Κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Β. Κορέας – Μαλαισίας

Κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Β. Κορέας – Μαλαισίας

Οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας έχουν αποκλείσει την πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στην Κουάλα Λουμπούρ, προκειμένου να εξακριβώσουν τον ακριβή αριθμό των αξιωματούχων που παραμένουν στο εσωτερικό της, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών της χώρας.

Η διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώνεται μετά τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλή αδερφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.

“Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τη φυσική παρουσία όλου του προσωπικού της πρεσβείας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός των Εσωτερικών, Νουρ Τζαζλάν Μοχάμεντ, στους δημοσιογράφους, έξω από την πρεσβεία. Παράλληλα, δήλωσε ότι δε θα επιτραπεί στο προσωπικό της πρεσβείας να την εγκαταλείψει “μέχρι να είμαστε βέβαιοι για τον ακριβή αριθμό τους, αλλά και για το που βρίσκονται οι ίδιοι,” τόνισε.

Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε στους πολίτες της Μαλαισίας που βρίσκονται στο έδαφος της, να την εγκαταλείψουν αναγκάζοντας τη Μαλαισία να προχωρήσει στην εφαρμογή αντιμέτρων, ενώ η αστυνομία στην Κουάλα Λουμπούρ προσπαθεί να εντοπίσει και να ανακρίνει τρεις υπόπτους για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, οι οποίοι σύμφωνα με τις αρχές, κρύβονται εντός της πρεσβείας.

Νωρίτερα ο αρχηγός της αστυνομίας στη Μαλαισία είχε δηλώσει ότι αναζητούνται τρεις ύποπτοι Βορειοκορεάτες για την υπόθεση της δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ναμ, οι οποίοι κρύβονται στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας.

Παράλληλα ο ίδιος, τόνισε ότι οι αρχές της Βόρειας Κορέας δεν συνεργάζονται με τη Μαλαισία στην παραπάνω υπόθεση, ενώ οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας εκφράζουν τη βεβαιότητα τους ότι θα πάρουν δείγματα DNA, από τους συγγενείς του Κιμ Γιονγκ Ναμ.

Κλιμάκωση της διπλωματικής έντασης 

Οι αρχές της Μαλαισίας δε θα επιτρέψουν στους πολίτες της Βόρειας Κορέας να εγκαταλείψουν τη χώρα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Αχμάντ Ζαχίντ Χαμιντί. Η διπλωματική ένταση με τη Βόρεια Κορέα κλιμακώνεται, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην έρευνα των αρχών της Μαλαισίας, για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ.

Νωρίτερα σήμερα, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι έχει προσωρινά απαγορεύσει την αναχώρηση των πολιτών της Μαλαισίας που βρίσκονται στο έδαφος της, ως αντίμετρο για την ασφάλεια των διπλωματών και των πολιτών της, στη Μαλαισία.

Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ κάλεσε σήμερα τη Βόρεια Κορέα να απελευθερώσει άμεσα τους πολίτες της Μαλαισίας που βρίσκονται στο έδαφός της, μετά την απόφαση της Πιονγιάνγκ να απαγορεύσει την αναχώρησή τους.

“Αυτή η αποτρόπαια πράξη για την κράτηση των πολιτών μας ως ομήρων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνή νόμο, αλλά και την διπλωματική πρακτική,” τόνισε χαρακτηριστικά ο Νατζίμπ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας του.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι έχει δώσει οδηγίες στην αστυνομία, “προκειμένου να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα όλων των πολιτών της Βόρειας Κορέας, μέχρι να υπάρξουν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια όλων των πολιτών της Μαλαισίας που βρίσκονται στη Βόρεια Κορέα.”

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter