την αναστολή εισαγωγής αμερικανικών σιτηρών .

Η πτώση της τιμής των νομισμάτων θα δημιουργήσει γρήγορα προβλήματα και στα άλλα κύρια νομίσματα του ευρώ συμπεριλαμβανομένου διαταράσσοντας το οικονομικό τοπίο και στην Ευρώπη.

Μια πρώτη εμφανής επίπτωση του νομισματικού πολέμου είναι η υποχώρηση των χρηματιστηρίων λόγω της αβεβαιότητας των αποτιμήσεων των μετοχών και λόγω της αστάθειας των ισοτιμιών αλλά και λόγω του φόβου της ενίσχυσης των υφεσιακών τάσεων στην παγκόσμια οικονομία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter